Indonesië ontkent jacht op dolfijnen en walvissen
Geplaatst door Bert op mei 22, 2011
Indonesië ontkent, ondanks beschuldigingen, dat ‘haar’ vissers op walvissen en dolfijnen jagen. Deze laatste bedreigde vissoort zou als lokaas worden gebruikt om haaien te vangen. Dit meldt de Jakarta Globe na de publicatie van een video en foto’s van het Earth Island Institute in de Verenigde Staten.
De Indonesische autoriteiten zeggen in een verklaring dat het verboden is om op dolfijnen en walvissen te jagen omdat het beschermde diersoorten zijn. “Ik heb nog niet eerder gehoord dat er illegaal gejaagd wordt op dolfijnen of op walvissen,” zegt Agus Apun Budhiman, van het Ministerie van Maritieme Zaken en Visserij. “De vissers hier beschouwen dolfijnen als hun beste vrienden, daarom zouden ze er niet achteraan gaan, en al helemaal niet om hun vlees als lokaas te gebruiken,” voegde hij toe.
Op de video op de website van de stichting is een interview te zien van een visser die vertelt hoe dolfijnen gevangen worden met zelfgemaakte bommen. “Ze gebruiken dynamiet in bierflessen en gooien deze naar de dolfijnen. Als deze dan verzwakt zijn, worden ze gevangen en vastgebonden aan hun staart. Ze worden vervolgens gebruikt als aas voor haaien, waarvan de vinnen van verkocht worden voor 80 euro per kilo.”
De website laat ook een foto zien van mensen rond een grote walvis in Lamalera, een dorp bekend om zijn walvisjacht. Femde den Haas, grondlegger van het Jakarta Animal Aid Network, de lokale partner van Earth Island Institute, erkent dat jacht op walvissen al tijden wordt uitgeoefend in Lamalera. “Het vangen van dolfijnen en orka’s met behulp van motorbootjes heeft niets met tradities te maken,” aldus Den Haas. Ze voegde hier aan toe dat dat haaien en dolfijnen hierdoor uitsterven. “Als het de traditie is om op walvissen te jagen voor eigen gebruik, dan kunnen we hier geen bezwaar tegen hebben. Maar de inwoners zijn tien jaar geleden motorboten gaan gebruiken, waardoor er veel meer dolfijnen worden gevangen dan ze ooit zelf kunnen eten. Hierdoor maakt het niet langer deel uit van de traditie.”
De Aziatische Tijger