Ahmadiyyah in Yogyakarta: In het oog van de storm van religieus geweld
21 augustus 2013|
tekst Joris Zwetsloot|
beeld Marleen Hoftijzer|
In de ochtend van 5 april werden zeker twintig Ahmadi-moslims opgesloten in hun moskee in Bekasi, West-Java. Vijfhonderd kilometer verderop, in Yogyakarta, verzamelt die avond een bont gezelschap van religieuze leiders om juist bruggen te slaan tussen hun verschillende ideologieën.
Het zogenoemde Interfaith Solidarity Forum komt al zestien jaar samen. Vanavond vergaderen zij in het gemeenschapscentrum van de Ahmadiyyah, onder het genot van kleine Indonesische banaantjes en op Turks fruit lijkend suikerwaar. De vijf heren zijn rustig in gesprek. Uit de gebeurtenissen in Bekasi blijkt dat hun samenkomen zeker geen overbodige luxe is, laat staan een vanzelfsprekendheid.
“We leven mee met onze broeders en zusters, bidden voor ze en proberen de communicatie in stand te houden. Ze hebben geen eten en alleen een zieke mocht na een tijd steggelen naar buiten”, aldus Iin Qurrotul Ain, de secretaresse en tolk van het gezelschap in Yogyakarta. In de vroege ochtend sloot de overheid van Bekasi de moskee af met een stalen hek. Volgens de nieuwssite de Jakarta Globe werden mensen die eten wilden brengen bedreigd door de politie. Toen dit verhaal echter de media bereikte, draaide de politiecommissaris bij en mochten er een aantal porties gebakken rijst het hek overgeheveld worden, aldus de nieuwssite.
De officiële lezing van de burgemeester is dat het hek geplaatst werd om te voorkomen dat de moskee belaagd werd. Critici, waaronder de Ahmadiyyah in Yogyakarta, zijn er echter van overtuigd dat de overheidsactie is ingefluisterd door het Front Pembela Islam (FPI), het Islamitische Verdedigingsfront. Dit is een radicale moslimbeweging die door de media en mensenrechtenorganisaties continu in verband wordt gebracht met gewelddadige acties tegen religieuze minderheden in heel Indonesië.
Het belangrijkste verschil tussen de Ahmadi- en de Soennitische moslims is dat de Ahmadi-moslims in een profeet geloven na Mohammed. Volgens Soennitische imams schenden ze hiermee een van de basisbeginselen van het moslimgeloof, waardoor zij geen echte moslims zijn. Met een fatwa hebben de Soennitische imams dit standpunt volgens de religieuze wet vastgelegd. Hiermee rechtvaardigen ze volgens Ahmad Saifudin Mutaqi, president van de Ahmadiyyah in Yogyakarta, de moordpartijen en brandstichtingen van de radicalen.
Lees verder bij VersPers