Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Pia van de Molen's documentaire over de "Bersiap" periode.

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Pia van de Molen's documentaire over de "Bersiap" periode. Empty
BerichtOnderwerp: Pia van de Molen's documentaire over de "Bersiap" periode.   Pia van de Molen's documentaire over de "Bersiap" periode. Icon_minitimewo 18 jul 2012 - 10:20

Pia van der Molen heeft in februari / maart 2012 een documentaire gemaakt over de Bersiap periode. Deze documentaire wordt op 12 en 19 aug uitgezonden.
In het tweede deel (19 aug) komt Peter Steenmeijer(Directeur OGS Indonesië) en zijn familie uitgebreid in beeld over hun oudste broer Hugo die tijdens de Bersiap is omgekomen.

Pia van der Molen vanavond 18 juli in tv-talkshow ‘Hollandse Zaken’

Vanavond 18 juli is Pia van der Molen een van de gasten in de tv-talkshow Hollandse Zaken (Ned. 2, 21.10 uur) van Omroep MAX. Het thema is wandaden in Nederlands-Indië in de periode 1945-1948. Zij zal een toelichting geven op de door Pia Media gemaakte documentaireserie ‘Archief van Tranen’, die zich in deze periode afspeelt.

Executies
Onlangs werden in de Volkskrant foto’s gepubliceerd van executies van Indonesiërs, waarvan men aanneemt dat ze zijn voltrokken door Nederlandse militairen, die destijds ingezet zijn in het kader van de zogenaamde Politionele Acties. De foto’s zijn afkomstig uit een fotoboek van een inmiddels overleden Nederlandse militair.

Excessen
Pia Media heeft twee documentaires gemaakt met als titel Archief van Tranen, die door Omroep MAX worden uitgezonden op de zondagen 12 en 19 augustus a.s. (Ned. 2, 19.00 uur). Daarin zullen geheime documenten worden onthuld, waaruit blijkt dat er destijds tijdens de zg. Bersiap (van 1945-1948) stelselmatig grote groepen Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen zijn vermoord door Indonesische extremisten. Naar schatting gaat het om 20.000 Indo-Europese burgers met de Nederlandse nationaliteit. Tot nu toe zijn deze massamoorden onder Nederlanders onbekend gebleven.

Geheime documenten
Pia Media heeft de beschikking gekregen over een omvangrijk dossier, waarin afschriften van originele geheime processen verbaal zijn verzameld, die destijds zijn opgemaakt door de Nederlandse autoriteiten. Daarin wordt met naam en toenaam de precieze toedracht beschreven van een groot aantal excessen, die door opstandige Indonesiërs de zgn. Pemoeda’s (jonge vrijheidsstrijders) en leden van de Masjoemi (destijds de partij van strenge Islamieten) jegens Nederlanders zijn gepleegd. Wat in deze documenten opvalt, is dat er stelselmatig sprake is geweest van extreme wreedheden zoals het in stukken hakken van lichamen en het doorboren van mensen met bamboesperen.

Voor meer informatie:
Michiel Praal

Claudiagaarde 84
1403 JS-Bussum
035-7370288
06-51357195
michiel.praal@pia-media.nl
www.pia-media.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Pia van de Molen's documentaire over de "Bersiap" periode.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Kijk- en Luistertips-
Ga naar: