50 jaar Indische Vereniging Curaçao
Gepubliceerd op : 23 januari 2011 - 5:59 pm | door Dick Drayer
De Indische Vereniging Curaçao (IVC) bestaat dit jaar vijftig jaar. Het tiende lustrum werd afgelopen weekend gevierd met een grote feestavond in de Willemstad Room van het Hilton Hotel. De vereniging telt nog ongeveer zeventig, meest oudere leden, afkomstig uit het voormalig Nederlands-Indië.
Of de vereniging over tien jaar nog bestaat, is zeer de vraag. George Kraaikamp, sinds 2004 voorzitter van de IVC, geeft toe dat de doelstelling van de vereniging nu langzamerhand uit zicht verdwijnt: het behoud van het gedachtengoed, het erfgoed van voormalig Nederlands-Indië. “De huidige generatie Indische Nederlanders is hier op Curaçao geboren en getogen en heeft eigenlijk geen affiniteit meer met Indonesië.”
Donateurs
Om dit te ondervangen is het al enige tijd mogelijk om donateur te worden van de IVC. Na vijf jaar donateurschap heb je dan het recht om lid te worden. Op deze manier is het dus ook voor Curaçaoënaars mogelijk om zich aan te sluiten bij de vereniging. De IVC heeft bijna veertig donateurs.
Repatriëring
Tussen 1945 en 1965 zijn ongeveer 300.000 Nederlanders, Indo-Europeanen en Indonesiërs naar Nederland vertrokken. Deze migratie werd destijds aangeduid met het woord 'repatriëring'. Een groot deel van deze groep mensen was echter nooit eerder in Nederland geweest. Een kleine groep, ruim zeshonderd mensen, vertrok daarna, tussen 1950 en 1970 naar Curaçao. Meestal omdat zij een baan bij het ‘gouvernement’ konden krijgen, in het onderwijs terecht kwamen of uit werden gezonden door de Koninklijke Marine. Velen van hen bleven, mede omdat het klimaat van Curaçao goed aansloot op dat van Nederlands-Indië.
Spijtoptanten
In 1958 belegden een klein aantal Indische Nederlanders avonden om geld in te zamelen voor de zogenaamde spijtoptanten. Indische Nederlanders, die na de onafhankelijkheid van Indonesië alsnog terug wilden keren naar Nederland. Vanuit deze avonden onstond op 12 januari 1961 de Indische Vereniging Curaçao.
Rijsttafel
Maandelijks komen de leden bijeen – de kumpulan - om gezamenlijk te eten, te dansen, herinneringen op te halen en ervaringen uit te wisselen. Ook excursies, museabezoek en thema-avonden behoren tot het programma van de vereniging. Voor Kraaikamp is de gezelligheid en het eten echter de bindende factor. De Indische rijsttafel is vermaard en een echte Indo is kieskeurig in zijn beoordeling van het eten.
Boek
Ter gelegenheid van het 50-jarig jubilieum brengt de IVC ook een boek uit. Ronald Gill, de bekende architect, heeft dit project in handen. “Daar wordt momenteel de laatste hand aan gelegd. Het is ons helaas niet gelukt om het boek aan te bieden op ons tiende lustrum,” aldus Kraaikamp, "maar het boek geeft een mooi overzicht van vijftig jaar aanwezigheid van Indische Nederlanders op Curaçao”.
Gastvrijheid
De groep is ondertussen volledig geïntegreerd op het eiland en de voorzitter is Curaçao dankbaar voor vijftig jaar gastvrijheid. “Want wij kwamen als gasten en hebben ons met behoud van onze identiteit aangepast aan dit eiland”, besluit George Kraaikamp.
luister hier : George Kraaikamp in gesprek met Dick Drayer
RNW