Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

Deel
 

 De Laatste Man - Hans Goedkoop

Ga naar beneden 
AuteurBericht
iaf

iaf

Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

De Laatste Man - Hans Goedkoop  Empty
BerichtOnderwerp: De Laatste Man - Hans Goedkoop    De Laatste Man - Hans Goedkoop  Icon_minitimedi 17 jul 2012 - 10:16

Gepubliceerd: 17 juli 2012 11:28 | Laatste update: 17 juli 2012 11:30

Geheimen en conflicten in laatste dagen Indië


ARNHEM - De nadagen van voormalig Nederland-Indië hebben zich gekenmerkt door geheime acties en conflicten, onder meer in de Nederlandse legerleiding.

Er was sprake van een schemerwereld, die tot nu toe grotendeels onbeschreven is gebleven.

Televisiepresentator en historicus Hans Goedkoop heeft die periode beschreven in het boek De Laatste Man, dat hij samen met het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek heeft gemaakt.


Herdenking

Goedkoop presenteert zijn boek volgende week woensdag (25-07) op een symposium in Arnhem, dat aansluitend aan de jaarlijkse herdenking van de opheffing van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) op landgoed Bronbeek wordt gehouden.

Goedkoop is de kleinzoon van generaal-majoor Van Langen, die in 1948 Soekarno arresteerde. Van Langen werd daarvoor in legerkringen hooggeëerd, maar toen hij na de onafhankelijkheid van Nederland-Indië terugkeerde naar Nederland kon hij alleen nog werk krijgen als adviseur bij de Haagse brandweer. Goedkoop heeft uitgezocht hoe dat kon gebeuren en wat er zich in de nadagen van Indië heeft afgespeeld.


Door: ANP
Nu.nl

Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf

Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

De Laatste Man - Hans Goedkoop  Empty
BerichtOnderwerp: Re: De Laatste Man - Hans Goedkoop    De Laatste Man - Hans Goedkoop  Icon_minitimevr 27 jul 2012 - 20:56

De laatste man - Hans Goedkoop
Gepubliceerd op Maandag, 23 Juli 2012
Door Uitgever


De Laatste Man - Hans Goedkoop  07_12_10

De laatste man - Hans Goedkoop
Boek waarin historicus Hans Goedkoop het verhaal van zijn grootvader, generaal-majoor Van Langen in het KNIL, beschrijft.

In 1948 verovert een Nederlandse officier in Indië het bolwerk van de opstandelingen die het land onafhankelijk willen maken en arresteert hun leider Soekarno. Hij maakt promotie en wordt generaal-majoor. Maar als de onafhankelijkheid toch komt en hij repatrieert, krijgt hij alleen nog werk als adviseur van de Haagse brandweer.

Hoe kan dat?

Dit is een familieverhaal. Als kleinzoon van de officier ontrafelt Hans Goedkoop een geschiedenis die binnen zijn familie altijd ongeschreven is gebleven. Hij volgt de gangen van zijn opa en ontdekt een schemerwereld aan geheime acties en conflicten. Uit de nadagen van Nederlands-Indië blijkt meer ongeschreven te zijn gebleven – en opnieuw, hoe kan dat?

De laatste man ziet het verlies van Indië door het gevoelige prisma van één leven. Een schrijnende en soms aangrijpende bespiegeling over vergeten, verdringen en generaties later toch weer terugzoeken. Het boek verschijnt in samenwerking met Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.


De laatste man - Hans Goedkoop
Een herinnering
ISBN: 9789045705743
Uitgever: Augustus
Paperback, ca. 80 pagina's
Prijs: € 14,95


bestel dit boek bij cosmox, bij bol.com, bij bruna of bij boek.net
Historiek.net
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

De Laatste Man - Hans Goedkoop  Empty
BerichtOnderwerp: Re: De Laatste Man - Hans Goedkoop    De Laatste Man - Hans Goedkoop  Icon_minitimedi 2 okt 2012 - 17:03

De laatste man in Indië

Gepubliceerd op: 2 oktober 2012, auteur: Patrick Bek

In 1949 trekken de Nederlandse militairen zich onder leiding van kolonel van Langen terug uit Nederlands-Indië. In De laatste man: een herinnering werpt historicus en televisiemaker Hans Goedkoop licht op het leven van zijn grootvader, kolonel D.R.A. van Langen.

Met de ontruiming van Djokja nemen Nederlandse militairen afscheid van Nederlands-Indië. Onder toeziend oog van kolonel Van Langen wordt de vlag gestreken en verlaten de KNIL-troepen de stad. Dit afscheid betekent het einde van de politionele acties en luidt de onafhankelijkheid van Indonesië in. Teleurgesteld en gefrustreerd trekken Nederlandse militairen zich terug. Volgens Goedkoop moet ook zijn grootvader een gevoel van onvrede hebben ervaren.

Teleurstelling en frustratie
Eenmaal terug in Nederland krijgt Van Langen de Bronzen Leeuw toegekend voor zijn verdiensten in de kolonie. Op foto’s van de uitreiking lijkt hij echter een gebroken man. De militaire dapperheid onderscheiding markeert voor hem ook niet het eervolle hoogtepunt van zijn carrière, want kort daarna wordt hij aan de kant geschoven en treed hij uit dienst van het Nederlandse leger.

Thuis wordt niet gepraat over deze loop der omstandigheden. Goedkoop verbaast zich hierover en probeert dit familiegeheim te ontrafelen. Hij beschrijft zijn zoektocht nauwkeurig en openhartig. Zo vertelt hij over de gesprekken met zijn moeder waarin hij op aanwijzingen stuit, maar telkens achterblijft met meer vragen.

Door deze persoonlijke vertelwijze maakt hij de lezer lotgenoot van de frustraties die hem zo nu en dan parten spelen. Boeken, archieven en deskundigen verschaffen weliswaar meer inzichten over zijn grootvaders rol in de politionele acties, maar maken het zwijgen van zijn grootvader des te raadselachtiger. Er ontbreekt iets in het verhaal van zijn grootvader. Wat dat iets is blijft in het ongewis, totdat Goedkoop via internet in contact komt met oud-KNIL-soldaten die onder Van Langen hebben gediend.

Lees verder bij Geschiedenis beleven
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
De Laatste Man - Hans Goedkoop  Empty
BerichtOnderwerp: Re: De Laatste Man - Hans Goedkoop    De Laatste Man - Hans Goedkoop  Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
De Laatste Man - Hans Goedkoop
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: