Richard van der Maden en Robert van Melle adviseren telers
Agriterra versterkt coöperatie en marketing in Indonesië
Vorige week zijn Richard van der Maden (Specialist Plant bij ZLTO) en Robert van Melle (Sales Manager bij Netra Agro) terug gekomen uit Indonesië. Ze brachten daar op verzoek van Agriterra als agripooler een bezoek aan API, een landbouworganisatie in Indonesië met 49 ledenorganisaties met in totaal ongeveer 132.000 leden. Het was een intensief programma, waarbij in 10 dagen tijd door middel van verschillende binnenlandse vluchten en enkele lange autoritten de eilanden Java, Bali en Sulawesi aangedaan werden.
Richard vertelt: "We hebben drie ledenorganisaties van API bezocht die bezig zijn met het opzetten van coöperaties om hun producten beter te kunnen vermarkten. Op Java ging het om biologische rijst, en op Bali en Sulawesi om cacao. Onze taak was hen voor te lichten hoe ze hun coöperaties in kunnen richten en versterken, en daarnaast hoe ze met marketing aan de slag kunnen". Het woord 'coöperatie' werd daarbij overigens zoveel mogelijk vermeden. Robert: "Telers hebben geen positieve associaties met coöperaties omdat in het recente verleden de leden door corruptie nauwelijks voordeel hadden van hun coöperatie. Daarom hebben we het zoveel mogelijk over 'collectieve marketing organisaties' gehad, daar werden ze wel enthousiast van".
Certificering
Sommige groepen waren al wat verder ontwikkeld dan anderen, zoals bijvoorbeeld de biologische rijsttelers op Java. Zij hebben een certificering van het Zwitserse IMO op zak en hebben ook al een paar containers succesvol naar Europa geëxporteerd. Robert: "De cacaoproducenten waren nog niet zover om te exporteren. Maar we hebben een monster met gefermenteerde cacaobonen mee naar Nederland genomen om te kijken hoe hier de kwaliteit beoordeeld wordt."
Collectief investeren
De productie per teler is erg beperkt: een gemiddelde rijstteler teelt zo'n 0,2 tot 0,5 hectare. Voor cacao ligt de gemiddelde bedrijfsgrootte ook rond de 0,5 hectare. Na West-Afrika is Zuidoost-Azië de belangrijkste cacaoproducent en Indonesië is met een aandeel van 80% veruit de grootste producent in de regio. Cacaovruchten worden na het plukken opengebroken waarna de natte cacaobonen eruit gehaald worden. Om later een goede chocoladesmaak te krijgen, moeten de bonen gefermenteerd worden en vervolgens gedroogd. Richard: "Daarvoor moeten de telers investeren in fermentatieboxen, weegschalen en droogcapaciteit. Als de coöperatie erin slaagt om daarin collectief te investeren, blijkt dat voor veel telers reden te zijn om lid te worden".
Lees verder bij AGF.nl