Frikadel Djagoeng – Gefrituurde maïskoekjes
Geschreven op apr 23, 2012 in Kookboeken, Recepten
door HermusenZandstra.nl
“Nederlanders kunnen met recht de ambassadeurs van de Indische en Indonesische keuken worden genoemd”, schrijft Jeff Keasberry in zijn boek Indische keukengeheimen. We voelen ons gestreeld. En u mogelijk ook, want u bent evengoed Nederlander, toch waarschijnlijk althans.
De culinaire lobby van ons ‘ambassadeurs’ geeft de Indische en Indonesische keuken aanzien: al eeuwenlang pronken Nederlanders graag met een uitgebreide Indische rijsttafel ten overstaan van hun buitenlandse gasten, al is dat pas de laatste 35 jaar ook tot in de huiskamers doorgedrongen. In het vroegere Nederlands-Indië was de pronkdis een belangrijke chique schakel in de koloniale diplomatie.
De culinaire stroming Indisch kent zijn oorsprong in de Europees-Oosterse mengcultuur die ontstond in 350 jaar koloniale samenleving. ‘Indisch’ betreft alles wat met de Nederlandse Indiërs of Indische Nederlanders te maken heeft. Keasberry: “Of je nu een totok (volbloed Nederlander) bent die ‘daar’ geboren is of gewoond heeft, of een Indo (Indo-Europeaan), daar of daarbuiten geboren met roots in het voormalig Nederlands Oost-Indië.”
Indonesisch betreft dus het huidige eilandenrijk. Natuurlijk is ook deze keuken beïnvloed door buitenlandse contacten: de centrale rol in de wereldhandel is nog altijd af te lezen in gerechten met Portugese, Engelse, Spaanse, Chinese en Nederlandse signatuur – welbeschouwd is de Indonesische de eerste fusion-keuken van de wereld. Daarnaast overleefden in de uithoeken van de archipel ook allerlei authentieke Indonesische volkse eetgewoonten, bijvoorbeeld met hond, rat of vleermuis. Keasberry wijst ook op de fenomenen Chinees-Indisch (‘de chinees’) en Nederlands-Indisch (nasischijf, patat pindasaus, sateetje), elk uniek in zijn soort. De wederzijdse invloed is groot.
Indiërs in Nederland grepen vaak noodgedwongen naar alternatieve ingrediënten. Het resultaat: overwegend maakbare recepten, met bestanddelen die nog altijd eenvoudig verkrijgbaar zijn. Tegenwoordig in de meeste steden zelfs vers. Voor liefhebbers van de Indische keuken is dit prachtige gebonden boek een aanrader; het staat vol met heerlijkheden en wetenswaardigheden.
Voluit heet het boek Indische keukengeheimen – Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry. Het familieverhaal is opmerkelijk. Heel kort: een Indische weduwe uit Britse voorvaderen belandde in de jaren vijftig met haar kinderen in Amsterdam. In 1954 opende zij Indisch-Europees restaurant Djokja aan de Ferdinand Bolstraat, later vooral bekend als ‘Oma’. Het eethuis sloot in 1990.
Oma was beroemd, een begrip in Amsterdam. En daarbuiten ook, dankzij het boek Oma Keasberry’s Indische Keukengeheimen, waarvan de eerste druk in 1976 verscheen. Kleinzoon Jeff, als Amerikaanse Indo-Nederlander alweer vele jaren woonachtig in Los Angeles, toont zich een waardig opvolger. De Keasberry’s runnen geen restaurant meer, maar de familierecepten zijn gered.
Frikadel Djagoeng – Gefrituurde maïskoekjes
Snack, voor 4 personen
4 maïskolven (niet te jong) of 1 blikje sweet corn van 340 gram (uitlekgewicht 285 gram); 1 sjalotje of kleine ui, fijngesneden; 3 teentjes knoflook, fijngestampt óf 1 theelepel knoflookpoeder; halve theelepel zout; halve theelepel peper; 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad); halve theelepel suiker; 1 ei; 1 eetlepel prei, fijngesneden of 1 eetlepel selderijblad, fijngesneden; 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel; 50 gram kleine Noorse garnalen, grof gestampt; 1 dessertlepel sambal oelek (voor pittige maïskoekjes); olie om in te frituren.
Snij de maïs van de kolven en schraap wat achterblijft eraf. Meng ui, knoflook, zout, peper, ketoembar, suiker, ei, prei of selderij, meel en maïs met de garnalen. Voeg desgewenst een dessertlepel sambal toe. Als u een blikje maïs gebruikt, laat de maïs dan eerst uitlekken in een vergiet.
Neem een lepel maïsmengsel en maak een plat koekje. Schuif het koekje met een mes van de lepel in laat het in ruim hete olie glijden. Bak zo alle maïskoekjes lichtbruin.
Indische keukengeheimen – Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry door Jeff Keasberry. Uitgeverij Karakter, €24,95 (240 blz.).