35 jaar na Wijster
Dinsdag 30 november 2010 | Redactie Wereldjournalisten
Het Geschiedeniskanaal zendt twee programma's uit rond de Molukse kwestie. Op 2 december is het 35 jaar geleden dat de treinkaping bij Wijster plaats vond.
Op 2 december 1975, om zeven minuten over tien, werd de stoptrein Groningen-Zwolle bij Wijster tot stilstand gebracht. Twaalf dagen zou de kaping duren, met drie doden tot gevolg. Zeven Zuid-Molukse jongeren uit Bovensmilde hadden de trein gekaapt in hun streven naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken. Tegelijk met de kaping bezette een andere groep Molukkers, eveneens een groep van zeven uit Bovensmilde, het Indonesische consulaat te Amsterdam.
De Zuid-Molukkers in Nederland kwamen naar Nederland in 1951 voor een tijdelijk verblijf als gedemobiliseerd KNIL-militair. Hen was door de Nederlandse regering beloofd dat zij hun eigen staat op de Molukken zouden kunnen stichten. Zij verbleven in kampen, waaronder Kamp Vught en Schattenberg, onder meestal matige tot slechte omstandigheden.
De Nederlandse overheid wilde of kon de beloften over een vrije staat niet nakomen. Hierdoor radicaliseerde een deel van de Molukse jongeren. Een groepje onder hen besloot door middel van een treinkaping hun eisen kracht bij te zetten.
Onlangs liet minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, bij de ontmoeting met voormalig collega Hassan Wirajuda nog een keer weten dat hij de Zuid-Molukse regering in ballingschap, de RMS, de Republiek der Zuid-Molukken, niet erkende.‘Wij communiceren niet met de RMS, omdat dit impliciet als erkenning zou kunnen worden opgevat.’
Geschiedenis 24 besteedt ruim aandacht aan deze zwarte bladzijden uit de recente geschiedenis. Bekijk op het Geschiedeniskanaal, én on demand op de website (!) onder meer:
Dokwerk - Dutch approach: Nederland en de Molukse acties (NPS, 2000, 4 delen) en Vijf jaar later - Een gijzeling toen en nu (KRO, 1982, 90 min).
Bron: Wereldjournalisten