Geld voor slachtoffers moddervulkaan SAMENVATTING
De slachtoffers van de moddervulkaan op Java kunnen opgelucht ademhalen. Eindelijk worden ze gecompenseerd voor de geleden schade vanaf mei 2006. De gasboring door het bedrijf PT Lapindo Brantas draaide uit op een mislukking, waarop een nog steeds actieve moddervulkaan ontstond. De 8000 getroffen families krijgen maximaal tot 10.000 euro uitbetaald in termijnen.
Moddervulkaan in de achtertuin? Modder tot enkele meters hoog? Dat maakten 8000 families op Oost-Java mee vanaf 29 mei 2006. Verschillende onderzoeken wezen het bedrijf PT Lapindo Brantas als de schuldige. Dat bedrijf was namelijk verantwoordelijk voor een mislukte gasboring die uiteindelijk uitmondde in de moddervulkaan. Ondanks dat het bedrijf de schuld niet erkent, gaat het toch over tot betaling.
CompensatieHet bedrag dat de families ontvangen is vijftien miljoen rupiah (bijna duizend euro) per maand totdat alle geleden schade is betaald. De betalingen lopen op tot 100-150 miljoen rupiah (6500-10.000 euro), gelijk aan 80% van de schade. Het bedrijf zegt de overige 20% al betaald te hebben. De betalingen gaan van start op 3 maart. Alle schade zou in 2010 uitbetaald moeten zijn volgens de vice-directeur Andi Darussalam Tabussala van Lapindo.
Hiermee lijkt een einde te komen aan het financiële leed van 36.000 mensen uit twaalf dorpen die een ander onderkomen moesten zoeken. Vele bewoners waren boos over het constant uitstellen van de betalingen. Daarnaast zijn niet alle families meegenomen in compensatieregeling volgens de advocaat van de slachtoffers. Wordt vervolgd dus.
De vulkaan heeft al een oppervlak van ongeveer twee vierkante kilometer met modder bedekt. Het uitvloeien van de modderstroom wordt tegengehouden door dijken. Deze afbeelding is gemaakt op 11 november 2008. Bron: NASA Politiek tintjeOpvallend is de rol van de Indonesische minister van Sociale Zaken, de heer Aburizal Bakrie. Deze man is mede-eigenaar van de overkoepelende Bakrie Group, waaronder ook PT Lapindo Brantas toe behoort. Zijn broers zijn de andere eigenaren. Minister Bakrie runt het bedrijf niet meer sinds zijn toetreding tot het kabinet. PT Lapindo Brantas is in september 2006 verkocht aan Lyte Ltd, een ander bedrijf van de Bakrie Group.
Oorzaak moddervulkaanDe oorzaak van de vulkaan genaamd ‘Lusi’ in de streek Sidoarjo was lange tijd onduidelijk. Dat is vooral de oorzaak van PT Lapindo Brantas. Het bedrijf meldde eerder dat een aardbeving in de stad Yogyakarta van 6,3 op de schaal van Richter de oorzaak was. Die vond twee dagen eerder en op 250 km afstand van de modderuitbarsting plaats. Wetenschappers meldden echter halverwege 2008 dat de aardbevingen niet krachtig genoeg was om de moddervulkaan te veroorzaken. En dus is de mislukte gasboring van 29 mei 2006 de oorzaak.
De modder staat tot enkele meters hoog in het omdijkte basin. De toppen van de daken zijn nog net te zien. Het noordelijke basin is nog aan het volstromen. In de loop van de afgelopen twee jaar zijn er vooral in noordelijke richting steeds meer basins bijgebouwd om de modder op te vangen. Bron: Google Earth Einde in zicht?Vele pogingen door het bedrijf om het gat te dichten mislukten. De moddervulkaan is nog steeds actief en zal vanzelf moeten stoppen. Daar is de moddervulkaan wellicht al mee begonnen, want in mei van 2008 verzakte het centrum van de vulkaan. Met drie meter! Mogelijk zijn dit de eerste tekenen van de vorming van een caldera. Die ontstaat als de vulkaan letterlijk instort onder haar eigen gewicht als er ruimte in de ondergrond is. In veel vulkanen is dat na het leeglopen van de magmakamer. In dit geval gaat het om klei vanuit een diepte van 500-1300 meter dat massaal omhoog wordt gebracht.
Dit voorbeeld toont maar weer eens aan hoe groot de invloed van de mens op zijn omgeving is. Boren onder een bevolkt gebied kan niet alleen levensgevaarlijk zijn, maar ook heel kostbaar.
onbewoonbaarKennislink 27/2/2009