Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Empty
BerichtOnderwerp: 'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012   'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Icon_minitimeza 16 jun 2012 - 16:11

Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers

Zaterdag, 16 Juni 2012 10:43



De vier nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog gaan deze maand onder de naam Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen samenwerken bij een activiteit rondom de Molukse geschiedenis van de verschillende kampen in Nederland.

Op vier locaties in Nederland kan het publiek ervaren dat de komst van Molukkers voor alle vier de herinneringscentra van betekenis was. Op 21 juni 1951 kwam de laatste boot met Molukse KNIL-militairen in Rotterdam aan en werden ze naar Kamp Amersfoort gebracht.


Vervolgens werden ze op vele plekken in het land verspreid, onder andere naar woonoord Schattenberg (voormalig Kamp Westerbork) en woonoord Lunetten (voormalig kamp Vught). Sam Saptenno, toenmalig bewoner van Schattenberg :

Voor mij als klein kind was Schattenberg een wereld van buiten spelen en voetballen. Er was genoeg ruimte. Toen ik naar de christelijke MAVO in Westerbork ging, werd ik voor het eerst geconfronteerd met een andere wereld. Zo waren mijn Nederlandse klasgenoten veel directer en vrijer in het uiten van hun mening. In het kamp was vaders wil natuurlijk wet. Je gehoorzaamde altijd.


Op 21 juni wordt de historische reis van de Molukkers nogmaals gemaakt. De start om 10.00 uur in Nationaal Monument Kamp Amersfoort staat symbool voor de ontvangst van Molukkers in 1951. Molukkers van de eerste generatie vertellen dan hoe het was om aan te komen in Nederland met het vooruitzicht op een tijdelijk verblijf. Net als in 1951 gaat de historische bus met betrokkenen van toen vervolgens op weg naar voormalig Kamp Vught, een van de plekken in Nederland waar Molukkers toen werden ondergebracht.

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork start tegelijkertijd met het programma in Vught een activiteit gericht op de verhalen van Molukkers die in Schattenberg een bestaan moesten opbouwen. Het programma gaat met name over de vormgeving van een permanent verblijf in Nederland. Bewoners van het eerste uur delen hun herinneringen over het leven in Schattenberg en Nederlandse betrokkenen vertellen over hun ervaringen.


'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 06_mol11
Molukse kinderen in kamp Schattenberg - Foto: Moluks Historisch Museum

Het Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek in Arnhem vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Azië, de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de komst van Indische repatrianten en Molukkers naar Nederland.

Volgens de herinneringscentra is het noodzakelijk dat de verhalen van de Molukkers bij een breder publiek bekend worden. Directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

Het grote publiek kent de herinneringscentra vooral van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. We willen in deze samenwerking met andere herinneringscentra ook het andere verhaal laten zien. Een verhaal dat ook deel uitmaakt van onze naoorlogse geschiedenis. De lotgevallen van de Molukkers laten zien hoe Nederland omging met minderheidsgroepen en wat we ervan kunnen leren, ook nu. Ik vraag me af of we voldoende op de hoogte zijn van elkaars geschiedenis.


Boek: Wij kwamen hier op dienstbevel
Boek: Molukkers in kamp Westerbork
Boek: Het verhaal van woonoord Schattenberg 1951-1971


historiek.net
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012   'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Icon_minitimeza 16 jun 2012 - 16:13

16-06-2012 11:13:42
Molukkers herhalen historische reis van 1951 | video
Caroline Lichtenberg, Dichtbij redacteur


'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 06_mol10

Molukkers die in 1951 aankwamen voor een 'tijdelijk verblijf' in Nederland, doen de reis die ze indertijd maakten precies 61 jaar later nog een keer over. Vanaf het Nationaal Monument Kamp Amersfoort vertrekken ze 21 juni naar het voormalige Kamp Vught, waar ze indertijd werden ondergebracht.

Op 21 juni 1951 kwam de laatste boot met Molukse KNIL-militairen in Rotterdam aan. Via Kamp Amersfoort werden ze over het land verspreid, onder meer naar woonoord Lunetten (voormalig Kamp Vught) en Schattenberg (voormalig Kamp Westerbork).

Molukkers van de eerste generatie zullen vertellen hoe het was om aan te komen in Nederland. Net als in 1951 maken ze de reis naar voormalig Kamp Vught. Tegelijkertijd zijn er activiteiten in Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek.

