Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 'Hoge militairen steunden coup Westerling'

Ga naar beneden 
AuteurBericht
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

'Hoge militairen steunden coup Westerling' Empty
BerichtOnderwerp: 'Hoge militairen steunden coup Westerling'   'Hoge militairen steunden coup Westerling' Icon_minitimema 6 aug 2012 - 22:00

Geplaatst 2012-08-06 om 07:55

'Hoge militairen steunden coup Westerling'


Bij zijn couppoging in Indonesië in 1950 kreeg kapitein Raymond Westerling steun van hoge Nederlandse militairen. Dat zegt historicus Fredrik Willems, die aan een biografie werkt, maandag in de Volkskrant. Hij kreeg toegang tot het persoonlijk archief van Westerling en Indonesiche archieven.

De mislukte staatsgreep tegen de toen pas aangetreden Indonesische regering van Soekarno wordt volgens Willems ten onrechte gezien als een wanhoopsdaad van een fantast. Westerling was volgens hem geen eenling.

In 1949 had Westerling het commando over de Speciale Troepen neergelegd. Hij was in opspraak geraakt door gewelddadige acties op Zuid-Celebes. Daarna richtte hij een eigen militie op die onder meer Nederlandse bezittingen moest beschermen.

Dat plan heeft hij volgens Willems met de toenmalige Nederlandse legercommandant, generaal Spoor, besproken. Indonesische bendes, strijdgroepen en regeringstroepen die Nederlandse bedrijven aanvielen werden overgehaald zich bij de militie van Westerling aan te sluiten. Hierdoor stopten zij met plunderen en werden de bedrijven voortaan door hen beschermd.

Willems schat de omvang van die militie op duizend tot tweeduizend strijders. De groep was volgens hem niet sterk genoeg om een staatsgreep te plegen. Daarvoor was steun van het Nederlandse leger nodig. Westerling kreeg die steun volgens Willems van luitenant Rijhiner en luitenant-kolonel Cassa, die ook nog twee majoors en twee luitenant-kolonels wist te mobiliseren.

Uiteindelijk werd de coup op 23 januari 1950 door enkele honderden militairen en politiemensen uitgevoerd. Ze namen een deel van Bandoeng in, maar de operatie ging als een nachtkaars uit.

Westerling werd op bevel van premier Willem Drees in het diepste geheim weggesmokkeld. In Nederland werd een zaak tegen hem geseponeerd. Uit de verhoren zou naar voren zijn gekomen dat ook hoge militaire autoriteiten hun stilzwijgende instemming met de handelswijze van Westerling hebben verleend.

Willems concludeert dat de autoriteiten destijds vonden dat er beter niet te veel bekend kon worden. Bijvoorbeeld dat hoge Nederlandse militairen zich tot het laatst tegen de Indonesische onafhankelijkheid hadden verzet. Het werd toen beter gevonden de hele affaire als een schertsoperatie van de buitenstaander Westerling af te doen.

In 2009 schreven journalist Jort Kelder en historicus Harry Veenendaal in een boek dat prins Bernhard bij de coup betrokken was. Hier laat Willems zich in het interview niet over uit.

In juni riepen drie onderzoeksinstituten, waaronder het NIOD, de regering op nieuw onderzoek te doen naar het militaire optreden van Nederland in Indië tussen 1945 en 1949. Zij wezen erop dat deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis nog steeds niet kan worden omgeslagen.

Vorig jaar bood Nederland excuses en een schadevergoeding aan voor een door militairen aangericht bloedbad in het Javaanse dorp Rawagede. In mei stelden nabestaanden Nederland aansprakelijk voor een bloedbad in Zuid-Sulawesi. Willems zegt nu dat het tijd wordt dat de regering volledige openheid van zaken geeft.

metronieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

'Hoge militairen steunden coup Westerling' Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Hoge militairen steunden coup Westerling'   'Hoge militairen steunden coup Westerling' Icon_minitimewo 15 aug 2012 - 14:11

Drees liet Westerling uit Indonesië ontsnappen
Gepubliceerd op Maandag, 13 Augustus 2012

Door André Horlings

'Hoge militairen steunden coup Westerling' 08_wes10 »Raymond Westerling in november 1948 bij zijn gedwongen afscheid als commandant van de Speciale Troepen. (Foto in 'De laatste man')

Generaal-majoor D.R.A. van Langen, bevelvoerder van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger in Djokjakarta, hielp Raymond Westerling, één van de grote oorlogsmisdadigers in ‘Indië’, in februari 1950 uit Indonesië te ontsnappen. Dat veroorzaakte grote commotie, in Nederland en in het nieuwe Indonesië, dat zich bedrogen waande. Maar dat was niet de reden voor het feit dat de carrière van Van Langen na terugkeer in Nederland was gebroken, want minister-president Willem Drees wist ervan; hij had er zelfs de opdracht voor gegeven.

Dat onthult historicus Hans Goedkoop in het boek De laatste man, waarin hij uitzocht waarom zijn grootvader, generaal-majoor Van Langen, zichzelf in ‘Indie’ ‘onmogelijk’ had gemaakt.


Westerling voerde rond 1947 bloedige zuiveringsacties uit tegen het Indonesische verzet in Zuid-Celebes en pleegde begin 1950, kort na de soevereiniteitsoverdracht, een mislukte coup tegen het pas erkende bewind van Soekarno. Hoewel er al in 1949 onrustbarende verhalen in de publiciteit kwamen werd de ernst van de oorlogsmisdaden van Westerling pas duidelijk na onthullingen door psycholoog en Indië-veteraan Joop Hueting voor de VARA-tv in 1969. Toen bleek dat de militairen meer dan 3000 slachtoffers hadden gemaakt.


Lastpak
Tijdens onderzoek in het Nationaal Archief ontdekte Goedkoop diplomatieke documenten waaruit bleek dat al in januari 1950, nog voor de coup, werd gesproken over mogelijkheden om ‘de lastpak’ kwijt te raken: kon men Westerling niet zelf oppakken naar Nederland voeren? Zelfs de Indonesische premier Hatta noemde dat ’ten zeerste aan te bevelen’ en Soekarno zou daar ‘wel een bedrag voor over hebben’.

Maar dat veranderde na de poging tot staatsgreep. Mocht Nederland Westerling vinden, stelde Indonesië, dan diende hij te worden uitgeleverd en berecht. Het KNIL wist waar hij zat, maar Hoge Commissaris Hirschfeld, de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordiger in Batavia, vond het raadzamer ‘om even niets te doen’. Intussen verleende premier Drees in Den Haag persoonlijk toestemming ‘om met alle middelen en ongeacht de kosten Westerling uit Indonesië te halen’.

Nederland had geen enkele behoefte aan een showproces, dat bovendien het gevaar inhield dat Westerling uit de school zou klappen over de ‘minder loffelijke kanten van het Nederlandse militaire optreden van de laatste jaren’, zoals Goedkoop eufemistisch stelt, of over de steun bij zijn coup en hoe hij aan de wapens kwam. ‘Allemaal voer voor propaganda tegen Nederland, dat kon maar beter niet bekend worden’. Bovendien scoorde Westerling in een opiniepeiling over bewonderde figuren bij het Nederlandse publiek hoger dan Tweede Wereldoorlog-generaals als Eisenhower en Marshall.


Ontsnapping
De legerleiding van de KNIL in Indonesië had zo twee tegenstrijdige visies om naar te handelen en koos voor de ontsnapping van Westerling. Die werd in het diepste geheim georganiseerd door Van Langen. Westerling bereikte Singapore per watervliegtuig, waar hij met een opblaasboot ongezien aan wal peddelde. Maar al na twee dagen werd hij na overmatig drankgebruik gearresteerd. Persbureau Reuters stuurde een bericht de wereld in dat bij de spectaculaire ontsnapping ‘betrokkenheid van hoge Nederlandse militairen deed vermoeden’.


Commotie
Het leverde een diplomatieke rel van betekenis op. Hirschfeld wist van niets en was des duivels. Voor Den Haag was het van levensbelang vertrouwen op te bouwen bij het nieuwe Indonesië. Militairen die zich aan die lijn onttrokken legden de bijl aan de voet van het staatsbestel. Waar het om ging was ‘het redden van de samenwerking’. Van Langen moest worden ontheven uit zijn functie.

Hoge Commissaris Hueting in Batavia wilde zijn ontslag, en uiteindelijk zou hij naar Nederland worden teruggeroepen. Maar voordat het zo ver kwam trad hij als troubleshooter op om onrust binnen het KNIL te dempen en moest hij de opheffing van het KNIL in goede banen leiden.

Westerling kwam na langdurige omzwervingen, waarbij voortdurend uitlevering aan Indonesië dreigde, uiteindelijk in Nederland aan, waar hij een betrekkelijk onopvallend leven leidde. Tot een berechting is het nooit gekomen. Hij overleed in 1987, op 68-jarige leeftijd.

historiek.net

=====
ons topic in onze boekenkast
Terug naar boven Ga naar beneden
 
'Hoge militairen steunden coup Westerling'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nieuw-Guinea Militairen: Nog veel (onverwerkte) frustraties bij oud-militairen
» Kapitein Westerling geeft in tv-interview wandaden op Zuid-Celebes toe
» Uitzending Gemist: De Coup van '65, NPO 2
» Indië-deserteurs naar Hoge Raad
» Vulkaan op Sumatra spuugt kilometers hoge as

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: