Burgemeester Brommet ontvangt debuut van Koenen
Woensdag 14 april krijgt Enno Brommet, burgemeester van Harenkarspel, het debuut van Jos Koenen overhandigd. De boekpresentatie van de politionele acties, feiten en meningen vindt op eervolle wijze plaats in bijzijn van Huub Koenen, de 91-jarige Indië-veteraan en vader van de auteur. de politionele acties, feiten en meningen dient als opheldering over de kwestie Nederlands-Indie. Koenen: Veel militairen hebben de Indische tijd in hun verdere leven niet los kunnen laten. Ook hun kinderen hebben de behoefte feitelijke zaken van die tijd helder te krijgen.
Feiten en meningen
Er zijn eerder publicaties over Indië verschenen. Koenen: Niet altijd toegespitst op de politionele acties en soms ook niet wetenschappelijk verantwoord. Het boek van Jort Kelder e.a., ZKH, hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid is daar een voorbeeld van. Kelder gaat af op de memoires van I.G. van Maasdijk, waarin wordt gesuggereerd dat de laatste stuiptrekkingen van de dekolonisatie in relatie staan tot subversief gedrag van prins Bernard. De schrijvers proberen de prins een staatsgreep in de schoenen te schuiven; dan moet je wel met harde bewijzen komen.
Koenen brengt in de politionele acties, feiten en meningen - ruim voorzien van zowel Nederlandse als Indonesische bronnen - de bemoeienissen van Nederland met Indonesië in kaart. In mijn boek heb ik getracht oorzaken, aanleidingen en gevolgen van beide politionele acties toe te lichten. Hopelijk biedt dat oud-militairen én hun kinderen ontbrekende schakels die zij lange tijd zochten.
Ongeschonden thuiskomst
Dat de behoefte naar duidelijke achtergrondinformatie bestaat, weet Koenen uit eerste hand. Toen de auteur slechts een paar maanden oud was, vertrok zijn vader voor ruim drie jaar naar Indonesië. In tegenstelling tot veel collega-militairen heeft Huub Koenen na thuiskomst nooit gezwegen over zijn ervaringen. Jos Koenen: Over de politieke ontwikkelingen die aan deze geschiedenis ten grondslag lagen, kon mijn vader me echter niet alles vertellen.
Militairen hadden over het algemeen weinig zicht op het totaalbeeld van de politionele acties. Ten eerste waren de meeste soldaten jongemannen van rond de 18 jaar oud, bij wie de politieke vorming nog niet optimaal was. Erger was dat zij bij aanvang van de reis naar Indië marginale informatie kregen en tijdens hun verblijf nauwelijks op de hoogte werden gesteld van de internationale, politieke ontwikkelingen. De soldaten moesten hun leven riskeren voor ons land zonder te weten waar ze aan begonnen. Voor hen was het daarom meer een kwestie van ongeschonden thuiskeren. Mijn vader, inmiddels 91 jaar, is dat gelukt; circa tweeduizend anderen niet.
Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600
Nieuwsbank