Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimeza 21 jun 2014 - 14:23Morgenstervlag mag niet mee in defilé


Om welke reden ook (op dringende verzoeken vanuit de Indonesische ambassade? of aandringen van Defensieminister Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert?) heeft de projectorganisatie van de Nederlandse Veteranendag het bestuur van de Vereniging Nederlands Nieuw-Guinea Militairen (VNNGM) zo onder druk gezet dat het bestuur met de rug tegen de muur niet anders kon besluiten dan de Morgenstervlag NIET mee te voeren in het defilé.

Veteranen die in Nederlands Nieuw-Guinea hebben gevochten, waar inmiddels in 1962 naast de Nederlandse vlag ook de Morgenster wapperde, dragen tijdens het defilé op de Veteranendag altijd naast de Nederlandse vlag ook de Morgenster met zich mee. De Morgenster is nota bene bij Koninklijk Besluit toegekend aan de bevolking van Nederlands Nieuw Guinea in aanloop naar hun geplande onafhankelijkheid in 1970. Veteranen die toch al grote moeite hebben met de laffe politici die West-Papua verkwanselden aan Indonesië, en door hen gedwongen werden hun taak te beëindigen, worden nu opnieuw door politici gedwongen om de vlag waarvoor ze vochten in de kast op te bergen.

Schande schande schande!!!!!!! Is dit nu veteranendag waardig. Een dag die bedoeld is om de veteranen te eren die zich hebben ingezet voor volk en vaderland en daarvan de sporen hun hele leven bij zich dragen.
Met andere woorden: de Morgenstervlag is verboden. Het lijkt hier West-Papua wel. Indonesië maakt kennelijk ook in Nederland de dienst uit !!

Na de knieval van Defensieminister Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert die excuses aanbood voor wat onze volksvertegenwoordiging had besloten!!!!!!, namelijk het niet leveren van tanks aan Indonesië, wordt Nederland kennelijk de volgende kolonie van Indonesië.


Daarom de oproep aan iedereen: als je 28 juni Veteranendag in Den Haag bezoekt of aan deelneemt, neem je Morgenstervlag mee en laat die fier wapperen op het Malieveld en langs de route van het defilé en vooral naast, tegenover of nabij de eretribune. Daar zitten de boosdoeners.


webmaster Chris P. van der Klauw
webmaster west-papua.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimedi 24 jun 2014 - 7:50

di 24 jun 2014, 05:30|
Verboden vlag overschaduwt Veteranendag

door Wessel Wit

DEN HAAG - De tiende editie van de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag dreigt overschaduwd te worden door een rel over een verboden vlag.
Nederlandse veteranen die in de jaren zestig vochten voor de Papoea’s in Nieuw-Guinea, mogen zaterdag ’hun’ Morgenster-vlag tijdens het Nationaal Defilé niet voeren. Volgens luitenant-kolonel b.d. Klaas Bloem (77), aangesloten bij de Vereniging Nederlands Nieuw-Guinea Militairen (VNNGM), heeft de Indonesische ambassade er bij de organisatie op aangedrongen om de vlag te verbieden.
In Indonesië is de Morgenster verboden omdat hij symbool zou staan voor de strijd tegen de Indonesische overheersing in het gebied. „Belachelijk dat de organisatie is gezwicht voor druk van buitenaf”, vindt Bloem.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimewo 25 jun 2014 - 18:28


Ook symbool onafhankelijk Westelijk Nieuw-Guinea niet welkom in defilé op Veteranendag
24 jun 2014, 19:21
Nieuwslabels: Den Haag, Veteranendag


Nadat eerder deze week duidelijk werd dat leden met emblemen van omstreden motorclubs niet meer welkom zijn op Veteranedag, is er nu ook een verbod op veteranen die de vlag van onafhankelijk Westelijk Nieuw-Guinea op hun kleding dragen.

Morgenster
De vlag is en een van de symbolen van de strijd tegen de Indonesische overheersing in de Indonesische provincie Papoea. De in 1961 ontworpen vlag bestaat uit een verticale rode baan aan de linkerzijde, waarin een ster is afgebeeld. Het rechterdeel bestaat uit een aantal blauwe en witte horizontale banen. De vlag heeft de bijnaam Morgenster.

Het hijsen van de vlag wordt in Indonesië gezien als een misdrijf en kan worden bestraft met een jarenlange gevangenisstraf. Luitenant-kolonel b.d. Klaas Bloem zegt in de Telegraaf dat de Indonesische ambassade er bij Veteranendag op heeft aangedrongen de vlag te verbieden. “Belachelijk dat de organisatie is gezwicht voor druk van buitenaf”, vindt Bloem. Buiten het officiële defilé mag de Morgenster wel door de deelnemers worden gedragen.

Den Haag FM
=====


Gemotoriseerde veteranen niet meer welkom in Den Haag
23 jun 2014, 17:28


De gemeente Den Haag geeft een groep veteranen geen toestemming meer om op een motor mee te doen aan het defilé op Veteranendag.

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag 06_vet10

Geen motorrijders op Veteranendag

Rob Barlage is een van de veteranen. “We worden door de politiek weggezet als crimineel en criminelen die willen we er niet bij hebben, toch?” In het verleden waren de motorrijders ook al niet welkom, maar de laatste jaren werd het wel toegestaan. Dit jaar besloot burgemeester Jozias van Aartsen geen toestemming te geven. “Hij discrimineert en zet onze broeders en zusters in een kwaad daglicht”, zegt Roy Schuurmans, de voorzitter van de vereniging Veteraan en Thuisfront. “De dag dat de mensen die voor volk en vaderland in het buitenland bijzondere dingen hebben gedaan in Den Haag worden gediscrimineerd op basis van persoonlijke voorkeuren is een zwarte dag en doet aan ons, de veteranen, geen recht.”

“Deze groep veteranen kan en mag niet worden vergeleken met andere motorclubs”, zegt Rob Barlage, die vermoedt dat het slechte imago van motorrijders de reden is voor de weigering. “Van Aartsen laat vooroordelen nu prevaleren boven rechtvaardigheid.”

Reactie Van Aartsen

Een woordvoerder van burgemeester Van Aartsen laat weten dat de motorrijders onder voorwaarden wel gewoon welkom zijn. “Het is heel simpel: de politie begeleidt geen motorrijders die zich afficheren met de zogeheten Outlaw Motorgangs, ook wel 1% MC’s genoemd. De overheid is op dit moment namelijk bezig om de misstanden binnen deze clubs aan te pakken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we ze vervolgens wel gewoon gaan begeleiden. De burgemeester van Den Haag is daar heel helder in. Dus alle motorrijdende veteranen worden gewoon begeleid, tenzij ze de onderscheidingstekens, in motortermen ‘colors’, van de 1% motorgangs dragen.”

Den Haag FM
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimedo 26 jun 2014 - 10:15


do 26 jun 2014, 09:47
’Politiek correct’ in een hoekje'

Als er één vlag thuishoort in het Nationaal Defilé van de veteranen, is het wel de Morgenster-vlag, betoogt R.G.R. Reissner uit Amsterdam.

"Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw was in Nederlands Nieuw-Guinea een begin gemaakt met de voorbereiding op onafhankelijkheid van dat land. Er was reeds een democratisch gekozen Nieuw-Guinea Raad, de Papoea’s hadden een eigen volkslied en een eigen vlag, de Morgenster.

