Burgemeester Jakarta is gedoodverfde presidentskandidaat5 februari 2014 ( MO* ) — 2014 wordt een belangrijk jaar voor Indonesië. De Indonesiërs verkiezen in april een nieuw parlement en in juli een nieuwe president. De gedoodverfde kandidaat voor het presidentschap, de huidige burgemeester van Jakarta, heeft nog niet laten weten of hij zich in de strijd zal mengen.
Widodo omringd door pers in zijn stad Jakarta © CC Eduardo M.C.De huidige president van Indonesië, Susilo Bambang Yudhoyono, is aan zijn tweede termijn bezig, maar kon nooit aan de verwachtingen voldoen. Daarom wordt nu al volop gespeculeerd over wie hem gaat opvolgen. Het presidentschap lijkt gesneden koek voor Joko Widodo, die momenteel burgemeester van de hoofdstad Jakarta is. Het is evenwel niet zeker dat hij zich kandidaat zal stellen.
Deze ingenieur van 53 is aan een steile opmars bezig in de Indonesische politiek. Nog geen tien jaar geleden, in juli 2005, maakte hij de overstap van het bedrijfsleven naar de politiek. Hij werd burgemeester van zijn geboortestad Surakarta, ook vaak Solo genoemd, op het eiland Java. Problemen in zijn stad loste hij vaak op door inspiratie op te doen in Europese steden. Hij kent Europa goed omdat hij er als zakenman vaak geweest is.
"World Mayor Award"Vooral het manoeuvre om de slogan "The Spirit of Java" te lanceren om Surakarta zo in de markt te zetten als centrum van de Javanese cultuur en het toerisme, was succesvol. Hij bleef burgemeester van zijn geboortestad tot 2012. Datzelfde jaar was hij ook een van de genomineerden van de "World Mayor Award". De prijs ging uiteindelijk naar de burgemeester van het Spaanse Bilbao, maar het toont dat de realisaties van Widodo internationaal geprezen worden.
Widodo zit ook niet om een stunt verlegen. Toen de elektriciteitsmaatschappij net voor Kerstmis 2011 de straatverlichting uitschakelde omdat het stadsbestuur een achterstallige rekening had, ging Widodo die rekening persoonlijk gaan betalen. Omringd door pers overhandigde hij de topman van de stroomleverancier honderden biljetten en muntstukken die de schuld van omgerekend een half miljoen euro moesten aflossen. Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat de maatschappij in de toekomst meer rekening zou houden met het algemeen belang vooraleer dergelijke maatregelen te nemen.
MonorailOp 15 oktober werd hij burgemeester van de hoofdstad Jakarta. Een grote stap, want met ongeveer tien miljoen inwoners is de hoofdstad maar liefst twintig keer groter dan Surakarta. De problemen van Jakarta zijn ook van een heel andere aard. Zo wordt de stad elk jaar in het regenseizoen geteisterd door zware overstromingen. Ook aan het probleem van de immense files die de stad kent, zal Widodo een zware kluif hebben. Hij wil onder meer door de aanleg van een monorail minder auto's de stad in doen rijden, maar dat plan ligt onder vuur omdat alleen rijke Indonesiërs gebruik zouden kunnen maken van dat transportmiddel.
In principe loopt zijn mandaat als burgemeester tot 2017. Zijn partij, the Indonesian Democratic Party of Struggle, trekt echter hard aan zijn mouw opdat hij zich kandidaat zou stellen voor de presidentverkiezingen van juli dit jaar. De leider van die partij, ex-president Megawati Sukarnoputri, is zelfs bereid een stap opzij te doen voor hem. Sukarnoputri, zelf de dochter van de eerste Indonesische president Soekarno, beseft dat Widodo een grote populariteit geniet onder de bevolking. De vraag blijft of Widodo zijn stad van tien miljoen inwoners wil ruilen voor zijn land dat er 230 miljoen telt.
MO
*