Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 21-06-2014: 200 jaar Koloniaal Werfdepot in Harderwijk

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

21-06-2014: 200 jaar Koloniaal Werfdepot in Harderwijk Empty
BerichtOnderwerp: 21-06-2014: 200 jaar Koloniaal Werfdepot in Harderwijk   21-06-2014: 200 jaar Koloniaal Werfdepot in Harderwijk Icon_minitimewo 18 jun 2014 - 14:12


Indische Harderwijkers op FB meldt:


Dit jaar is het twee eeuwen geleden dat het Koloniaal Werfdepot in de stad gevestigd werd. Dat wordt gevierd met een plechtigheid, een Indische markt, exposities en een spectaculaire show.

In wat nu het appartementencomplex De Geldersche Munt in de Smeepoortstraat is, was ooit het Koloniaal Werfdepot gevestigd. Hier vindt zaterdag om half elf een korte plechtigheid plaats. De hoogste in de gemeente Harderwijk woonachtige militair Jan Folmer, luitenant-generaal b.d., onthult samen met zijn vrouw een herinneringsplaquette. Lia Folmer is de dochter van een KNIL-militair.

De activiteiten op deze dag worden georganiseerd door een comité bestaande uit Jan & Janny Klein, Liek Mulder, Joop Boor en Henk Hovenkamp onder voorzitterschap van Dim van Rhee. ‘Het Koloniaal Werfdepot was een soort van vreemdelingenlegioen,' vertelt hij. ‘Vanuit allerlei landen meldden mannen zich hier aan voor een opleiding van ruim zes weken. Daarna vertrokken ze naar het toenmalige Nederlands-Indië'. In de 19e eeuw marcheerden er dus heel wat niet-Harderwijkers door de stad.

‘Het heeft Harderwijk voorspoed gebracht, maar ook overlast,' aldus Van Rhee. ‘Toch is het een bijzondere periode in de geschiedenis van de stad geweest. Reden genoeg om er aandacht aan te besteden.' En dat gebeurt dan ook op zaterdag 21 juni. Na de plechtigheid op het Muntplein begint om elf uur op een rond de Smeepoortenbrink een Indische markt.

Er zijn allerlei kraampjes die de sfeer van Zuidoost-Azië ademen. Op het podium treden om half twee de Tippezangers op en vanaf twee uur staat er een indorockband. ‘The Blue Tones' brengen de bezoekers terug naar het eind van de jaren vijftig, toen uit Indië afkomstige jongeren de Nederlandse muziekwereld veroverden. Voor onder meer dit optreden werkt het organiserend comité samen met de stichting Indische Harderwijkers.

In het vernieuwde Stadsmuseum wordt om één uur een vrij toegankelijke expositie geopend. Er zijn objecten te zien uit 19e-eeuws Harderwijk, maar ook voorwerpen uit het Koloniaal Werfdepot. Wie wil kan voor vijf euro meedoen aan een workshop Indische hapjes maken.

Daarnaast wordt er kunst uit Ghana geëxposeerd. ‘Dat is geen toeval', zegt Dim van Rhee. ‘Aan de Goudkust, zoals Ghana toen heette, was een Nederlandse handelspost gevestigd. Daar werden soldaten geworven voor het Indische leger.' In ziekenhuis St Jansdal, dat een relatie heeft met St. Mary's Hospital in Ghana, wordt eveneens West-Afrikaanse kunst tentoongesteld.

‘Als hun dienst in Indië erop zat, kwamen die Afrikanen naar Harderwijk om hun militaire tijd af te sluiten. Zwarte mensen zag je in die tijd vrijwel nergens in Europa. Maar wel in Harderwijk. Heel bijzonder, toch? Alweer zo'n mooi stuk Harderwijker geschiedenis'.

De feestelijke dag wordt om zes uur afgesloten op het Kloosterplein. Daar vindt een spectaculaire muzikale show plaats. Er zijn optredens van militaire orkesten: de Fanfare Bereden Wapens en het Korps Wielrijders. Ook plaatselijke musici geven acte de présence. Muzikanten en majorettes van de Stedelijke Harmonie zetten hun beste beentje voor.

Aan de show nemen ook de Harderwijker stadsomroeper en de Tippezangers deel. Er zijn militaire voertuigen te zien van een plaatselijke verzamelaar, Albert Pluis. Janny Klein vertelt over het hoe en wat van de koloniale militairen. Wie het allemaal wil zien moet tijdig een plekje op de tribune zien te veroveren.


21-06-2014: 200 jaar Koloniaal Werfdepot in Harderwijk 06_ind10 (plaatje van www geleend)

10.30 – 11.00 Onthulling herdenkingsplaquette op het Muntplein op zaterdag 21 juni 2014 .
Op de plek waar vrijwilligers zich aanmeldden voor een militaire toekomst in Nederlands-Indië wordt een replica onthuld van een wervingsaffiche. Zo zal in het gebouw van de toenmalige Oranje Nassaukazerne een blijvende herinnering voortleven aan roerige tijden in Harderwijk.

11.00 – 18.00 Indische Markt op en rond de Smeepoortenbrink
Proef de onvervalste Indische sfeer op een markt met kramen waar allerlei Aziatische waren verkocht worden. Op het podium treden De Tippezangers en de indorockband The Blue Tones op.

13.00 – 17.00 Expositie en workshop in het Stadsmuseum
Volop herinneringen aan het Koloniaal Werfdepot zijn te zien in het Stadsmuseum, dat op de begane grond gratis toegankelijk is: continue presentatie van beelden over de kolonialen, attributen uit 19e-eeuws Harderwijk, bijna levensechte Indiëgangers, kunstobjecten van de toenmalige Goudkust (nu Ghana), enz. Voor slechts € 5 p.p. kunt u deelnemen aan een workshop Indische hapjes maken. Natuurlijk eet u die zelf op of neemt u ze mee naar huis.

18.00 – 19.00 Spectaculaire muzikale show op het Klooster
Niet alleen het Fanfarekorps Bereden Wapens en het Korps Wielrijders maar ook onze Stedelijke Harmonie, onze stadsomroeper en anderen zetten hun beste beentje voor. Marsmuziek, majorettes, color guard, enz. De toegang is gratis. Wees er op tijd bij om een plekje op de tribune te bemachtigen.

Graag nodigen wij u uit deze activiteiten bij te wonen. Uw aanwezigheid wordt in elk geval bijzonder op prijs gesteld bij de onthulling van de herinneringsplaquette op het Muntplein en bij de opening van de expositie in het Stadsmuseum.
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
21-06-2014: 200 jaar Koloniaal Werfdepot in Harderwijk
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 6 juni t/m 29 september 2012: tentoostelling Koloniaal Werfdepot in Harderwijk
» 17 juli 2014: SISABplus bijeenkomst 50 jaar Molukkers in de Stichtse Vecht
» 67.000 x Nederlands koloniaal verleden
» Dienaar van koloniaal Nederland - Jan de Lang
» Koloniaal Bestuur tot 1800 - Deel 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: