From hero to zeroBelgische modeontwerper Koenraad Bolssens in Indonesische cel wegens oplichting Bolssens verbleef in februari in het chique Putu Bali Villa, waar hij loog dat zijn bankkaart kapot was.
Koenraad Bolssens op de catwalk, toen er nog veel van hem verwacht werd.De modeontwerper Koenraad David Bolssens, 48 jaar, is in Bali opgepakt voor oplichting. In de jaren tachtig was hij de absolute evenknie van de wereldberoemde Antwerpe Zes. Maar Bolssens' fanatasie sloeg zo op hol dat hij compleet aan lager wal raakte.
Niemand die hem vandaag nog kent, maar in de jaren tachtig werd hij een absoluut toptalent genoemd. Toen hij afstudeerde aan de Antwerpse Modeacademie vertelde hij het aan iedereen die het horen wilde: 'Jullie gaan nog van mij horen'. Niemand die daar trouwens aan twijfelde. Maar enkele jaren later werd het wel stil rond Koenraad Bolssens. En dat bleef het ook, tot hij zopas op het Indonesische eiland Bali gearresteerd werd voor oplichting.
Bolssens logeerde er verschillende weken in drie luxeverblijven zonder er ook maar één cent voor te betalen. Zo verbleef hij eind februari nog vier dagen, samen met zijn vriend, in de luxueuze Putu Bali Villa. Hij maakte er grote zwier, maar kwam altijd met hetzelfde excuus aandraven: 'Mijn bankkaart is kapot'. In Bali geloofden ze hem. 'Hij beloofde ons wel tien keer dat hij zou terugkomen om te betalen', vertelt de hotelmanager. 'En eerlijk gezegd, we vertrouwden hem. Zeker nadat hij ook zijn laptop in onderpand gaf.'
Bolssens ging nog één keer terug naar de Putu Bali Villa. Weliswaar om zijn computer terug te vragen, wat hem ook nog lukte. Daarna checkte hij nog in in een aantal andere kuuroorden. Toen hij ook daar de gepeperde rekening open liet, pakte de politie hem op. Intussen zit hij in de cel en lijkt de tijd dat hij furore maakte in het modewereldje ver weg.
Bolssens is nochtans niet de eerste de beste. Jaren geleden werd hij de 'Zevende van Antwerpen' genoemd, veel meer eer kan een ontwerper niet krijgen. Walter Van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Dries Van Noten; volgens kenners hoorde hij perfect in het rijtje thuis. Hij begon met een lingeriecollectie voor mannen - toen nog zeer besproken - en sleepte zonder al te veel moeite de ene modeprijs na de andere in de wacht. Net voor zijn carrière een serieuze wending maakte, was zijn collectie nog te vinden in het poepsjieke Harrod's in Londen.
'Maar zijn enorme fantasie heeft hem de das omgedaan', zegt Walter Van Beirendonck. 'Hij had duidelijk mentale gezondheidsproblemen, waardoor hij ook nooit is kunnen doorbreken.' Bolssens strooide de wildste verhalen over zichzelf rond: de ene keer was hij gevraagd door Take That als stylist, de andere keer was hij persoonlijk ingehuurd door Armani. 'Hij was een supertalent, echt steengoed. Maar langzaam aan is duidelijk geworden dat hij een probleem had: hij was een fantast, licht gestoord', herinnert voormalig modejournaliste Lieve Herten zich nog.
Het verhaal van Bolssens is er één van from hero to zero . 'We noemden hem een schatje. Koen was een lieve kerel. Maar hij was zo onbetrouwbaar', zegt Herten. 'Na een tijd vertelde hij zoveel leugens dat iedereen hem liet vallen. Hij werd gewoon genegeerd. En natuurlijk, zoiets is dodelijk.' Na de gouden jaren vertrok Bolssens naar China, waar hij les zou geven in een modeschool. Het contract liep voor drie jaar, maar na één jaar moest Bolssens gedwongen het land verlaten. 'Het fijne ervan is altijd een geheim gebleven', aldus Herten. De jongste jaren trok hij dan maar vaker naar Bali, een eiland dat hem naar verluidt fascineerde.
Het Nieusblad