Ook hadden ze een eigen militair korps, het Papoea Vrijwilligerskorps. Tijdens een militair defilé in het toenmalige Hollandia heb ik dit korps zien marcheren, trots onder hun eigen banier, de Morgenster. De acties van het Nederlandse leger, ondersteund door het Papoea Vrijwilligerskorps, waren bedoeld om de rechten van de Papoea’s op onafhankelijkheid te beschermen en onrechtmatige militaire infiltraties vanuit Indonesië te bestrijden. Onder druk van, met name, de Verenigde Staten is West Nieuw-Guinea uiteindelijk onder Indonesisch bewind gekomen. Tot op de dag van vandaag wordt elk streven naar onafhankelijkheid van de Papoea’s door Indonesië onderdrukt. Papoea’s hebben hun leven gegeven voor hun ideaal, hun vlag, de Morgenster.

Als er één vlag thuishoort in het Nationaal Defilé van de veteranen, is het deze wel. We heffen graag het vingertje over mensenrechten, maar als een land als Indonesië het niet welgevallig is, kruipen we ’politiek correct’ in een hoekje. De Morgenster mag buiten het defilé wel gedragen worden. Laten we dat allemaal doen."

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimeza 28 jun 2014 - 15:15


Audio: Verslaggever Lana de Wit op Veteranendag :

Papoea's Morgenstervlag alom aanwezig op Veteranendag

28-06-2014  |  12:12


DEN HAAG - Hoewel de Morgenstervlag van West-Papoea zaterdagmiddag niet gevoerd mag worden tijdens het défilé met koning WIllem-Alexander, is de vlag toch te veel zien op het Malieveld tijdens de Veteranendag. 'Mensen lopen met de vlag of hebben balonnen met de Morgenstervlag bij zich en vragen op die manier erkenning voor Papoea', zegt verslaggever Lana de Wit.

Omroep West
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimeza 28 jun 2014 - 16:14


President Papua woont al jaren in Apeldoorn
Door Sunita Biharie op 28 juni 2014 om 17:00 uur


JAWEL DE PRESIDENT WOONT IN APELDOORN.. Nog steeds aan het vechten voor ZIJN Papua. Wie dacht dat de kolonie tot de geschiedenis behoord heeft het goed mis. Nederland heeft Papua illegaal aan Indonesië gegeven….

En alsof dat niet genoeg is mogen de veteranen Zaterdag niet met de vlag van Papua lopen….

( Blog Harry van Bommel)
Aanstaande zaterdag is het Veteranendag. Onderdeel hiervan is het defilé, dat deze keer door Koning Willem-Alexander en premier Rutte wordt afgenomen. Jaar na jaar was er geen bezwaar dat de vlag van de Papua’s, de Morgenstervlag, tijdens het defilé werd gevoerd. Maar dit jaar is het anders. De organisatie van de Veteranendag heeft besloten het dragen van de Morgenstervlag te verbieden. Erger nog, minister Hennis van Defensie heeft aangegeven achter deze beslissing te staan. Ik ben het hier helemaal niet mee eens, onder andere omdat het respectloos is naar onze eigen geschiedenis en het kwetsend is voor de Papua’s die in Nederland wonen. Het komt ook over als een knieval voor Indonesië. afgegeven naar Indonesië waar het dragen van deze vlag verboden is?

Sp Apeldoorn heeft de president uitgenodigd. Hij droeg een kroon die gemaakt is van een paradijsvogel. Zijn verhaal is zeer indrukwekkend! Van mooie verhalen van zijn contacten in zijn jeugd met het Nederlandse koningshuis tot de barre waarheid dat zijn land nog steeds niet vrij is. Ze zijn druk in overleg met de VN . Ze hebben een eigen pagina en stichting. Met het geld van de stichting helpen ze oa mensen uit hun Papua studeren. Meer kunt u lezen op www.kobe-oser.nl

Zijn verhaal zal u doen verbazen!

apeldoorndirect.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimeza 28 jun 2014 - 16:17“Aanhouding vanwege tonen verboden Morgenstervlag op Veteranendag”
28 jun 2014, 14:58

Tenminste één persoon zou zijn aangehouden door de politie omdat hij tijdens het défilé op Veteranendag toch de verboden Morgenstervlag van West-Papoea heeft getoond.

