Chinese School Utrecht timmert flink aan de weg publicatiedatum: 09-11-2010
door: Geledraak.nl
Het is even voor tienen op een herfstige zaterdagochtend. Op de Vondellaan in Utrecht zijn diverse ouders met Chinese kinderen op weg naar de wekelijkse Chinese taalles. Ook volwassenen, van Chinese en Nederlandse afkomst, spoeden zich naar de les, maar zij zijn duidelijk in de minderheid. In de hal van het ROC, waar de Chinese School Utrecht onderdak heeft, zorgt het oudercomité voor thee en koffie. De Chinese leraressen vullen nog snel even hun meegebrachte thermosglazen met theebladeren bij met heet water en dan kunnen de lessen beginnen.
bord uit de eerste kindergroep
23 Groepen maar liefst hebben die ochtend tussen tien en één uur les: twintig kindergroepen, en drie voor volwassenen. De Chinese School Utrecht is een van de grootste en oudste in Nederland, volgend jaar wordt het dertigjarig bestaan gevierd.
De jongste kinderen zijn vijf jaar , de oudste deelnemer in de volwassenen groep is in de zeventig. De kinderen zijn op les omdat hun ouders dat belangrijk vinden. In de meeste van de gevallen gaat het om kinderen van Chinese afkomst, maar in een klas ontwaren we een heel blond meisje - dochter van een Nederlander die in Beijing heeft gewerkt en gewoond.
De volwassenen hebben meerdere redenen om Chinees te leren. Ongeveer de helft heeft een Chinese achtergrond. Soms geboren in Indonesië, anderen geboren en getogen in Nederland, zij zijn de ‘bananen’ in het gezelschap. Geel (Chinees) van buiten, wit (Nederlands) van binnen.
Zij spreken van huis uit meestal een Chinees dialect en willen op de Chinese school graag Mandarijn leren, de hoofdtaal in China. De ‘bananen’ in tienerleeftijd hebben eigen Chinese lesgroepen binnen de school. ‘Het is een speciale groep ‘, licht dagelijks hoofd van de school Shasha Liu desgevraagd toe. ‘Enerzijds zijn ze erg gemotiveerd, want ze komen hier uit eigen wil. Ze grijpen een tweede kans, die we hen graag willen bieden. Anderzijds: het blijven pubers, ze zijn ongedurig en niet zo gedisciplineerd en gehoorzaam als de jongere kinderen hier. Voor onze docenten een interessante uitdaging’.
Qua luister- en spreekvaardigheid hebben in Nederland geboren Chinezen meestal een grote voorsprong op de autochtone Nederlanders en kunnen een hoog tempo aan. Dit lijkt de laatsten niet echt te deren, ook zij doen fanatiek mee aan de vaak pittige taaloefeningen in de les.
De Chinese School in Utrecht biedt juist ook voor hen die hogerop willen lessen aan. Zo is dit jaar een groep ‘business Chinese’ gestart voor studenten die bijvoorbeeld international business hebben gestudeerd op een HBO of universiteit , daar al veel Chinees geleerd hebben, en nu verder willen.
Mede door de diversiteit is de Utrechtse school in 2009, samen met die in Eindhoven, in de top 40 van beste Chinese scholen van de wereld beland.
lees
hier verderGeledraak.nl
.. bananen.. pinda's...