Radicale islamitische geestelijke dreigt Birma met oorlog
Geplaatst door Bert op 4 augustus 2012
De radicale islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir, die in Jakarta een gevangenisstraf van 15 jaar uitzit, heeft Birma met oorlog gedreigd als dat land doorgaat met de vervolging van de moslimminderheid de Rohingya’s in West-Birma. Dat schrijft hij in een brief aan president Thein Sein die vrijdag op de website voa-islam.com gepubliceerd is.
De 74-jaar oude Imam wordt beschouwd als de spirituele leider van de radicale Islam in Indonesië. Hij zit sinds 2010 gevangen voor de financiering van terrorisme en het aanzetten tot geweld. “We hebben gehoord van uw daden en het kwaad dat u aanricht, u jaagt hen uit hun huizen en doodt hen,” schreef hij in de brief, gedateerd 22 juli, die hij aan volgelingen wist mee te geven. “Als u deze oproep, gedaan door onze Heer Allah, negeert, zal uw land in de handen van onze soldaten Moedjahedien vallen, zoals andere landen dat ook hebben meegemaakt,” voegde hij eraan toe.
De brief werd als authentiek bevestigd door zoon Hadi, die woordvoerder is voor Jemaah Anshorut Tauhid, JAT, de islamitische radicale groep die in 2008 is opgericht door Bashir en wordt gezien als een terroristische organisatie, omdat de groep voorstander is van de gewelddadige jihad.
“U moet weten dat alle moslims broeders zijn. Hun pijn is onze pijn, hun verdriet zijn onze smarten, en hun bloed dat u vergiet is ook ons bloed,” schrijft Bashir verder. “Door de wil van Allah, kunnen wij u en uw mensen vernietigen.”
De brief werd maandag bij de Birmese ambassade in Jakarta afgeleverd. De ambassade was niet bereikbaar voor commentaar.
Ongeveer 100 moslim-extremisten protesteerden vrijdag bij de ambassade van Birma en riepen op tot een jihad om de ‘moslimzuiveringen” te stoppen. “Wij zijn klaar om te sterven en onze medemoslims in Birma te helpen. Een jihad is de enige manier om ze (de Birmese regering, red.) te stoppen, schreeuwde een van de demonstranten door een megafoon.
Het geweld barstte in juni in Rakhine staat uit tussen boeddhisten en Rohingya-moslims, waarbij volgens officiële schattingen aan beide zijden 80 doden zijn gevallen. Het aantal dodelijke slachtoffers is volgens ooggetuigen en mensenrechtengroeperingen veel hoger.
Birmese veiligheidstroepen openden het vuur op de Rohingya, gaven zich over aan mishandeling en verkrachting en stond rivaliserende bendes toe elkaar aan te vallen tijdens de golf van sektarisch geweld, zei Human Rights Watch eerder deze week. De autoriteiten hebben nagelaten om het geweld tussen moslims en boeddhisten te voorkomen en ontketenden een orgie van geweld en massarazzia’s tegen de Rohingy’s”, aldus HRW in een onderzoeksrapport.
De Aziatische Tijger