Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Op de thee bij Multatuli in De Cultuurfabriek

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Op de thee bij Multatuli in De Cultuurfabriek Empty
BerichtOnderwerp: Op de thee bij Multatuli in De Cultuurfabriek   Op de thee bij Multatuli in De Cultuurfabriek Icon_minitimedo 9 dec 2010 - 17:22

Op de thee bij Multatuli in De Cultuurfabriek
donderdag 9 december 2010 08:01

VEENENDAAL - Jeanette Sonneveldt neemt zaterdagmiddag belangstellenden mee terug in de tijd van Eduard Douwes Dekker (beter bekend als Multatuli), wereldberoemd schrijver van het belangrijkste werk uit de Nederlandse literatuur: ‘Max Havelaar’. Belangstellenden zijn zaterdag welkom bij de lezing in De Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein in Veenendaal.

In 2002 werd de canon van de Nederlandse literatuur vastgesteld. De belangrijkste schrijver van Nederlandse literatuur was Multatuli en het belangrijkste werk uit de Nederlandse literatuur zijn roman ‘Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij’. Velen kennen de titel van dit werk, maar veel minder mensen zullen het ook daadwerkelijk gelezen hebben. Dekker schreef het in minder dan twee maanden tijd.

‘Max Havelaar’
In de ‘Max Havelaar’ (1859) maakte Dekker de koloniale misstanden in Nederlands-Indië, die hij van zeer nabij had aanschouwd en waartegen hij tevergeefs had geageerd, op beeldende wijze openbaar. Zo staan er meeslepende vertellingen (‘Saïdja en Adinda’) in over de uitwerkingen van het gezagsmisbruik op de bevolking.

De reacties in Nederland op het boek varieerden van geschokte afwijzing tot hartstochtelijke bewondering, al werd ook gepoogd de schrijver verdacht te maken en het boek te negeren. Tevergeefs: ‘Max Havelaar’ werd in heel Europa verkocht en bewonderd. Tot verdriet van Dekker werd het echter vooral geprezen om zijn literaire kwaliteiten, en minder om het lot van de inlanders, waar het de schrijver vooral om te doen was geweest.

Over de auteur
Dekker was een veelzijdig iemand. Hij was betrokken bij de Vrijdenkersbeweging ‘De Dageraad’. Socialisten lijven hem graag in, maar zelf moest hij niets van het socialisme weten. Hij heeft geprobeerd in de Tweede Kamer te komen. Hij had heel duidelijke standpunten over vrouwenemancipatie en hekelde de reclame-makers van die tijd. Hij maakte schulden door te gokken (vrijwel zijn leven lang werd hij achtervolgd door schuldeisers) en hij had (te) veel belangstelling voor andere vrouwen dan zijn eigen Tine. Hij schreef ‘Het gebed van de onwetende' (Mijn God – er is geen God) en hij was de eerste Nederlander die gecremeerd is.

Kaarten voor deze middag kosten 5 euro (inclusief koffie) en zijn te koop bij de klantenservice van De Cultuurfabriek. De lezing vindt plaats in zaal 1 op de eerste verdieping en duurt van 14.30 tot ongeveer 16.30 uur.

Bibliotheek Veenendaal is te vinden aan het Kees Stipplein 74 en op www.bibliotheekveenendaal.nl

VeenendaalseKrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Op de thee bij Multatuli in De Cultuurfabriek
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 'Heren van de thee' in het theater
» 400 jaar thee in Europa
» Maaik over Heren van de Thee...
» Multatuli’s kapper
» 'Hier kan ik zelf thee zetten'

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: