Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 boek Tropenjaren - "Gewone mensen, zware herinneringen"

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

boek Tropenjaren - "Gewone mensen, zware herinneringen" Empty
BerichtOnderwerp: boek Tropenjaren - "Gewone mensen, zware herinneringen"   boek Tropenjaren - "Gewone mensen, zware herinneringen" Icon_minitimewo 11 maa 2009 - 12:28

Gewone mensen, zware herinneringen
door onze correspondente Jeanne Teeuwen.
woensdag 11 maart 2009 | 02:46 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 11 maart 2009 | 08:36


boek Tropenjaren - "Gewone mensen, zware herinneringen" 3346774344_64bf9e6a6c_o
Ad Heesakkers, René Vos en Wiel Peerlings (vlnr) in de gedachteniskapel met onder meer het boek 'Tropenjaren'. foto Jurriaan Balke

BUDEL - De aantekeningen die René Vos uit Budel drie jaar lang, vele avonden per week, verzamelde bij Cranendonckse oud-Indië- en Nieuw-Guineaveteranen hebben uiteindelijk geleid tot het boek 'Tropenjaren'. Op 393 pagina's staan emotionele en indrukwekkende herinneringen van de vaak nog jonge Cranendonckse mannen die als dienstplichtig militair werden uitgezonden.

De gepassioneerdheid waarmee de 43-jarige Vos vertelt en feiten, data en plaatsnamen moeiteloos weet op te noemen, duidt op een groot respect voor deze mensen. "Als manneke las ik in oude weekbladen op zolder verhalen van deze mensen", vertelt hij. Toen hij twintig was overleed zijn oom Harrie, ook een oud-Indiëgediende. Vos vroeg zich af hoe dat eigenlijk voor die man was geweest; nooit eerder uit Budel en dan ver van huis in militaire acties verwikkeld. "Hem vragen kon niet meer, dus besloot ik het nog in leven zijnde veteranen te vragen. Na een bezoek aan het Nationaal Indië en Nieuw Guineamonument in Roermond, samen met zijn schoonvader en oudgediende Piet Verweijen, besloot hij die verhalen op te tekenen. "Steeds werden nieuwe namen doorgegeven waar ik zeker naartoe moest gaan en dat kon ik niet alleen", aldus Vos. Hij kreeg hulp van Soerendonker Wiel Peerlings en Maarheezenaar Ad Heesakkers, die zelf ook als marinier in Nieuw-Guinea is geweest. "Er is geen dag geweest dat ik er niet aan denk", vertelt Heesakkers.

Wat Vos het meest raakte was het feit dat gewone mensen zulke zware herinneringen met zich meedroegen. "Iedereen kent kapper Harrie van Mierlo, maar hij is vroeger wel in Nieuw Guinea door het oog van de naald gekropen." En de Budelse Bèr Hendriks, die in Indonesië met zijn makkers Soekarno moest bewaken.

De eerst uitgezondene, Wim van Lierop (88 ), is heel blij dat hij zich eindelijk kan uitspreken, en velen met hem. Maar er waren ook mensen die dat ook nú nog niet konden. Voor hen was het te erg geweest. En het meest trieste is nog dat ze nooit waardering hebben gekregen. "Sterker nog, ze moesten spullen die ze daar verloren waren, nog betalen ook", zegt een boze Heesakkers.


Het boek (à 17,50 euro) wordt 17 april aangeboden en ligt 18 april bij Bruna in Budel en Sprankenis in Maarheeze.

ED
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
boek Tropenjaren - "Gewone mensen, zware herinneringen"
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Geen gewone Indische mensen (een tweede Indo generatie), deel 1
» Geen gewone Indische mensen (een tweede Indo generatie), deel 2
» "Waarom de krokodillen in vijandschap met de mensen leven"
» 14 tot en met 25 september: Expositie in bieb Budel over tropenjaren
» Boek 1) Indië in vervlogen tijden en boek 2) Het vergeten Indië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: