David Handojo Muljono geïnstalleerd als Academy Professor Indonesia
14 december 2011
Tijdens een recent bezoek aan Indonesië installeerde Robbert Dijkgraaf de tweede Academy Professor Indonesia aan de Hasanuddin Universiteit. Het professoraat is een samenwerking tussen de KNAW en de Indonesische academie van wetenschappen.
Op 30 november 2011 inaugureerde Robbert Dijkgraaf de tweede Academy Professor Indonesia, David Handojo Muljono. De feestelijke plechtigheid vond plaats aan de Hasanuddin Universiteit (Makassar). Als Academy Professor zal Muljono zich richten op manieren om een brug te slaan tussen, enerzijds, medische wetenschappers die nauwelijks nog contact met patiënten hebben en, anderzijds, artsen die steeds minder tijd hebben om wetenschappelijke ontwikkelingen in hun vakgebied bij te houden. Het verkleinen van deze kloof, bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan onderzoek in medische opleidingen, leidt tot meer en betere medische wetenschapsbeoefening, aldus Muljono.
Academy Professorhip Indonesia
De benoeming van Muljono is onderdeel van een samenwerking tussen de KNAW en de Indonesische academie van wetenschappen (Akademi Ilmu Pengetahuan Indonesia, AIPI) om gezamenlijk uitmuntende Indonesische wetenschappers op Indonesische universiteiten te benoemen.
Positie wetenschap verbeteren
Met het professoraat, dat is geïnspireerd door het KNAW-programma voor Akademiehoogleraren, willen de KNAW en de AIPI de positie van wetenschap in Indonesië verbeteren. De professoraten in sociale, levens- of natuurwetenschappen, vinden plaats op wisselende universiteiten in Indonesië die de hoogleraren, net zoals in het Nederlandse KNAW-programma, voor vijf jaar vrijstellen van bestuurlijke verplichtingen. Yunita Triwardani Winarto (sociale wetenschappen) was de eerste Academy Professor.
Open Science Meeting
Tijdens zijn verblijf in Indonesië, opende Dijkgraaf bovendien de zesde Open Science Meeting Indonesië – Nederland. Deze biënnale bijeenkomsten vinden plaats sinds 2002 en worden door de KNAW in samenwerking met NWO georganiseerd. Deze keer stond de tweedaagse bijeenkomst in het thema van veranderingen in watersystemen. Onder de titel 'Rise to the water challenge' bogen experts uit onder andere Nederland, Indonesië, India en Zuidoost Azië zich over zowel inhoudelijke als overkoepelende thema’s op dit onderwerp. De deskundigen, afkomstig uit verschillende sectoren, spraken hun toezegging uit om met interdisciplinaire methoden en concrete toepassingen van innovatief onderzoek hun ecologische, sociale en economische bevindingen over watersystemen te verdiepen.
KNAW