DOKart Oosterbeek toont 'De Schatjes van Lombok'woensdag 13 april 2011 00:01
OOSTERBEEK - DOKart en stichting Scarabee vertonen in Filmhuis Oosterbeek op woensdag 20 april de film ´De Schatjes van Lombok' te zien. Vantevoren zal ook de korte film 'Verre vrienden' te zien zijn van Gilles Frenken over straatkinderen in Mexico.
Het is een speelfilm over straatkinderen in Indonesië. Regisseur Gilles Frenken verfilmde het verhaal van twee jochies van tien jaar die beide al jaren op straat leefden. Indonesië is weliswaar economisch in opkomst, maar van de nieuwe rijkdom profiteert het grootste deel van de bevolking niet, zoals de kleine boertjes op het platteland, de werklozen in de stad en de mensen die een beetje handelen.
Op zoek naar voedselDoor die armoede zijn er ouders die hun kinderen verwaarlozen, hen laten werken of bedelen in plaats van naar school te laten gaan. Er zijn ook ouders die hun kinderen het huis uit schoppen, sommigen nog geen drie jaar oud. In de grote steden leven groepjes kinderen bij elkaar, slapen onder bruggen, in verlaten panden of onder de blote hemel en zwerven overdag door de straten, op zoek naar voedsel of een paar rupiah.
Gilles Frenken maakte in de negentiger jaren documentaires over straatkinderen, in Afrika, in Latijns-Amerika en in Azië. Hij maakte tv-series over slopenwijken, over mensen die op vuilnisbelten wonen, over mensen die van minder dan een dollar per dag moeten leven en over mensen die als slaven werken. Nadat hij in 2007 een tv-documentaire op het Indonesisch eiland Lombok over het opvanghuis voor straatkinderen 'Peduli Anak' gemaakt had, besloot hij over de lotgevallen van enkele van deze straatkinderen een lange speelfilm te maken. Geheel zonder subsidie van fondsen of omroepen produceerde hij een film over het rauwe leven van twee jochies.
Guerilla filmwijzeOmdat de hoofdrollen worden gespeeld door twee voormalige straatkinderen die op heel natuurlijke wijze hun eigen leven naspelen, lijkt de film vaak een realistische documentaire. Ook andere rollen worden gespeeld door mensen die in hun dagelijks leven met straatkinderen te maken hebben en de opnamen vonden plaats op plekken waar het dagelijks leven, ondanks de aanwezigheid van een cameraploeg, gewoon doorging. Resultaat van deze guerrilla-filmwijze is een felrealistisch en ontroerend verhaal over jonge, kwetsbare mensen die het vooral redden dankzij hun vechtersmentaliteit en overlevingsdrang.
De film ging vorig jaar in première op het Cinekid Filmfestival in Amsterdam en draait dit jaar op diverse filmfestivals in het buitenland. Vooralsnog draait de film alleen in de bioscoop en komt die niet op de tv.
* Bij de vertoning in Filmhuis Oosterbeek, op 20 april, om 20 uur, vertelt Gilles Frenken, die in Oosterbeek woont, meer over het leven van straatkinderen en over de totstandkoming van zijn film. Reserveren is noodzakelijk en kan via de reserveringslijn van het Filmhuis tel. 06-51362397.
Hoog en Laag