Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Empty
BerichtOnderwerp: Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos   Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Icon_minitimedo 16 aug 2012 - 19:24

Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos

Mary C. van Delden, promoveerde in 2007 op de Republikeinse kampen in Nederlands-Indië (1945-1947) − 15/08/12, 23:00

opinie. Vandaag wordt de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht, die op 15 augustus 1945 eindigde. Kort na de capitulatie van Japan riep Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit, het begin van een chaotische periode in de toenmalige Nederlandse kolonie, beter bekend als 'Bersiap'. Voorzitter Herman Bussemaker van het Indisch Platform schreef op 26 juli hierover in Trouw.

Het is treurig dat Bussemaker poogt een aantal aspecten van deze dekolonisatie-periode naar zijn hand te zetten. De Nederlandse troepen die vanaf 1 december 1946 in Indië arriveerden, hadden niet de taak om de 300.000 Nederlandse burgers tegen de Indonesische volkswoede te beschermen. Dat hadden de Britten én de Indonesiërs al gedaan in de laatste gewelddadige maanden van 1945, na de Japanse capitulatie. De Britten door het vestigen van vijf bruggenhoofden en door gevechten in Surabaja, Buitenzorg, Bandung en de corridor Magelang - Ambarawa - Semarang. De Indonesiërs door van 11 tot 19 oktober 1945 eerst de (In-do-)Europese mannen en oudere jongens in Republikeins gebied te interneren in beschermingskampen en niet veel later de vrouwen en kinderen. Zo werden de Nederlanders onbereikbaar voor groepen fanatieke Indonesiërs. Soekarno wilde steun van Amerika en Engeland en kon zich geen moord en doodslag in de nieuwe republiek permitteren.

Buiten de Nederlanders om
De evacuatie van de geïnterneerden naar de bruggenhoofden Batavia en Semarang en de afvoer van het Japanse leger werden door de Britten geregeld, samen met het jonge Indonesische leger. Het overleg hierover begon al medio december 1945 op initiatief van de Britten, achter de rug van Nederlandse bewindslieden om. De Britten wilden geen voet in Republikeins gebied zetten, terwijl zich juist daar het Japanse leger en de interneringskampen bevonden. In die kampen zaten ook zo'n 4500 blanken uit Japanse gevangenschap, voor wie de Britten verantwoordelijk waren. Bij het Brits-Indonesisch overleg werd overeengekomen dat ook alle geïnterneerde Indo-Europeanen die de kampen wilde verlaten, geëvacueerd zouden worden. Het speciaal daartoe opgerichte Indonesische legeronderdeel POPDA voerde de evacuatie uit, met alle aandacht voor de veiligheid van de geïnterneerden. Met deze operatie wilden de Republikeinen aantonen dat zij niet die ongeorganiseerde extremisten waren, waarvoor de Nederlanders hen voortdurend uitmaakten.

Tussen het eerste evacuatietransport op 22 januari 1946 en het laatste op 30 mei 1947 evacueerde de POPDA onder gewapend escorte circa 37.000 geïnterneerden per trein - en met Britse hulp - per Dakota naar Batavia en Semarang. Bij deze evacuaties was geen enkele Nederlandse militair betrokken.

Geen bewijs
Bussemaker heeft het over ruim 50.000 Nederlandse geïnterneerden, van wie duizenden kinderen en ouderen door ondervoeding in de kampen stierven. Het Nederlands-Indische Rode Kruis telde circa 46.000 personen in de bersiapkampen. Daarvan zijn er dus 37.000 geëvacueerd. Uit archiefmateriaal valt op te maken dat er zo'n 9000 geïnterneerden niet wilden evacueren. Zij kozen voor het Indonesische staatsburgerschap. Waar komen dan die 'duizenden verhongerden' vandaan? In de archieven is geen enkel bewijs voor hun bestaan te vinden. Volgens vijf Zwitserse gedelegeerden van het Internationale Rode Kruis die in 128 bezoeken 89 kampen controleerden, was de gezondheidstoestand gemiddeld niet slecht en het sterftecijfer vergeleken met de hoge mortaliteit in de Japanse kampen laag. Nederlandse bezoekers kwamen evenmin met alarmerende berichten.


trouw.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos   Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Icon_minitimevr 17 aug 2012 - 10:04

Volkskrant, O&D, 17-08-2012

Bersiapperiode

‘Bij oorlogsinstituten liggen documenten uit de Bersiapperiode, maar de geschiedenis is in Nederland nooit beschreven’, lees ik in Ten Eerste (11 augustus). Ik vraag mij af wanneer er een einde komt aan dit soort uitspraken. Prof. Dr. Petra Groen heeft een uitgebreid artikel geschreven over Britse acties tijdens de Bersiap in Midden-Java. Mr. Han Bing Siong c.s. schreef over de Bersiap in Semarang. Meelhuijsen bracht de Bersiap in Soerabaja in beeld en Henk Beekhuis c.s. verzorgde de Geïllustreerde atlas van de Bersiapkampen in Nederlands-Indië. Dan zijn er de steden-atlassen (Malang, Bandung, Batavia, Soerabaja, Semarang en Djokja en Solo), waarin ook aandacht is voor de Bersiap. Zelf ben ik auteur van Bersiap in Bandung en De republikeinse kampen in Nederlands-Indië oktober 1945 – mei 1947.
Wonderlijk is ook de reactie van Herman Bussemaker: ‘Wij hebben de periode collectief weggestopt.’ En dat terwijl hij zelf een boek over de Bersiap heeft geschreven en bekend is met de betreffende literatuur.

Mary C. van Delden.
Terug naar boven Ga naar beneden
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos   Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Icon_minitimevr 17 aug 2012 - 10:48

Het opiniestuk van van Delden was een reactie op Herman Bussemaker dd 26 juli.
Lees zijn opiniestuk: http://indisch4ever.files.wordpress.com/2012/08/bussemakertrouw26juli12.doc
van Delden haakt niet in op de kern van zijn betoog, de 3 oorlogen die gaande was.

Herman Bussemaker heeft gelijk : de bersiap is collectief weggestopt. In veel mindere mate in Indische kringen (hoewel velen om te overleven, een nieuwe toekomst op te bouwen, hard hun best deden er niet meer aan te denken)
De hele periode 41-50, de Nederlands koloniale geschiedenis verdwijnt regelmatig in de doofpot, om later daar weer als jack-in-the-box eruit te springen. De publieke opinie schrikt dan weer op.
Terug naar boven Ga naar beneden
OmSid




Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos   Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Icon_minitimevr 17 aug 2012 - 11:22

Bepaalde zaken bewust of onbewust wegstoppen is anders dan dat je bepaalde stelling lanceerde die later niet zo erg goed onderbouwd was.
http://www.kennislink.nl/publicaties/geen-gijzeling-maar-bescherming
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud





Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Empty
BerichtOnderwerp: Re: Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos   Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Bersiapkampen boden schuilplaats in de chaos
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Geïllustreerde atlas van de Bersiapkampen in Nederlands-Indië 1945-1947 - door Beekhuis, Bussemaker, de Haas en Lutter
» Orde in chaos
» Nieuwe Blackberry leidt tot complete chaos in Jakarta
» Chaos at FUI protest over anti-Islam movie
» Chaos in Indonesië: familie van terdoodveroordeelde Australiërs belaagd

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: