Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimedo 25 apr 2013 - 12:33

Grote stoet motoren over snelwegen

donderdag 25 april 2013 | 14:13 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 25 april 2013 | 14:25


APELDOORN - Op de A1, A30 en A12 zijn vanmiddag bijzonder veel motoren te zien. De stoet heeft alles te maken met een Molukse herdenking. Het is vandaag namelijk 63 jaar geleden dat op Ambon de Republiek Maluku Selatan (RMS) werd uitgeroepen. Daarmee maakten de Molukken zich los van Indonesië.

De feestvierders begonnen vandaag in Moordrecht. Rond 12.30 vertrok een grote stoet aan motoren naar Apeldoorn. In Congrescentrum Orpheus is de viering van de onafhankelijke republiek. De politie sloot verschillende op- en afritten af voor de motorrijders.


Vanavond opnieuw

Volgens de VID zal het feest tot 19.30 duren waarna iedereen weer terug naar huis gaat. Ook dan kunnen er nog opritten afgesloten worden, maar het is nog de vraag of er daardoor ook extra vertraging zal ontstaan.


Omroep Gelderland
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimevr 26 apr 2013 - 10:40


Molukse dag wordt gezelliger
26-04-2013 11:09 | gewijzigd 26-04-2013 11:12 | Jacob Hoekman


De leden van motorclub Satudarah laten hun motoren brullen. Onder stevige politiebegeleiding rijden ze Apeldoorn binnen. Het overige verkeer moet wachten. Dit is het feestje van de Molukkers. Een feestje dat steeds gezelliger lijkt te worden.


In Apeldoorn herdachten Molukkers donderdag de proclamatie van de Republiek Maluku Selatan (RMS), de Republiek van de Zuidelijke Molukken, 63 jaar geleden.

Maar na al die jaren lijkt een eigen staat in Indonesië nog steeds een onbereikbaar ideaal. De Molukkers kwamen destijds naar Nederland met de belofte dat de Nederlandse regering hen zou helpen. Daar kwam het nooit van. Intussen is de eerste generatie al bijna uitgestorven.Met hen verdwijnt ook elk jaar het ideaal van de RMS een beetje meer onder de Molukse gemeenschap in Nederland. Ooit was dat RMS-ideaal iets levensgevaarlijks. Molukse jongeren kaapten in de jaren zeventig onder meer treinen voor hun droom.

Hoewel dat soort geweld vandaag ver weg is en er sprake is van afnemend activisme, lijkt de geheime dienst AIVD het nog niet helemaal te vertrouwen. In het jaarverslag dat deze week uitkwam, is te lezen dat het risico op „verstoringen van de openbare orde” tijdens de Molukse herdenkingsdagen aanwezig blijft. Mede om die reden sloot de politie donderdag op- en afritten van snelwegen af toen de stoet van zeker 800 motoren van de Molukse motorclub Satudarah langskwam.

Terwijl de motoren nog onderweg waren, werd in theater Orpheus in Apeldoorn de Molukse vlag gehesen – iets wat in Indonesië zomaar een aantal jaren cel kan opleveren. Onvervaard klonk tientallen malen de strijdkreet van de Molukkers: „Mena muria!” Vrij vertaald komt dat neer op: „Een voor allen, allen voor een!”


Desondanks was het karakter van de dag vooral gemoedelijk. De president in ballingschap, John Wattilete, hield een toespraak. Er waren workshops, fotosessies en kraampjes met de meest uiteenlopende Molukse waar die gretig aftrek vond.

Zelfs de harde kern van de Molukse RMS lijkt er niet aan te ontkomen dat de jaarlijkse herdenkingsdag van de republiek ieder jaar een beetje meer het karakter van een gezellige ontmoetingsdag krijgt.


Wellicht verwoordde een Molukse bezoekster uit Den Haag de algemene opinie het best toen ze desgevraagd aarzelend aangaf nog altijd te hopen dat de RMS „ooit” in Indonesië tot stand komt. Maar of ze er zelf ook echt in gelooft? Zonder aarzelen ja zeggen, zoals veel Molukkers lange tijd deden, is niet meer realistisch. Ronduit nee zeggen gaat nog te ver. Haar antwoord: „Dat is een moeilijke vraag.”


Ref. Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimevr 26 apr 2013 - 10:44

Herdenking RMS met Satudarah in Apeldoorn

Hoofdredactie | 26 apr, 2013 |Dit jaar werd de jaarlijkse RMS-dag gehouden worden in het Theater Orpheus in Apeldoorn op donderdag 25 april. Vanaf 11.00 uur startte het officiële programma en duurde tot 20.00 uur, met o.a. vlagprotocol en toespraken. Een groep van naar schatting achthonderd motorrijders, met onder andere leden van de motorclub Satudarah, kwam rond 15 uur Apeldoorn binnengereden. De motorrijders reden de stad binnen via de Amersfoortseweg en de de Loolaan. De bikers voegden zich bij honderden Molukkers die vandaag in schouwburg Orpheus bijeen zijn om te oprichting te herdenken van de Republiek Maluku Selatan (RMS) in 1950. Rond 10 uur vanochtend heeft een groep die zich ‘Verontruste molukkers’ noemt een demonstratieve tocht gehouden door het centrum van Apeldoorn. De betogers vertrokken vanaf het Stationsplein en gingen via de Hoofdstraat, Kalverstraat, Nieuwstraat, Caterplein en de Loolaan naar Orpheus. Om 11 uur begon daar de herdenking. De bijeenkomst in Orpheus duurde tot 19.30 uur.

Om inzicht te krijgen in een schandalig stuk, grotendeels verzwegen geschiedenis van ons land, kunt u hieronder verder lezen. De Republiek der Zuid-Molukken, in het Maleis Republik Maluku Selatan (RMS), is een in 1950 op Ambon uitgeroepen staat. Op de foto ziet u de vertrek van de Kota Inten uit Ambon, 1950. Aan boord zijn Nederlanders die geëvacueerd worden uit vrees voor een Indonesische aanval op de RMS.

De kade staat vol Molukse uitzwaaiers. Boven het havengebouw wappert de RMS-vlag. Op 27 december 1949 droeg Nederland de soevereiniteit van Nederlands-Indië met uitzondering van Nieuw-Guinea (West Papua) over aan de Republik Indonesia Serikat (RIS) oftewel de Verenigde Staten van Indonesië. Spoedig na de onafhankelijkheid begon Indonesië onder president Soekarno met het opheffen van de federale structuur. Dit vormde een schending van de kort daarvoor ondertekende overeenkomst van de Ronde Tafel Conferentie, waarin de rechten van de verschillende deelstaten gegarandeerd waren, inclusief het recht om uit de federatie te treden. Daarop volgde dat op 25 april 1950 op Ambon de proclamatie van de RMS werd uitgeroepen. Het uitroepen van de onafhankelijkheid van de Zuid-Molukken werd door de politici op Ambon vooral gezien als een protest tegen de opheffing van de federale structuur van Indonesië. Als reactie zette de Indonesische centrale regering in Jakarta troepen in tegen de Zuid Molukse Republiek. Het leger van Indonesië viel Ambon binnen en de RMS-regering week uit naar het nabijgelegen eiland Seram om van daar uit de strijd voort te zetten. Onder leiding van Mr. Dr. Christiaan Soumokil, werd op dit eiland de guerrillaoorlog voortgezet. Intussen kwamen vanuit o.a. Java in 1951 op dienstbevel bijna 4000, vooral Zuid-Molukse, KNIL-militairen met hun familie (in totaal ongeveer 12500 personen) naar Nederland voor wat bedoeld was als een tijdelijk verblijf voor 6 maanden, met de belofte dat zij snel konden terugkeren naar de Molukken. Dit na het krijgen van de status van leden van de Nederlandse Koninklijke Landmacht. In het dienstbevel stond dat overbrenging ‘noodzakelijk’ was. Daardoor konden zij ook niet hun landgenoten bijstaan op de Molukken. Op 2 december 1963 slaagden Indonesische militairen erin om Soumokil op Seram gevangen te nemen, waarna de guerrillaoorlog ten einde liep. In april 1964 vond het proces tegen Soumokil plaats in Java waar hij ter dood veroordeeld werd. Alle verzoeken tot gratie door de Nederlandse regering waren tevergeefs. Op 12 april 1966 werd Soumokil op het eiland Obi geëxecuteerd door een vuurpeloton. Na het bekend worden van deze executie, werd Ir. Johan A. Manusama benoemd tot president in ballingschap van de Republiek van de Zuid-Molukken.

lees verder op Crime Site CamilleriLaatst aangepast door wu op vr 26 apr 2013 - 10:46; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimevr 26 apr 2013 - 10:45

Zou de RMS-top wel blij zijn met zoveel solidariteit van een dubieuse club als satudarah ?
Ik zou denken.... liever niet.
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimevr 26 apr 2013 - 11:15

 • Motorstoet van R'dam naar A'doorn
  donderdag 25 apr 2013, 15:37
  NOS, artikel

 • Lange stoet motoren bij RMS viering
  donderdag 25 april 2013, 19:10
  NOS, video, duur: 03:48

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimevr 26 apr 2013 - 11:37


Ik weet niet... of ze daar wel blij mee zijn..

het lijkt me dat ze het die bikers niet kunnen verbieden om die dag te herdenken door een motorrit te houden, en eerlijk is eerlijk: die massale (niet zo stille) motortocht trekt wel de belangstelling van de media, als zelfs de Verkeers Informatie Dienst er aandacht aan besteedt

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimezo 28 apr 2013 - 10:15


 • Molukkers: tropische NSB'ers
  artikel op Fok.nl • Geplaatst door Driek (DriekOplopers) op 27-04-2013 @ 11:00
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 77
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitimezo 28 apr 2013 - 22:48

De schrijver in Fok.nl heeft er niets van begrepen..............
Hij schrijft gewoon een populistisch stukje en scheert iedereen over één kam, lekker gemakkelijk.....
DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Gesponsorde inhoud

63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Empty
BerichtOnderwerp: Re: 63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen   63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
63 jr RMS : Grote stoet motoren over snelwegen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Stoet van honderden motorrijders
»  Ronkende motoren voor bewoners Park De Grevelingen
» Grote Geschiedenisprijs 2009
» Het ‘grote verhaal’ van de VOC
» Grote aanslag in Jakarta onwaarschijnlijk

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: