Maandag: Oorlogsverleden
door Gert Dijkstra
Het boek Een geschiedenis van Congo heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen en is genomineerd voor de AKO literatuurprijs. Bijna 25 duizend exemplaren van dit Belgisch-Congolese boek zijn in Nederland verkocht (van de 50 duizend).
Hoe kan het dat we in Nederland zo weinig lezen over ons verleden in Indonesië? De Belgen lijken beter in staat het eigen oorlogsverleden onder ogen te zien. In Nederland stoppen we dat ver weg. Mijn kinderen leren er niets over op school. In de Nederlandse boekwinkel is er niets over te vinden.
Mijn oom heeft geweigerd om de bevrijding van Indonesië te bevechten. Hij heeft daarvoor vier jaar als ‘deserteur’ in gevangenkampen gezeten, samen met moordenaars, NSB’ers en SS’ers. Als enigen kregen de Indonesië weigeraars in Nederland geen amnestie, geen gratie. Moordenaars, NSB’ers en SS’ers kregen dat wel.
Pas in 2005 betuigde de Nederlandse regering diepe spijt over de gewelddadige wijze van het optreden van het Nederlandse leger tijdens de oorlog in 1947-50. Maar minister Verhagen antwoordde op 16 januari 2008 op Kamervragen dat eerherstel van dienstweigeraars niet aan de orde is.
Belangrijker dan het uitdelen van prijzen aan boeken als Een geschiedenis van Congo is dat het auteurs mag inspireren ook ons oorlogsverleden een eerlijke plek te geven.
VK, opinie, 08-11-2010