Kritiek op verdoezelen 'troostmeisjes' door Japan
Wouter van Cleef − 03/11/12, 10:00
Nederland heeft in de VN-Mensenrechtenraad stevige kritiek geuit op Japan vanwege de manier waarop Tokio omgaat met het troostmeisjesverleden, een eufemisme voor seksslavernij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met deze kritiek keert Nederland zich ook tegen oppositieleider en voormalig premier Shinzo Abe, die in september nog opriep een eerder excuus van de Japanse regering over het troostmeisjesverleden van tafel te vegen. .
Tijdens een vierjaarlijkse beoordeling van de mensenrechtensituatie in Japan bekritiseerde Nederland vooral het Japanse geschiedenisonderwijs. De Nederlandse regering baseert zijn kritiek op een rapport van het Women's Active Museum on War and Peace, een Tokiose organisatie die opkomt voor het lot van troostmeisjes. Deze organisatie schrijft in een rapport dat alle verwijzingen naar de Japanse seksslavernij tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verwijderd uit de nieuwste serie door de Japanse autoriteiten goedgekeurde geschiedenisboekjes.
In vrijwel alle Oost-Aziatische landen die Japan bezet hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden lokale vrouwen verkracht door Japanse soldaten. Ook Nederlandse vrouwen in Japans bezet Nederlands-Indië werden gedwongen tot seks. Organisaties uit Nederland, China en Zuid-Korea die opkomen voor het lot van de troostmeisjes, klagen geregeld over gebrek aan erkenning en compensatie door Japan.
De Nederlandse vertegenwoordiger bij de VN-Mensenrechtenraad is bezorgd dat Japanse scholieren te weinig leren over "de verschrikkingen die gepleegd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog". Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Tokio zei gisteren dat de kritiek van Nederland ook voortkomt uit "de steeds terugkerende ontkenning van prominente Japanse politici dat het seksslavensysteem zou hebben bestaan". Zonder hem met naam te noemen is duidelijk dat hierbij onder meer wordt gedoeld op oud-premier Shinzo Abe, die sinds kort weer de belangrijkste oppositiepartij LDP leidt en die afstand neemt van eerdere Japanse excuses over het troostmeisjesverleden. Nu het zittende kabinet er slecht voor staat in de peilingen, is er een goede kans dat Abe binnenkort terugkeert als premier in een rechts kabinet.
Japan heeft de gewoonte er bij internationale kritiek op het oorlogsverleden op te wijzen dat schade en compensatie voor oorlogsslachtoffers zijn afgewikkeld in het verdrag van San Francisco (1951). Met dit verdrag maakte Japan na de oorlog zijn herintrede in de internationale gemeenschap. Ook dit keer verwees Japan naar dit verdrag als antwoord op de kritiek van andere landen.
Trouw