De vlag mocht zaterdagmiddag niet gevoerd worden, maar was toch veel zien op het Malieveld tijdens Veteranendag. West-Papoea is nu een provincie van Indonesië. De papoea’s worden onderdrukt en wie de vlag daar hijst, riskeert een gevangenisstraf. De vlag werd de afgelopen jaren meegedragen door veteranen die in de jaren zestig in Nederlands Nieuw-Guinea vochten, maar dit jaar wilde het Comité Nederlandse Veteranendag de vlag niet zien. “Wij vinden dat het défilé geen podium is voor politiek geladen uitingen”, zei een woordvoerder van het comité.

Op Twitter staat een selfie van Iskandar Bwefar waarop is te zien hoe hij in een arrestantenbusje wordt afgevoerd. Of de foto daadwerkelijk in Den Haag is gemaakt, is moeilijk te zien. Eerder werd op social media al opgeroepen om met zoveel mogelijk Morgenstervlaggen naar Veteranendag te komen.

Den Haag FM
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimezo 29 jun 2014 - 15:01


Zoon van West-Papoease strijder opgepakt op Veteranendag


29-06-2014 | 15:35


DEN HAAG - De 25-jarige Iskandar Bwefar was zaterdag speciaal vanuit Zwolle afgereisd naar Den Haag om de veteranen te eren die aan de zijde van zijn vader in West-Papoea hadden gevochten. De freelance communicatiespecialist had absoluut niet verwacht dat hij Veteranendag grotendeels in de cel zou doorbrengen.

Iskandar's inmiddels overleden vader is geboren op West-Papoea en werkte voor de Nederlandse inlichtingendienst. Hij bracht de Indonesische paratroepers in kaart die het eiland wilden innemen. Nederland had West-Papoea onafhankelijkheid beloofd, maar zwichtte begin jaren 60 voor internationale druk en droeg de provincie over aan Indonesië.

De familie Bwefar vertrok in 1962 naar Nederland waar jaren later Iskandar als nakomertje werd geboren.


Steunbetuigen

'Nadat mijn vader overleed ben ik me gaan interesseren voor de geschiedenis van Papoea Nieuw-Guinea', vertelt Iskandar. 'Toen ik deze week in de krant las dat de veteranen de Morgenster niet meer mee mochten dragen, besloot ik naar Den Haag te gaan om mijn steun te betuigen.'

De Morgenster, de vlag van onafhankelijk Papoea, werd de afgelopen jaren meegedragen door veteranen die in de jaren 60 in Nederlands Nieuw-Guinea vochten, maar dit jaar wilde het Comité Nederlandse Veteranendag uit politieke overwegingen de vlag niet zien tijdens het defilé. Daarop riepen de veteranen toeschouwers op de vlag mee te nemen.

'Ik liep naar de Parkstraat, waar meer mensen met de Morgenster stonden, maar werd onderweg aangehouden door een agent die me vroeg wat ik kwam doen. Mijn vlag zat toen nog in mijn rugzak. Hij vertelde me dat ik alleen niet op de Kneuterdijk mocht staan.'

Op de Kneuterdijk namen koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte 's middags het defilé af. 'Ik was helemaal niet van plan om daar te gaan staan, maar omdat hij dat zo specifiek zei, dacht ik: wat is dit voor een democratie? Ik ga daar expres wel staan.'


Besprongen

Op het moment dat de West-Papoea-veteranen langskomen, steekt Iskandar zijn vlag omhoog. 'Ik heb hem nog geen 5 seconden omhoog kunnen houden of ik werd vanachter besprongen. Agenten in burger werkten me op de grond. Ik legde nog uit: ik ben hier omdat mijn vader heeft meegevochten met de Nederlanders in West-Papoea. Wat doen jullie? Wat is dit voor een democratie? Maar een van de agenten stopte gewoon de vlag in mijn mond!'

