Eredoctoraat Protestantse Theologische Universiteit voor Goudzwaard
30-05-2011 18:50 | gewijzigd 30-05-2011 18:51 | Kerkredactie
De econoom Bob Goudzwaard, de oudtestamenticus Gerrit Singgih uit Indonesië en Frits Hoogewoud, oud-bibliothecaris van de Bibliotheca Rosenthaliana in Amsterdam, krijgen eredoctoraten van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).
De plechtigheid vindt plaats op 6 december 2011, ter gelegenheid van het eerste lustrum van de universiteit. Dat heeft de PThU maandagmiddag bekendgemaakt.
Goudzwaard, Hoogewoud en Singgih hebben –ieder op unieke wijze– het protestantse theologisch denken beïnvloed en verder gebracht, aldus de universiteit.
Dr. E. G. Singgih (1949), hoogleraar Oude Testament in Yogyakarta, is „één van de meest vooraanstaande protestantse theologen in Indonesië en een zeer stimulerende persoon in de kerkelijke en theologische oost–west dialoog. Hij heeft een indrukwekkend aantal publicaties op zijn naam staan, niet alleen op zijn eigen vakgebied, maar ook op het gebied van contextualisatie, globalisering en interreligieuze dialoog”, aldus de PThU.
Drs. F. J. Hoogewoud (1941) was de drijvende kracht achter de brontekstgetrouwe bijbelvertalingen in de serie ”Een vertaling om voor te lezen”. Op het gebied van de bibliotheekwetenschap heeft hij een veelgeroemd onderzoek uitgevoerd naar door de Nazi’s geroofd boekenbezit en naar Nederlands-Joodse ex libris. Het werk dat Hoogewoud heeft verricht om de Hebreeuwse bijbel toegankelijk te maken en de collectie Judaïca in Nederland na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen en te ontsluiten is voorbeeldig, stelt de PThU.
Dr. B. Goudzwaard (1934) is emeritus-hoogleraar economie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Midden jaren zeventig was hij voorzitter van de commissie die het eerste verkiezingsprogramma van het CDA schreef. De denkbeelden van Goudzwaard over het rentmeesterschap en de economie van het genoeg hebben „grote invloed gehad op het christelijk-sociaal denken in de christelijke politiek en de internationale oecumene, maar ook –in toenemende mate– in kringen buiten de kerken, die opkomen voor een alternatief type economie.”
De dies van 6 december het is ook de laatste diesviering binnen de huidige constellatie Utrecht-Kampen-Leiden én de laatste keer dat de dies van de PThU in Kampen plaatsvindt. In de zomer van 2012 verhuist de PThU naar Amsterdam en Groningen.
Ref.Dagblad