Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 'HIV is ons grootste speerpunt'

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'HIV is ons grootste speerpunt' Empty
BerichtOnderwerp: 'HIV is ons grootste speerpunt'   'HIV is ons grootste speerpunt' Icon_minitimedi 13 sep 2011 - 9:35

'HIV is ons grootste speerpunt' 259110 Ria en Jaco van As: ''Nu krijgen we ook veel verzoeken uit de Molukken." (foto: Ted Walker)

'HIV is ons grootste speerpunt'

13-09-2011 00:00

LUNTEREN - ''We bieden medische en sociale hulp aan minder bedeelde mensen in Indonesië", zegt het Lunterse bestuurslid Ria van As. De stichting Nederland-Batam bestaat 31 augustus 2012 vijfentwintig jaar.

door Jan de Boer

De stichting begon ooit in Batam, vandaar de naam Nederland-Batam. Heel snel werden de activiteiten uitgebreid naar Jakarta en Bandung op Java. "Sinds 2003 zitten we ook in de provincie Noord Sulawesi", zegt zoon Jaco van As, die werkzaam is bij de stichting. "Aansluitend op de HIV, ons grootste speerpunt, willen we dan ter ere van het jubileum een internationaal congres organiseren voor de dokteren van Oost Indonesië. Daarvoor moeten we een fonds werven."


Trainen
De stichting Nederland-Batam wordt vanuit Nederland geleid door vrijwilligers die daarvoor niet betaald worden. Jaco van As: ''We werken op de drie locaties heel breed op medisch en HIV-gebied. Op Batam ondersteunen we bijvoorbeeld een HIV-kliniek die zich eigenlijk richt op in het gebied werkende prostituees. In Noord Sulawesi doen we een heel grote HIV-training voor medisch personeel. Daar hebben we vierhonderd mensen getraind. In het komende jaar worden nog een keer honderd mensen getraind. Dan hebben we een heel groot deel van de mensen, dat in het gebied met HIV werken, een training aangeboden, zodat zij ook een goede zorg kunnen aanbieden. In Noord Sulawesi, dat de helft is van Nederland, hebben we een echt goede prestatie neergezet."

Zelf doet de stichting geen projecten aan. ''Locale partners voeren onze projecten uit. Ze maken ook de voorstellen. Wij zoeken de fondsen in Nederland. Als er fondsen beschikbaar zijn, kunnen wij bijdragen aan onze partners."
In Bandoeng steunt de stichting het enige in nierziekte gespecialiseerde ziekenhuis in Indonesië. ''We helpen daar 350 patiënten. Verder steunen we daar een school voor speciaal onderwijs. In Jakarta steunen een kraamziekenhuis. In Noord Sulawesi hebben we ook nog sociale projecten. Zo hebben we kleine landbouwapparatuur voor een corporatie gekocht. En samen met een andere organisatie bouwen op een eiland ergens in de richting van de Filippijnen toiletgelegenheden, omdat de mensen daar nog steeds in het bos hun behoefte doen."

De activiteiten van de stichting zijn heel divers. Ook bij de stichting Nederland-Batam heeft men last van de economische crisis. ''In 2009 niet zo", weet Ria van As. ''In 2010 en met name in 2011 merk je dat de fondsen de hand op de knip houden. Uit drie bronnen krijgen we geld. Dat is van particulieren, fondsen van het bedrijfsleven of soms sponsoring en van grotere fondsverwervende instellingen. Voorheen hadden we eigenlijk geen problemen. Nu krijgen we steeds minder geld. Dat gaat natuurlijk ten koste van de lopende projecten. Ons voordeel is wel dat we 'pas geld geven als we geld hebben'. Het is aan de andere kant van de wereld zo moeilijk uit te leggen, want we blijven natuurlijk rijk in verhouding tot de mensen waar wij voor werken.''

edestad.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
'HIV is ons grootste speerpunt'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
»  Tien grootste reistrends 2014
» Grootste marineschip Nederland gedoopt
» Schaamte en trots na massamoord Nederlands-Indië
» De tweede grootste stad van Indonesië
» Indonesië, India en Spanje grootste haaienslachters

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: