Bevrijding van Indië waardig herdacht dinsdag 16 augustus 2011 | 07:00
Eerst toespraken, daarna twee minuten stilte, dan het Wilhelmus en als laatste mocht de vlag in top van de mast worden gehesen. Een amfibievoertuig van Keep Them Rolling maakte de ambiance compleet. De vlaggenmast was speciaal voor deze herdenking geplaatst bij het Kulturhus Epe.
foto Cees BaarsEPE - Bij het Kulturhus in Epe is gistermiddag om 14 uur op een waardige manier de capitulatie van Japan in 1945 herdacht.
De ceremonie is voor Epe een niet-alledaagse gebeurtenis. Normaliter wordt in Epe op 15 augustus geen herdenking gehouden, zoals dat wel gebeurt op 4 en 5 mei.
Maar dit jaar is anders, omdat er in het Kulturhus de reizende tentoonstelling 'Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening' is te zien. Deze tentoonstelling gaat over Nederlanders uit Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Rond de tentoonstelling zijn twee weken lang uiteenlopende Indische activiteiten. De herdenking op 15 augustus hoort daarbij.
Burgemeester Hans van der Hoeve legde bloemen namens de gemeente Epe bij het beeld van een spelend kind in de voortuin van het Kulturhus. Na hem legden alle aanwezigen een rode, een witte of een blauwe bloem, die samen de Nederlandse driekleur verbeeldden.
Wiko Lamain van de Stichting Japanse Ereschulden verwelkomde de gasten en leidde de herdenking. Hij deed vorige week een oproep in de Stentor aan inwoners van de gemeente Epe om de vlag buiten te hangen, maar aan die oproep hebben maar weinig mensen gehoor gegeven.
De herdenkingsplechtigheid werd enigszins verstoord door langsrijdende auto's over de Stationsstraat. Toen het moment was aangebroken voor twee minuten stilte, werd duidelijk hoeveel auto's er door de Stationsstraat rijden. In de plechtige stilte hoorden de aanwezigen achttien auto's, een motorfiets en een brommer passeren.
Maar de langsrijdende bestuurders wisten niet wat er gaande was; het was niet uit respectloosheid dat ze doorreden. Sommige automobilisten gingen stapvoets rijden.
De ceremonie had een waardig karakter. Er werd 'U zij de Glorie' gespeeld door het Reünie Orkest van de Artillerie (ROA), onder leiding van dirigent Nico van Opheusden. En natuurlijk twee coupletten van het Wilhelmus, die door veel mensen werden meegezongen.
George van Hoogeveen las fragmenten voor uit de dagboeken van zijn ouders, die allebei in Japanse krijgsgevangenschap zaten op het moment dat op 15 augustus 1945 de bevrijding kwam. Voor de vader van George van Hoogeveen kwam de bevrijding maar net op tijd. Hij was, toen 34 jaar oud, als dwangarbeider aan het werk geweest op Sumatra bij de aanleg van de 'dodenspoorweg'. Precies een dag voor de bevrijding was de spoorweg klaar. Maar de vader van Van Hoogeveen leed aan dysenterie. "Dankzij de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima heeft mijn vader de oorlog overleefd," weet Van Hoogeveen.
deStentor