Medische zorg voor Indonesische drugsgebruikers
27 january 2012
Op het Indonesische West-Java zijn zo?n 25.000 heroïnegebruikers. Tweederde van hen leeft met hiv, maar ze kunnen haast nergens terecht voor een behandeling en ondersteuning. Filmmakers Simone Tenda en Konstantin Stell filmden hun situatie.
Drugsgebruik in Indonesië
Indonesië is een land in ontwikkeling ? ook op medisch gebied. Daardoor ontbreekt het nog aan de kennis en de middelen om de aidsepidemie onder drugsgebruikers te bestrijden.
Zo blijkt bijvoorbeeld dat slechts 1% van de Indonesische verslaafden met hiv bij een methadonkliniek terecht komt en dat maar 6% hiv-remmers krijgt. De mensen om wie het gaat lijden hieronder en bovendien verspreidt hiv zich op deze manier razendsnel.
Investering in lokale artsen
Het Aids Fonds steunt een programma waarbij de universiteiten van Bandung, Nijmegen en Maastricht samenwerken om de preventie en medische zorg voor Javaanse drugsgebruikers met hiv te verbeteren. Veertig lokale artsen krijgen een bijscholing en doen daarnaast onderzoek, publiceren daarover en stellen richtlijnen voor behandeling op. Bovendien zetten specialisten in Bandung een opleiding verslavingsgeneeskunde op.
Ons uiteindelijke doel: de Indonesische gezondheidszorg verder helpen en zorgen dat verslaafden de hiv-behandeling krijgen waar zij recht op hebben. Een bijkomend voordeel is dat deze groep ook afkickt of overgaat op methadon.
Project in beeld gebracht
Afgelopen jaar filmden documentairemakers Simone Tenda en Konstantin Stell de situatie op het eiland. Zij brachten in beeld welke mythen er over hiv bestaan, hoe mensen met hiv worden opgevangen en filmden in de gevangenis en de kliniek voor druggebruikers met hiv.
Nieuwsbank