Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 6 mei 2009: Papua cultureel erfgoed

Ga naar beneden 
AuteurBericht
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

6 mei 2009: Papua cultureel erfgoed Empty
BerichtOnderwerp: 6 mei 2009: Papua cultureel erfgoed   6 mei 2009: Papua cultureel erfgoed Icon_minitimema 27 apr 2009 - 12:14

maandag 27 april 2009• AgendaTags
• Cultuur

Papua Cultureel Erfgoed
Woensdag 06 mei 2009 19:30 t/m Woensdag 06 mei 2009 22:00 | Debat

Amsterdam

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) organiseert een bijeenkomst over het gebruik van beeld en geluid als cultureel erfgoed. De collectie Papua Cultureel Erfgoed (PACE) dient als voorbeeld.

Veel is er de laatste decennia gedebatteerd over het bezit en het auteursrecht van cultureel erfgoed van ‘gekoloniseerde’ volken, een erfgoed dat zich voornamelijk bevindt in westerse musea en archieven. Het teruggeven van dit geroofde erfgoed is een belangrijk strijdpunt geworden in de wederzijdse verwerking van de periode van kolonisering. Waar deze problematiek zich tot voor kort primair op materieel cultureel erfgoed (artefacten, maskers) richtte, verschuift de aandacht langzamerhand naar het immateriële culturele erfgoed (dansen, orale verhaaltradities, muziek). In dit proces van het (her)vinden en de versterking van een eigen culturele identiteit van de gekoloniseerde volken spelen beeld en geluid een belangrijke rol, zowel als materieel (de eigenlijke beeld –en geluidsdragers) als immaterieel (als bronnen voor bestudering van de eigen cultuur en tradities) cultureel erfgoed.

Discussie o.l.v. Wim Manuhutu, voormalig directeur van het Moluks Museum.
Gasten: Rogier Smeele, historicus en beeldresearcher, met als specialisatie Nederlands-Indië. Deed onder andere de research voor de veelbekroonde film Moeder Dao van Vincent Monnickendam, Werkt als beeldresearcher voor de Stichting Papua Cultureel Erfgoed. Annegriet Wietsma, film- en programmamaakster. Heeft onder andere een drieluik gemaakt onder de titel De Kus van de Bidsprinkhaan, over de haat/liefde verhouding tussen Papua’s en Nederland tijdens de koloniale naoorlogse periode in Nieuw-Guinea, uitgezonden door het VPRO/NPS programma Andere Tijden. Albitha Wambrauw, journaliste en redacteur bij omroep MTNL. Werkt op dit moment als interviewer mee aan een mondeling geschiedenis project van Stichting PACE.

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met de stichting Papua Cultureel Erfgoed en de vereniging Geschiedenis Beeld en Geluid.

Toegang: gratis

Meer informatie over Cineblend en SAVAN, klik hier.

Wereldjournalosten
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
6 mei 2009: Papua cultureel erfgoed
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 24 januari 2010: Lezing 'Papua cultureel erfgoed in Nederland'
» Plastic cultureel erfgoed
» Cultureel programma 2009-2010 Bronbeek
» 22 februari 2009: Aan Indië ontleend, cultureel programma te Bronbeek
» Nederlands cultureel erfgoed Java in verval

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: