Angst en schoonheid, Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen
Ook al is het dit jaar Louis Couperus-jaar, de schrijver, die leefde van 1863 tot 1923, dreigt te worden vergeten. Hij is natuurlijk ook alweer negentig jaar dood... De doem van het noodlot, Nederlands-Indië, de Haagse coterie, dat is zo'n beetje het decor waarin we hem plaatsen en dan weten we eigenlijk wel voldoende - denken we. Maar door zo te denken, en vooral: door hem niet meer te lezen, ontzeggen we onszelf iets zeer waardevols. Want het decor mag misschien een tikje verouderd zijn, Couperus' gedachtengoed is dat niet. Daarom moet hij terug in onze bloedbaan, vindt publicist Bas Heijne. Hij maakte samen met Jan Louter de film Louis Couperus - niet te stillen onrust, die op 1 oktober wordt uitgezonden in het Uur van de Wolf, en hij schreef het essay Angst en schoonheid, Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen, dat deze week verscheen.
Bij Radio1 te beluisteren
Reacties
AMJ Slicher
29 september 2013 15:17
Fijn dat er nog eens wat aandacht komt voor Couperus. Een oudtante (Mathilde Cornelie) van mij woonde in dezelfde straat en was een vriend van Louis. In "Eene illuzie" gebruikte hij haar naam.
Emmy Fons
29 september 2013 12:45
Goed dat Bas Heijne een essay over het werk van Couperus heeft geschreven en dat er een film is die op tv komt. En in dit radiointerview vond ik het vooral interessant om te horen wat Heijne vertelt over hoe hij een boek leest. Het terugkoppelen naar jezelf, naar je eigen leven; als je zo leest, zegt en brengt een verhaal je zoveel meer.