'Liesbeth List ging niet voor het grote geld'
dinsdag 10 januari 2012 | 14:47 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 10 januari 2012 | 14:51
DEN HAAG - Zangeres Liesbeth List werd vorige maand 70 jaar. Om die mijlpaal te vieren, is ze zaterdag het middelpunt van een jubileumconcert in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dat concert vormt de aftrap van haar jubileumshow.
Wat betekende List nu eigenlijk voor het Nederlandse lied? "Heel veel'', zegt kleinkunstkenner en AVRO-presentator Jacques Klöters. Samen met de in 2009 overleden Ramses Shaffy bracht ze de Nederlandse versie van het chanson.
De twee maakten in 1964 het theaterprogramma Shaffy Chantant en werden meteen een legendarisch duo. Heel bekend was hun nummer de Shaffy Cantate. "Je zag dat die twee van elkaar hielden en die liefde stroomde ook door de liedjes naar het publiek toe'', aldus Klöters.
Chansons
"Het was List haar grote kracht dat ze altijd oog had voor mooie chansons uit het buitenland. Ze keek veel verder dan Nederland. Ze wilde de smaak van het Nederlandse volk verheffen door het kennis te laten maken met het betere lied uit het buitenland'', zegt Klöters.
"Ze zong goed, was mooi, had iets exotisch. Er zat een goed verhaal omheen: het meisje uit Indië dat vuurtorendochter werd op Vlieland.''
Jacques Brel
List bracht Jacques Brel in het Nederlands. Ze zong onder meer zijn nummers Amsterdam, Brussel en Dat soort volk (Ces gens là). Het album 'Liesbeth List zingt Jacques Brel' leverde een gouden plaat op en Brel kwam haar deze persoonlijk overhandigen.
"Hij was erg tevreden met haar vertolkingen van zijn chansons'', aldus Klöters.
Componist
Eerder was de bekende Griekse componist Mikis Theodorakis erg enthousiast over haar optredens. Theodorakis, bekend van onder meer de filmmuziek van Zorba de Griek, vroeg List enkele nummers van hem te zingen.
Daaronder bevond zich een indrukwekkend lied over de Jodenvervolging, de Mauthausencyclus. De plaat werd platina. Theodorakis verzette zich tegen het militaire regime in Griekenland eind jaren '60. Door zijn repertoire te zingen, eiste List ook aandacht op voor de Griekse zaak.
Kwaliteit
In tegenstelling tot veel huidige zangers ging het bij List vooral om de kwaliteit en niet om het succes en het grote geld, stelt Klöters.
"Ze was bekend en verkocht goed, maar in die tijd stond je dan niet in de Arena of Ahoy. Met Shaffy trad ze op in een piepklein theatertje in Amsterdam waar maar 80 mensen in konden. Toch waren ze dolgelukkig omdat ze voor een uitgelezen publiek zulke mooie liedjes mochten zingen. Ze heeft in die tijd nooit wekenlang in Carré gestaan. ''
deStentor