Gevangen Papoea’s weigeren amnestieaanbod
Tientallen gevangen Papoea-activisten die zijn veroordeeld wegens landverraad hebben een amnestieaanbod van de Indonesische regering afgeslagen. Door vrijlating te accepteren zouden zij schuld bekennen aan iets wat zij niet hebben gedaan, zeggen pro-onafhankelijkheidsactivisten.
Volgens de maandag uitgegeven verklaring hebben 26 Papoea-activisten die in de Abepura-gevangenis bij Jayapura zitten vorige week een brief ondertekend waarin zij het amnestieaanbod afslaan. De amnestie was eind april door de gouverneur van de provincie en lokale parlementsleden voorgesteld aan de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Deze liet weten wel open te staan voor het voorstel, dat onderdeel was van plannen voor een ‘speciale autonomie plus’ voor de provincies Papoea en West-Papoea.
Activist Agus Kosay zei dat de brief afgelopen vrijdag aan het bureau van Yudhoyono is gestuurd, met afschriften naar verschillende buitenlandse diplomaten in Jakarta. Een van de ondertekenaars is de 54-jarige Filep Karma, die al acht jaar heeft uitgezeten van een straf van vijftien jaar wegens verraad voor het hijsen van de Morgenster-vlag, het symbool van de Beweging Vrij Papoea. Karma heeft al meermalen geweigerd mee te doen aan het jaarlijkse gratieprogramma van de regering voor strafvermindering.
Volgens een afschrift van de brief dat aan de media is gestuurd verklaren de gevangenen dat zij zijn veroordeeld omdat zij opkwamen voor de waardigheid van Papoea en dat zij doorgaan met hun strijd om het voor discriminatie, marginalisering en etnisch uitsterven te behoeden. “Wij verwerpen het plan van de regering van Indonesië om ons clementie te verlenen”, luidt de brief. “Wij hoeven niet te worden vrijgelaten uit de gevangenis, maar wij verlangen dat Papoea wordt ontslagen van Indonesische annexatie.”
Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Papoea en West-Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea, door Indonesië werden ingelijfd. De Indonesische soevereiniteit over Papoea werd in 1969 met een dubieuze stemming geformaliseerd, maar er is altijd een separatistische beweging blijven bestaan. Hoewel deze beweging klein en slecht bewapend is, beperkt Indonesië bezoeken van mensenrechtenactivisten en journalisten en worden vreedzame uitingen van onafhankelijkheidsdrang, zoals alleen al het hijsen van de separatistische vlag, dikwijls zwaar bestraft.
geplaatst:
03-06-2013 - 14.45
laatst gewijzigd:
03-06-2013 - 14.45
auteur:
Novum
ND