Gepubliceerd: 20 juni 2014 21:57
Japan handhaaft excuses aan troostmeisjes
Japan handhaaft de excuses die het land in 1993 heeft gemaakt aan de 'troostmeisjes', buitenlandse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog zijn misbruikt door het Japanse leger.
De regering van de Japanse premier Shinzo Abe wil niet morrelen aan de excuses, nadat kritisch is gekeken naar de totstandkoming van de historische verklaring, meldde het persbureau Kyodo vrijdag.
Een speciale commissie heeft de afgelopen tijd onderzocht hoe de Japanse regering destijds tot haar verklaring is gekomen. De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de verklaring van destijds vooral politiek was, Japan en Zuid-Korea onderhandelden uitvoerig over de tekst, maar dat er weinig historisch onderzoek zou zijn geweest naar de misbruikpraktijken.
Het Japanse leger misbruikte tijdens de oorlog stelselmatig vrouwen in legerbordelen in bezette landen, waaronder Nederlandse vrouwen uit het toenmalige Nederlands-Indië. Pas in 1993 erkende Japan dat in de zogeheten Kono-verklaring.
Debat
Of Japanse militairen zich wel of niet schuldig hebben gemaakt aan het misbruik is in Japan nog steeds onderwerp van debat. Conservatieve parlementariërs die geloven dat het misbruik nooit heeft plaatsgevonden wilden daarom een nieuw onderzoek naar de excuses.
"Het is gewoon afschuwelijk om de gebeurtenissen niet te erkennen", zei de van geboorte Nederlandse ex-seksslavin Jan Ruff-O'Herne (91) daar eerder dit jaar over. "Er zijn zo veel vrouwen die hierover naar buiten zijn getreden." Ruff-O'Herne werd samen met haar Nederlandse ouders gevangen genomen op Java. Later werd de jonge vrouw tewerkgesteld in een bordeel waar ze werd verkracht.
De naar Australië verhuisde vrouw zweeg vijftig jaar lang over de gebeurtenissen. Begin jaren 90 trad ze naar buiten met haar verhaal om Koreaanse vrouwen te steunen die excuses eisten.
Door: ANP
Nu.nl