Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Indische verhalen in Nieuwe Veste Breda

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Indische verhalen in Nieuwe Veste Breda Empty
BerichtOnderwerp: Indische verhalen in Nieuwe Veste Breda   Indische verhalen in Nieuwe Veste Breda Icon_minitimema 6 okt 2014 - 19:48

Indische verhalen in Nieuwe Veste Breda

06 oktober 2014, 12:58

Op 13 oktober vertelt Tom Rebel in de concertzaal van de Nieuwe Veste in Breda Indische verhalen, vrij verteld naar de verhalenbundels Tjies en Tjoek van Vincent Mahieu.

De verhalen geven een goed beeld van het leven van de Indische Nederlanders in het voormalig Nederlands-Indië. Ze zijn zowel tragisch als humoristisch, precies als het leven. Tom Rebel verluchtigt zijn verhalen met toepasselijke lichtbeelden.

Jan Boon

De verhalen van Tjies en Tjoek zijn geschreven door Jan Boon (1911-1974), een Nederlands journalist en schrijver. Hij schreef niet allen onder het pseudoniem Vincent Mahieu, maar gebruikte ook de naam Tjalie Robinson. Boon was de zoon van een beroepsmilitair van het KNIL en had een half-Indische moeder. Hij werd in Nederland geboren tijdens een verlofperiode van zijn vader. Hij startte zijn beroepscarrière als onderwijzer op Java en werd in 1936 was sportredacteur bij het Bataviaasch Nieuwsblad. In de oorlog verbleef hij in diverse Japanse gevangenenkampen. Hij verbleef nog tien jaar in Indie en vertrok in 1955 naar Nederland. Eerst Amsterdam en daarna Den Haag.

Herinnering

Als Tjalie Robinson stelde hij zich tot doel de herinnering aan en de existentie van de Nederlands-Indische cultuur levend te houden in het Haagse leven van zijn tijd, of, zoals hij het zelf uitdrukte: “te ijveren voor levende monumenten van een onsterfelijk verleden”. Een van die levende monumenten is de Tong Tong Fair (voorheen de Pasar Malam Besar) op het Haagse Malieveld, een mede op zijn initiatief tot stand gekomen jaarlijks evenement.

Mengcultuur

De verhalen uit de Indische periode lezen heerlijk en geven een beeld van een tijd die wij ons nauwelijks meer kunnen voorstellen. Een onmetelijk tropisch paradijs aan de andere kant van de wereld dat werd bestuurd door Nederlanders. Een wereldje met een geheel eigen mengcultuur. De verhalen zijn doorspekt met typische Indische woorden. Ook de taal was gemengd. ‘Djalan maar, chauffeur, misi ada banjak timpo!’ Vergelijkbaar met hoe de tweede generatie Marokkaanse meisje Nederlands en Marrokaans door elkaar gebruiken. Op Google Books zijn fragmenten te vinden van de verhalen.

Accent

Verhalenverteller Tom Rebel werd in de dertiger jaren geboren in Djokjakarta, midden Java en woonde er tot zijn dertiende jaar. Na zijn komst naar Nederland werkte hij na zijn opleiding bij Etna in Breda en later op het Ministerie van Economische Zaken. Hoewel zijn Indische tijd al lang achter hem ligt, spreekt hij nog steeds met het kenmerkende accent van de Indische Nederlanders.

Excursie

De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging voor Volkenkunde in Breda. Zij wil door middel van lezingen belangstelling wekken voor mensen uit andere culturen. Hoe leven zij, wat zijn hun gewoonten en gebruiken en waarin verschillen zij van ons? Maandelijks vindt een interessante lezing plaats. Het programma vindt u op de website volkenkundebreda.nl. Als u voor € 25 per jaar lid wordt zijn de lezingen gratis, anderen betalen € 7,50 per lezing. Naast lezingen organiseert de vereniging ook regelmatig excursies. Op 2 februari wordt het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bezocht.

Datum: 13 oktober 2014
Plaats: Concertzaal van de Nieuwe Veste
Molenstraat 6, Breda
Tijd: 20:00 – 22:15
Toegang: leden gratis, niet-leden 7,50 euro.

Ouderenjournaal
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Indische verhalen in Nieuwe Veste Breda
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indische gerechten, Indische verhalen
» Veteranendag 'nieuwe stijl' vol van verhalen
» Indische keukengeheimen – Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry
» 'Gebroken rijst, Indische verhalen' - Loes Nobel
» Terug naar Indische roots in nieuwe theatervoorstelling

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: