Herdenking RMS met Satudarah in Apeldoorn
Hoofdredactie | 26 apr, 2013 |
Dit jaar werd de jaarlijkse RMS-dag gehouden worden in het Theater Orpheus in Apeldoorn op donderdag 25 april. Vanaf 11.00 uur startte het officiële programma en duurde tot 20.00 uur, met o.a. vlagprotocol en toespraken. Een groep van naar schatting achthonderd motorrijders, met onder andere leden van de motorclub Satudarah, kwam rond 15 uur Apeldoorn binnengereden. De motorrijders reden de stad binnen via de Amersfoortseweg en de de Loolaan. De bikers voegden zich bij honderden Molukkers die vandaag in schouwburg Orpheus bijeen zijn om te oprichting te herdenken van de Republiek Maluku Selatan (RMS) in 1950. Rond 10 uur vanochtend heeft een groep die zich ‘Verontruste molukkers’ noemt een demonstratieve tocht gehouden door het centrum van Apeldoorn. De betogers vertrokken vanaf het Stationsplein en gingen via de Hoofdstraat, Kalverstraat, Nieuwstraat, Caterplein en de Loolaan naar Orpheus. Om 11 uur begon daar de herdenking. De bijeenkomst in Orpheus duurde tot 19.30 uur.
Om inzicht te krijgen in een schandalig stuk, grotendeels verzwegen geschiedenis van ons land, kunt u hieronder verder lezen. De Republiek der Zuid-Molukken, in het Maleis Republik Maluku Selatan (RMS), is een in 1950 op Ambon uitgeroepen staat. Op de foto ziet u de vertrek van de Kota Inten uit Ambon, 1950. Aan boord zijn Nederlanders die geëvacueerd worden uit vrees voor een Indonesische aanval op de RMS.
De kade staat vol Molukse uitzwaaiers. Boven het havengebouw wappert de RMS-vlag. Op 27 december 1949 droeg Nederland de soevereiniteit van Nederlands-Indië met uitzondering van Nieuw-Guinea (West Papua) over aan de Republik Indonesia Serikat (RIS) oftewel de Verenigde Staten van Indonesië. Spoedig na de onafhankelijkheid begon Indonesië onder president Soekarno met het opheffen van de federale structuur. Dit vormde een schending van de kort daarvoor ondertekende overeenkomst van de Ronde Tafel Conferentie, waarin de rechten van de verschillende deelstaten gegarandeerd waren, inclusief het recht om uit de federatie te treden. Daarop volgde dat op 25 april 1950 op Ambon de proclamatie van de RMS werd uitgeroepen. Het uitroepen van de onafhankelijkheid van de Zuid-Molukken werd door de politici op Ambon vooral gezien als een protest tegen de opheffing van de federale structuur van Indonesië. Als reactie zette de Indonesische centrale regering in Jakarta troepen in tegen de Zuid Molukse Republiek. Het leger van Indonesië viel Ambon binnen en de RMS-regering week uit naar het nabijgelegen eiland Seram om van daar uit de strijd voort te zetten. Onder leiding van Mr. Dr. Christiaan Soumokil, werd op dit eiland de guerrillaoorlog voortgezet. Intussen kwamen vanuit o.a. Java in 1951 op dienstbevel bijna 4000, vooral Zuid-Molukse, KNIL-militairen met hun familie (in totaal ongeveer 12500 personen) naar Nederland voor wat bedoeld was als een tijdelijk verblijf voor 6 maanden, met de belofte dat zij snel konden terugkeren naar de Molukken. Dit na het krijgen van de status van leden van de Nederlandse Koninklijke Landmacht. In het dienstbevel stond dat overbrenging ‘noodzakelijk’ was. Daardoor konden zij ook niet hun landgenoten bijstaan op de Molukken. Op 2 december 1963 slaagden Indonesische militairen erin om Soumokil op Seram gevangen te nemen, waarna de guerrillaoorlog ten einde liep. In april 1964 vond het proces tegen Soumokil plaats in Java waar hij ter dood veroordeeld werd. Alle verzoeken tot gratie door de Nederlandse regering waren tevergeefs. Op 12 april 1966 werd Soumokil op het eiland Obi geëxecuteerd door een vuurpeloton. Na het bekend worden van deze executie, werd Ir. Johan A. Manusama benoemd tot president in ballingschap van de Republiek van de Zuid-Molukken.
lees verder op Crime Site Camilleri