Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde 65 jaar

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde 65 jaar Empty
BerichtOnderwerp: Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde 65 jaar   Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde 65 jaar Icon_minitimezo 10 apr 2016 - 8:39

Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde 65 jaar
za 9 apr 2016, 16:00


Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde 65 jaar 25exwzc
Oud-Indiëstrijder Aloys Roemaat. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Aloys Roemaat: 'Het is nog altijd een hechte club!'

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - De Vereniging van Indië Militairen in Lichtenvoorde bestaat 65 jaar. Een absolute mijlpaal, die de nog in leven zijnde Oud-Indië Militairen niet ongemerkt voorbij willen laten gaan. Bij de nog altijd gedenkwaardige oprichting in 1951 waren ruim 120 Oud-Indiëgangers uit Lichtenvoorde en directe omgeving betrokken. Van hen zijn er nog circa 30 in leven en die vormen volgens voorzitter Aloys Roemaat samen met hun, voor zover aanwezige, partners nog altijd een hechte club.

In zijn woning aan de Pastoor Sandersstraat praat de inmiddels 88-jarige Aloys Roemaat nog even gepassioneerd over zijn periode als voormalig Indië-strijder als 65 jaar geleden. Met op de achtergrond een foto van zijn bijna een jaar geleden overleden echtgenote Marietje Weijkamp met daarvoor enkele brandende kaarsjes, bladert Roemaat door het boek 'Bezetting en verzet II', geschreven door Henny Bennink, op zoek naar de groepsfoto van de Indië-strijders die bij de oprichting waren betrokken.
"Het hechte contact dat wij toen met elkaar hadden, is altijd gebleven," vertelt de oprichter van het in geheel Nederland en daarbuiten bekende bedrijf Aloys Roemaat Transport B.V.
"Dat begon in feite al amper een jaar na de demobilisatie met de oprichting van een tijdelijk comité, genaamd 'Gordel van Smaragd'. Nog goed herinner ik mij uit die tijd de expositie, die in Hotel Industrie werd georganiseerd. De hotelzaal was helemaal ingericht als een sfeervol stukje Indië. De expositie of tentoonstelling, die geopend werd door de toenmalige burgemeester Waals, trok gedurende twee achtereenvolgende dagen veel belangstellenden en werd dientengevolge een groot succes. En wat daarbij heel belangrijk was, de verhalen van de Indiëgangers droegen ertoe bij dat het massale publiek meer begrip kreeg voor de barbaarse omstandigheden waarin zij in Indië hadden verkeerd."

Activiteiten
Sedert dat moment zijn er door de Indië Militairen jaarlijks tal van activiteiten ontplooid. Eén van de eerste activiteiten na hun terugkomst uit Indië betrof destijds deelname met de gehele groep aan de Avondvierdaagse van Lichtenvoorde. Vermeldenswaardig is ook de revue, die eind 1953 in de zaal van Hotel Industrie werd opgevoerd door de groep ex-Indiëgangers.
Ondanks al deze vrolijke aangelegenheden kost het voormalig Indië-strijder Aloys Roemaat nog altijd moeite om over zijn eigen verblijf in het toenmalig Nederlands Oost-Indië te vertellen. Tropenjaren hebben bij al die duizenden anderen en ook bij hem diepe sporen achtergelaten. Pas op latere leeftijd komen de verhalen naar buiten, schoorvoetend en vanzelfsprekend beladen met een enorme dosis emotie.
"Daarom is het ook zo belangrijk dat wij deze vereniging draaiende blijven houden tot het allerlaatste moment. Daarbij mag het dalende aantal leden als gevolg van een natuurlijk verloop geen enkele rol van betekenis spelen," aldus de man die in 1947 als dienstplichtig militair werd opgeroepen om te dienen in het toenmalig Nederlands Oost-Indië. Na een verplichte opleiding in het concentratiekamp Amersfoort, vertrok Roemaat met nog eens 120 andere jonge mannen uit Lichtenvoorde vervolgens op de boot naar Indonesië.

Programma
Het programma van dit jaar bij de Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde komt toch min of meer in het teken te staan van het 65-jarig bestaan.
"Wij zijn dit jaar begonnen met de traditionele nieuwjaarsreceptie en nu maken wij ons op voor de jaarvergadering op 11 april (afgelopen maandag, ThH) in HRZ 't Zwaantje in Lichtenvoorde. In ons bestuur heeft naast mijn persoon als voorzitter en Vincent van Harxen als secretaris Marian ten Dolle als partner van Van Harxen de functie van penningmeester overgenomen van de overleden Leo Tenten. Medio dit jaar staat weer de gebruikelijke midzomerbijeenkomst op het programma en tegen het eind van het jaar organiseren wij ook deze keer de door alle leden en hun partners omarmde, gezellige stamppottenmiddag. Tijdens de jaarlijkse reünie in Kamp Holterhoek, dit jaar op 19 oktober, zal er de nodige aandacht worden geschonken aan het 65-jarig bestaan. Dat wordt een bijeenkomst, waarbij tal van prominente personen uit de regio en uit den lande aanwezig zijn en waarbij ook onze burgemeester Annette Bronsvoort inmiddels al heeft toegezegd van de partij te zullen zijn."

Elna
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Vereniging van Indië Militairen Lichtenvoorde 65 jaar
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: