Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Altijd wat 4 december 2012: Oorlogsmisdaden in naam der koningin

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Altijd wat 4 december 2012: Oorlogsmisdaden in naam der koningin Empty
BerichtOnderwerp: Altijd wat 4 december 2012: Oorlogsmisdaden in naam der koningin   Altijd wat 4 december 2012: Oorlogsmisdaden in naam der koningin Icon_minitimedi 4 dec 2012 - 23:43

Oorlogsmisdaden in naam der koningin
| 04-12-2012 | 09:08

Uitzending gemist: Altijd wat. Scroll naar ongeveer 22,22 voor reportage Indië verleden.

Vanavond in onze uitzending het verhaal van oud-commando Willy van Noort. Hij zat bij de speciale troepen die na de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië door kapitein Westerling werden opgericht. Westerling wordt verantwoordelijk gehouden voor de executie van duizenden Indonesiërs op Zuid-Sulawesi. Van Noort kwam naar Indië toen Westerling het commando niet meer voerde. Hij zat drie jaar als vrijwilliger in Nederlands-Indië. Volgens hem liep het vooral in de eerste helft van 1949 op Java uit de hand, waarbij oorlogsmisdaden zijn gepleegd.

Van Noort was tijdens de oorlog een ijzervreter, maar ook na de oorlog zocht hij de strijd op. Zo diende hij in het Australische leger en begin jaren 90 raakte hij betrokken bij de oorlog in het voormalig Joegoslavië. Als zestiger haalde hij een groep Kroatische militairen naar Texel om te leren parachutespringen. De burgeroorlog in Joegoslavie was bloedig en de actie van Van Noort werd niet op prijs gesteld. Zowel veteranen-organisaties als het Ministerie van Defensie zeiden Van Noort niet te kennen. Een woordvoerder van Defensie zei in De Telegraaf dat Van Noort nooit een militaire opleiding heeft gehad.

Naar aanleiding van het verhaal van Van Noort hebben we de militaire staat van dienst van Willy van Noort opgevraagd bij het ministerie van Defensie. Uit deze gegevens blijkt dat Van Noort inderdaad onderdeel is geweest van het Korps Speciale Troepen in Nederlands-Indië. Een woordvoerder van Defensie laat in een reactie weten dat er twintig jaar geleden veel minder gegevens bekend waren van veteranen. Waarom Defensie in 1992 zei dat Van Noort geen militaire opleiding had gehad is niet bekend. De Defensie-woordvoerder laat weten dat het “heel spijtig” is dat er in 1992 verkeerde informatie is gegeven.

Het gesprek tussen onze verslaggever en Van Noort vond plaats in Bronbeek (Van Noort woont hier niet zelf).

Bekijk voor meer informatie ook de uitnodiging van de boekpresentatie van 'Ontsporing van geweld - het Nederlands-Indonesisch conflict'Verslaggevers: Piet de Blaauw en Ferdi Schrooten.

Staat van dienst van W.J.W. van Noort, geboren te 18 januari 1928.
Altijd wat 4 december 2012: Oorlogsmisdaden in naam der koningin Geweld


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Altijd wat 4 december 2012: Oorlogsmisdaden in naam der koningin
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Kijk- en Luistertips-
Ga naar: