wo 18 feb 2009, 22:00 |
'Eerste inzet marine tegen piraten sinds 1922'
DEN HAAG - Piraterij leek niet meer van deze tijd. Als de Nederlandse marine nu meedoet aan een internationale operatie tegen Somalische piraten, dan is het voor het eerst sinds 1922 dat Nederlandse oorlogsschepen in stelling worden gebracht tegen zeerovers. De Nederlandse marine trad in dat jaar op tegen piraten uit de kust van Borneo, toen nog onderdeel van Nederlands Indië.
Dit zei prof. Fred Soons van de Universiteit Utrecht woensdagavond tijdens een lezing in het gerenommeerde Asser Instituut voor internationaal recht in Den Haag. Piraterij was eeuwenlang een probleem en is ook wel eens omschreven als het op twee na oudste beroep ter wereld. „Het op een na oudste is het uitoefenen van de geneeskunst”, aldus Soons. Al in de 16e eeuw kwam het juridisch concept op dat piraten hostes humani generis (vijanden van het menselijk geslacht) zijn en alle landen dus piraten mogen vervolgen. Daarmee werd de kiem gelegd voor het huidige concept van universele rechtsmacht, dat meestal wordt toegepast op internationale misdrijven als volkenmoord (genocide), oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.
De Britten met hun wereldrijk maakten in de 19e eeuw korte metten met de meeste piraten, maar in een paar resterende gebieden bleven wat zeerovers actief. Het probleem ging pas weer hoog opspelen nadat Somalië in 1991 elke functionerende regering was kwijtgeraakt. Somalische vissers gingen op zoek naar andere bronnen van inkomsten en besloten rond de Hoorn van Afrika schepen te kapen en losgeld te eisen van de reders.
Het Openbaar Ministerie wil vijf Somalische piraten in Nederland berechten, die door de Deense marine zijn opgepakt toen zij probeerden een Antilliaans schip te kapen.
Telegraaf