'Enorme stijging palmolie in benzinetank onacceptabel'
09-09-13 00:01 uur - Bron: ANP
Het gebruik en de verwerking van de omstreden biobrandstof palmolie in Nederland is in 6 jaar tijd verdubbeld, tot 1,3 miljoen ton in 2012. Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoeksrapport van de Europese koepelorganisatie van Milieudefensie..
Door de toenemende vraag naar deze brandstof voor onder meer auto's worden er steeds meer palmolieplantages aangelegd in landen als Indonesië en Maleisië, waarschuwt Milieudefensie. Daarvoor wordt op grote schaal tropisch regenwoud gekapt en platgebrand, wat leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen. Vaak worden de rechten van de inheemse bevolking geschonden en op veel plekken ontstaat een gebrek aan landbouwgrond.
Grootste importeur
In de hele Europese Unie is het gebruik van palmolie voor biobrandstof sinds 2006 met 365 procent gestegen. Dat is veel sterker dan verwacht, stellen de onderzoekers. Inmiddels bestaat 20 procent van de biobrandstofmix in Europese tanks uit palmolie. Nederland is van de EU-landen de grootste importeur en verwerker van palmolie. Volgens het rapport is de toename voornamelijk toe te schrijven aan het EU-beleid om het gebruik van biobrandstoffen in de transportsector te stimuleren.
Woensdag stemt het Europees Parlement over een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van voedselgewassen (waaronder palmolie) als biobrandstof te beperken tot maximaal 5 procent van de brandstofmix. Milieudefensie roept de parlementariërs op om dit plan te steunen.
Onacceptabel
'Het is onacceptabel dat wij in Nederland en Europa onze tanks volgooien met palmolie, terwijl dat elders in de wereld leidt tot grootschalige ontbossing en voedselschaarste', stelt campagneleider Geert Ritsema. Internationale instellingen als de wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) waarschuwen volgens hem al jaren voor de problemen rond biobrandstoffen.
Palmolie geldt als de meest gebruikte plantaardige olie in de wereld en wordt gebruikt bij het maken van allerlei voedingsmiddelen, maar ook in biodiesel en producten als zeep en lippenstift.
Parool