Multatuli’s kapperWat nog ontbrak in de Nationale Schrijversgalerij van het Letterkundig Museum: een goed portret van Eduard Douwes Dekker (1820-1887), alias Multatuli.
Het museum bezit weliswaar een kopie van het monumentale beeld van Hans Bayens op de Amsterdamse Torensluis, maar in de vijfhonderd portretten van de Schrijversgalerij bleef onze grote 19de-eeuwer een merkwaardige omissie. Op 23 juni komt daar een einde aan. Dan wordt om vier uur precies een fonkelnieuwe buste van de schrijver feestelijk aan het museum overgedragen.
De schenking is een initiatief van de Tilburgse Multatuliaan Peter IJsenbrant, die zich erover verbaasde dat de traditie van schrijversbustes hier nauwelijks leeft, terwijl je in andere landen al voor een paar euro de kop van Goethe, Voltaire of Shakespeare koopt.
IJsenbrant besloot er iets aan te doen, en vond een onverwachte compagnon: de Tilburgse kapper John Laurijssen (van kapsalon Trends), die naast zijn eigenlijke vak ook een literair bevlogen steenhouwer blijkt.
Laurijssen baseerde zijn kop op overgeleverde foto’s van de schrijver, met name het portret van Wegner en Mottu uit 1875. ‘Een wat oudere Multatuli’, zegt IJsenbrant over het bronzen resultaat, ‘maar onverminderd met kracht.’
Mooi, maar echt tevreden is IJsenbrant pas ‘als in elk filiaal van Selexyz een gipsen afdruk voor €29,50 te koop is’.
Multatuli’s buste (2011), door John Laurijssen.
Volkskrant, 18-06-2011