'Als je hier loopt, 'proef' je van alles' maandag 08 augustus 2011 | 00:28 | Laatst bijgewerkt op: maandag 08 augustus 2011 | 08:44
Een pasar malam zonder muziek zou niet compleet zijn. In het Oderkerkpark in Etten-Leur hebben de bezoekers geen enkele moeite om zich lekker te laten gaan op de muziek. foto Peter van Trijen/het fotoburoETTEN-LEUR - Een Indische markt. Dat is volgens Eddy van Brink de meest simpele uitleg voor wat een pasar malam nu eigenlijk is.
De Roosendaler, naar eigen zeggen een halve Indo van moeders kant, is met partner Irma de Bruijn naar de Etten-leurse pasar malam in het Oderkerkpark gekomen. "Om te kijken, te eten, te drinken, naar de muziek te luisteren. Gewoon, omdat het altijd gezellig is", aldus Van Brink, die meerdere Indische markten in Nederland bezoekt gedurende het jaar. En dan zeker een voorkeur heeft voor die in Den Haag.
"Die is volledig overdekt en echt enorm groot. Maar hier in Etten-Leur mag het dan allemaal wat kleiner zijn, het heeft zeker z'n charme", aldus de Roosendaler, die lekker een sateetje zit te eten. Lekker?
"Mwah, deze niet zo. Maar verderop staat een eettent waar de saté wel enorm lekker is."
En daarmee is het volgende belangrijk punt van de pasar malam aangestipt. Het eten. En van alle Indonesische lekkernijen mag er één zeker niet vergeten worden. De sambal.
Boyke en Yana Sih uit Breda staan op de pasar malam met sambal. Een hele kraam vol. In alle soorten en smaken.
"We maken onze sambal in een fabriekje in Gouda. Nog volledig ambachtelijk", aldus Boyke. Die de diverse soorten kort toelicht. "De sambal kemangie heeft bijvoorbeeld een hele aparte geur door een bepaald blad dat erin zit. Daardoor krijgt ook het gerecht waar de sambal in wordt verwerkt die geur", aldus Boyke, die ons even laat proeven van een sambal piri piri. En die is in één woord verschroeiend.
Dat de pasar malam voor Nederlanders met roots in Indonesië een echte familieaangelegenheid is, zie je overal. Ook 'sambalspecialisten' Boyke en Yana hebben bijna hun hele familie naast hun kraampje zitten. De rest staat of zit bij het podium achter het Witte Paard. Daar treden net Diana Moarfa en Ferry Kusuma op. En de optredens lokken velen, en niet alleen van Indonesische afkomst, naar de dansvloer. Want een pasar malam is niet compleet zonder muziek en dans. En presentator, zanger én entertainer Edu Schalk geeft de bezoekers ook geen gelegenheid om onder een dansje uit te komen.
Zijn enthousiasme alleen al trekt heel wat mensen naar het podium.
Het mag dan gezellig zijn, de toeloop van bezoekers is zeker op deze zaterdagmiddag nog niet om over naar huis te schrijven.
Voor de kraamhouders is dat wel een tegenvaller. "Want ik moet wel 400 euro betalen om hier drie dagen te mogen staan", aldus Jannie van der Flier, die Oosterse artikelen en kleding verkoopt. "En ik heb nog weinig handel gehad. Maar we houden de moed erin", aldus de kraamhoudster die normaliter op deze zaterdag op de vrije markt in Cuyk zou staan.
"Maar de weermannen- en vrouwen zouden wel eens wat beter kunnen voorspellen. Want het zou vandaag regenen en het is gewoon zonnig en dik 25 graden. Maar dan blijven mensen wel weg, omdat ze denken dat het rotweer wordt", aldus de kraamhoudster,
Organisator Luciano Mantouw van L&R Event, die de organisatie van het evenement van zijn ouders overnam, is ondanks de wat geringere opkomst op deze zaterdag toch erg tevreden over de pasar malam.
"Het gaat er toch gewoon om dat de mensen het naar hun zin hebben. En daar bestaat geen enkele twijfel over", aldus Mantouw, terwijl hij saté aan het grillen is.
BNdeStem