De eerste bus met Molukkers reed op 21 maart 1951 van Rotterdam naar Amersfoort. Een groep voormalige KNIL-militairen en hun familieleden maakten vorig jaar dezelfde rit met een bus uit de jaren '50. Bekijk de video hieronder!



dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012   'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Icon_minitimedo 21 jun 2012 - 15:44

Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen
KUNST & CULTUUR
Startsein samenwerking herinneringscentra


Voormalig Kamp Amersfoort bood de allereerste opvang voor de Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen. Duizenden Molukkers hebben in de woonoord Lunetten op het terrein van voormalig Kamp Vught gewoond; in voormalig Kamp Westerbork werd het woonoord Schattenberg voor Molukkers ingericht. Op donderdag 21 juni organiseren de vier herinneringscentra voor het eerst een gezamenlijke activiteit rondom die Molukse geschiedenis het themaprogramma ´Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen´.

Inmiddels vormen Nationaal Monument Kamp Vught, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en sinds 2009 ook het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem de vier nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog. Verbonden met de geschiedenis van deze voormalige concentratiekampen zijn echter ook de Molukse herinneringen.

Laatste boot
Op vier locaties in Nederland kan het publiek ervaren dat de komst van Molukkers voor alle vier de herinneringscentra van betekenis is geweest. Op 21 juni 1951 kwam de laatste boot met Molukse KNIL-militairen in Rotterdam aan en ze werden naar Kamp Amersfoort gebracht. Vervolgens werden ze op vele plekken in het land verspreid, onder andere naar woonoord Lunetten en Schattenberg ( Kamp Westerbork). Het Indisch Herinneringscentrum op landgoed Bronbeek in Arnhem vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Azië, de gevolgen van de dekolonisatie van Nederlands-Indië en de komst van Indische repatrianten en Molukkers naar Nederland.

Historische reis
Op 21 juni wordt de historische reis nogmaals gemaakt. De start om 10.00 uur in Nationaal Monument Kamp Amersfoort staat symbool voor de ontvangst van Molukkers in 1951. Molukkers van de eerste generatie vertellen hoe het was om aan te komen in Nederland met het vooruitzicht op een tijdelijk verblijf. Net als in 1951 gaat de historische bus met betrokkenen van toen op weg naar voormalig Kamp Vught, een van de plekken in Nederland waar Molukkers toen werden ondergebracht.

Vught
Het programma in Vught gaat met name over de vormgeving van een permanent verblijf in Nederland. De huidige Molukse bewoners van Lunetten delen hun herinneringen over het leven in voormalig Kamp Vught en Nederlandse betrokkenen vertellen over hun ervaringen. Dit onderdeel (13.30- 15.00 uur) is voor belangstellenden gratis toegankelijk; aanmelden is noodzakelijk en mogelijk via (073) 656 67 64 of www.nmkampvught.nl. Zanger Jimi Bellmartin verzorgt een optreden. Hij schreef met Ernst Jansz het lied ‘Barak 23’ over zijn jeugd in woonoord Lunetten. Tegelijkertijd met het programma in Vught is er een programma in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Om 15.00 uur vertrekken de genodigden met de historische bus naar het Indisch Herinneringscentrum voor een afsluitend programma, waarna de reis in Arnhem wordt afgesloten.

Het andere verhaal
Directeur Jeroen van den Eijnde van Nationaal Monument Kamp Vught: “Het grote publiek kent de herinneringscentra vooral van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. We willen in deze samenwerking met andere herinneringscentra ook het andere verhaal laten zien. Een verhaal dat ook deel uitmaakt van onze naoorlogse geschiedenis. De lotgevallen van de Molukkers laten zien hoe Nederland omging met minderheidsgroepen en wat we ervan kunnen leren, ook nu. Ik vraag me af of we voldoende op de hoogte zijn van elkaars geschiedenis.”

Louise Parihala, bewoner van het woonoord Lunetten van het eerste uur, verwoordt de verbondenheid met de plek als volgt: “Ik wil in het kamp blijven omdat ik me er thuis voel. De meeste jaren van mijn leven heb ik hier doorgebracht. Het kamp is een stukje van mijzelf geworden.”

Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen wordt mogelijk gemaakt door het vfonds, de BankGiroLoterij, het Nationaal Comité 4 en 5 mei met ondersteuning van het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers en het Museum Maluku.




hetklaverblad.nl, 21-06-2012
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud





'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012   'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012 Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
'Gedeeld Verleden, Gedeelde Verhalen' - Herinneringscentra vertellen verhaal Molukkers, 21-06-2012
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Gedeeld verleden, gedeelde verhalen
»  ‘Gedeeld verleden, gedeelde verhalen’ Repatriëring uit Indië , 21-03-'13, Kumpulan Bronbeek
» 21 juni 2013: Gedeeld Verleden, Gedeelde Toekomst
» t/m 30 januari 2012: Indië thuis - Sporen van een koloniaal verleden
» KRUIT! Gedeeld verleden Nederland en haar koloniën

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: