Fotograaf Charles Breijer overleden 18-08-11 16:24 uur
©Nederlands Fotomuseum Fotograaf en verzetsstrijder Charles Breijer is donderdagochtend in zijn woonplaats Hilversum overleden. Hij is 96 jaar oud geworden. Dat maakte het Nederlands Fotomuseum bekend.
Breijer is onder meer bekend vanwege zijn foto's van het verzet die hij maakte als lid van De Ondergedoken Camera. Deze groep Amsterdamse fotografen legde het laatste jaar van de Duitse bezettingstijd in de Tweede Wereldoorlog vast.
OorlogBreijer maakte zo'n 260 afbeeldingen, deels vanuit zijn fietstas waarin hij zijn camera had verstopt. Direct na de inval van de Duitsers gold een strenge censuur voor de pers. Journalisten moesten zich inschrijven bij het zogeheten Persgilde. Breijer gaf hieraan gehoor omdat hij wilde doorwerken en zo een dekmantel had voor zijn ondergrondse activiteiten. Zo fotografeerde hij als een van de weinigen de afsluiting van de joodse wijk in Amsterdam.
Na de oorlog verbleef hij van 1947 tot 1953 in Indonesië, waar hij als cameraman getuige was van de dekolonisatie. Hij wilde bijdragen aan de opbouw van een zelfstandige Indonesische staat. Breijer werkte voor het regeringsfilmbedrijf Multifilm-Batavia en later als zelfstandige voor de nieuwe regering in Indonesië, aldus het Nederlands Fotomuseum.
AziëHij maakte in het Aziatische land ook een paar duizend foto's, die van grote historische waarde zijn omdat ze de gespannen sfeer tonen van de laatste jaren onder Nederlands bestuur. Breijer verwachtte dat hij zijn afbeeldingen wel kon slijten aan Nederlandse media, maar dat viel tegen. Hij heeft na 1954 nauwelijks meer gefotografeerd en richtte zich vooral op film.
Breijer beschouwde zijn werk vooral als journalistiek middel om informatie over te dragen. Hij deed het niet voor de 'mooie plaatjes'. Terug in Nederland was de cameraman tot aan zijn pensioen in 1979 in dienst van Multifilm. (Redactie)
Parool