Iskandar wordt meegenomen naar politiebureau Overbosch. In het politiebusje vertelt een van de agenten dat hij is aangehouden voor ordeverstoring. 'Maar ik heb helemaal niet staat schreeuwen of zo, ik heb alleen de vlag omhoog gehouden.'


Celfie

Hij werd in een cel gestopt, maar niet gefouilleerd. In zijn zakken zaten zijn huissleutels, portemonnee en zijn telefoon. 'Toen ben ik als een malle gaan facebooken en twitteren.' Iskandar maakte zelfs een 'celfie', die hij naar vrienden stuurde. Zijn zus, die voor een verjaardag in Den Haag was, zag dat hij in de cel zat en kwam verhaal halen op het bureau.

'Een van de agenten kwam me toen vertellen dat de officier in al haar wijsheid had besloten om de standaardboete voor ordeverstoring te verlagen naar 100 euro en dat ik naar huis mocht.' Iskandar kreeg een proces-verbaal mee waarop stond dat hij op een plek waar dat niet mocht over een hek is geklommen.

'Dat klopt helemaal niet. Ik stond achter het hek en heb mijn vlag omhoog gehouden. Misschien dat ik wel het hek vastgreep toen ik van achteren werd besprongen, maar ik ben er zeker niet overheen geklommen. Omstanders hebben foto's gemaakt en je kan duidelijk zien dat ik gewoon achter het hek ben.'


Steunbetuigingen

Iskandars tweets en berichten gingen inmiddels razendsnel viraal en zijn telefoon stond roodgloeiend. Hij kreeg een hoop steunbetuigingen, ook van veteranen, jong en oud. 'Op het station werd ik aangesproken door een Afghanistan-veteraan die me vertelde dat hij niet heeft meegelopen in het defilé vanwege het verbod op de Morgenster. We leven in een democratie en vechten daar ook voor, vertelde hij me.'

De Zwollenaar had liever niet in de cel gezeten, maar is wel blij dat de kwestie West-Papoea nu bij veel mensen bekend is geworden. Hij wil maandag aangifte gaan doen. 'Ik ben onterecht opgepakt', zegt hij. De lichte verwondingen die hij heeft opgelopen, heeft hij laten vastleggen bij de huisartsenpost.

De politie laat desgevraagd weten dat de 25-jarige man is opgepakt voor openbare ordeverstoring, niet vanwege de Morgenster. 'Omdat hij op een plek waar dat niet mocht, over een hek wilde klimmen', aldus een woordvoerster. De slordige fouillering wordt nog onderzocht.

Omroep West met filmpje...
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimema 30 jun 2014 - 20:01


Veteranen spreken schande van geweld tegen Papoea-demonstrant

30-06-2014 | 16:16

DEN HAAG – Oud militairen spreken schande over het hardhandig optreden van de Haagse politie tegen een Papoea-demonstrant tijdens Veteranendag afgelopen zaterdag. ‘Absurd’ en ‘totaal afkeurenswaardig’, zeggen boze veteranen.

Een zoon van een Nieuw-Guinea veteraan, Iskander Bwefar, toonde tijdens het defilé op de Kneuterdijk een vlag van West-Papoea. Hij werd vervolgens door agenten tegen de grond gewerkt waarna een diender de vlag in zijn mond propte. De secretaris van de Vereniging Nederlands Nieuw Guinea Militairen (VVNGM) Cor Drost vindt het optreden van de Haagse politie ‘ongepast’.


In de jaren 60 vochten Nederlandse militairen in Nieuw –Guinea samen met de Papoea’s tegen Indonesië. Maar dit jaar wilde het Comité Nederlandse Veteranendag uit ‘politieke overwegingen’ de Papoea-vlag niet zien tijdens het defilé. ‘Ik heb begrepen dat de Indonesische ambassade moeilijk deed’, zegt de VVNGM – secretaris teleurgesteld.


