Indonesië zegt welwillend te zijndoor onze correspondent Jan Lepeltak. dinsdag 24 februari 2009 | 10:00 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 24 februari 2009 | 10:15
De 'Bali nine', negen Australische drugsmokkelaars, ten tijde van hun proces. De negen zitten in een Indonesische cel. Het land wisselt geen gevangenen uit, hoewel Australië en Nederland daar wel om vragen. foto Made Nagi/EPAJAKARTA - "Wees niet bezorgd, ook Indonesië vindt dit een urgente kwestie", zei de Indonesische minister van Justitie Andi Mattalatta gisteren geruststellend tegen zijn Nederlandse ambtgenoot Ernst Hirsch Ballin.
Mattalatta zei zijn 'uiterste best' te zullen doen voor een verdrag dat het mogelijk maakt dat Nederlandse gevangenen in Indonesië hun straf in eigen land kunnen uitzitten. Mooie woorden, maar de werkelijke ondertekening van zo'n verdrag is nog ver weg.
Momenteel zitten twee Nederlanders in de Indonesische dodencel. Het gaat om de 56-jarige Ang Kiem Soei en de 64-jarige Dick Nicolaas, die in respectievelijk 2003 en 2007 de doodstraf kregen voor drugshandel. De Nederlandse regering hoopt via een overeenkomst met Jakarta hun straf om te zetten in een gevangenisstraf die ze in Nederland kunnen uitzitten. In januari sprak minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen hierover met Mattalatta.
Dat het nog wel even zal duren voordat er een uitleveringsverdrag is, komt doordat Indonesië geen wet heeft die dit mogelijk maakt, stelt Harkristuti Harkrisnowo, directeur-generaal mensenrechten van het Indonesische ministerie van Justitie. "Momenteel wordt gewerkt aan een herziening van het strafrecht. Daardoor staat de deur open voor onderhandelingen over een verdrag met Nederland."
Het wetsvoorstel ligt echter al twee jaar bij het parlement, dat geen aanstalten lijkt te maken hierover een oordeel uit te spreken. Veel politici zijn er namelijk op tegen dat gevangenen een straf in hun eigen land kunnen uitzitten.
Zo probeert Australië al jaren tevergeefs de zogeheten 'Bali nine' te laten terugkeren naar hun land. Het gaat om negen Australische jongeren die in 2005 werden gearresteerd voor heroïnesmokkel. Twee van hen kregen de doodstraf. Naast het ontbreken van een verdrag, werd de uitlevering van de gevangenen ook belemmerd door de vraag wie er wel en wie er niet voor in aanmerking komt. Waar het gaat om terdoodveroordeelden neemt Jakarta een harde houding aan. De doodstraf is een belangrijk onderdeel van de bestrijding van drugscriminaliteit en de meeste buitenlanders zitten in Indonesië gevangen vanwege de handel in drugs.
Hirsch Ballin, die Jakarta deze week bezoekt om een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen over justitie en migratie, drukte zich gisteren diplomatiek uit. "Wij zijn ons er natuurlijk van bewust dat er verschillen bestaan in het strafrechtsysteem van Nederland en dat van Indonesië. Maar onze gewaardeerde relatie maakt het ook mogelijk om specifieke zaken te bespreken en elkaar duidelijk te maken wat er voor ieder land op het spel staat."
BNdeStem