Drost is ‘verbaasd’ dat uitgerekend Bwefar, die in het zicht van de koning stond, is gearresteerd. ‘Elders langs de route stonden ook mensen met Morgenstervlaggen. ’Het staat volgens Bwefar ‘buiten kijf’ dat hij is gearresteerd omdat de koning hem kon zien.’


Iskander heeft bebloede polsen, een blauwe linkerschouder en flinke schaafwonden overgehouden aan de arrestatie. Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) wil ‘opheldering’ van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). ‘De Morgenstervlag is bij Koninklijk Besluit toegestaan, dus ik snap niet dat hij zo hardhandig naar de grond is gewerkt.’ De politie zegt dat Iskandar over de hekken wilde klimmen maar dat is volgens de Zwollenaar ‘onzin’.


Politie: Iskander verstoorde de orde

De politie reageert als volgt op bovenstaand bericht:
'Politiefunctionarissen merkten tijdens het defilé op dat de heer Bwefar, die zich onder het publiek bevond, trachtte over de afzetting heen te klimmen. Diverse politiefunctionarissen hebben hem hierop tegengehouden en aangehouden, waarbij de heer Bwefar zich overigens probeerde te verzetten. Er waren dan ook diverse functionarissen nodig om hem onder controle te krijgen. Hij is aangehouden op grond van de Algemeen Plaatselijke Politieverordening (APV) oftewel het zich begeven op een weg die door het bevoegd gezag in belang van openbare orde en veiligheid ter voorkoming van wanordelijkheden is afgezet. Hij is overgebracht naar het bureau en daar heeft hij een bekeuring uitgereikt gekregen en is heengezonden.

De heer Bwefar is, anders dan hij stelt in de media, dus niet aangehouden voor het voeren van de Papoea-vlag, maar voor het klimmen over een hekwerk. Dat is hem direct na zijn aanhouding uitgelegd. Het voeren van deze vlag in de openbare ruimte is overigens (strafrechtelijk) ook niet verboden en valt onder de vrijheid van meningsuiting', aldus de politie in een verklaring.

Omroep West
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimedi 1 jul 2014 - 16:14
Veel belangstelling voor Veteranendag [fotoreportage]
REGIO | 01 juli 2014 | Door Pim Scheffer, dichtbijredacteur

Bekijk hier de uitgebreide fotoreportage
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimedo 3 jul 2014 - 20:06


Politie: “Papoea-demonstrant niet aangehouden voor vlag”

02 jul 2014, 14:50

De politie ontkent dat tijdens Veteranendag Papoea-demonstrant Iskandar Bwefar is aangehouden voor het dragen van de ‘verboden’ Morgenstervlag.

De vlag mocht zaterdagmiddag niet gedragen worden in het defilé, maar was wel veel zien op het Malieveld. West-Papoea is nu een provincie van Indonesië. De papoea’s worden onderdrukt en wie de vlag daar hijst, riskeert een gevangenisstraf. De vlag werd de afgelopen jaren meegedragen door veteranen die in de jaren zestig in Nederlands Nieuw-Guinea vochten, maar dit jaar wilde het Comité Nederlandse Veteranendag de vlag niet zien. “Wij vinden dat het défilé geen podium is voor politiek geladen uitingen”, zei een woordvoerder van het comité. Verschillende veteranen reageerden verontwaardigd op de hardhandige aanhouding van de demonstrant.

De politie zegt dat Bwefar probeerde over een afzetting heen te klimmen en daarom werd aangehouden. “Hij is aangehouden op grond van de Algemeen Plaatselijke Politieverordening (APV) oftewel het zich begeven op een weg die door het bevoegd gezag in belang van openbare orde en veiligheid ter voorkoming van wanordelijkheden is afgezet. Dat is hem direct na zijn aanhouding uitgelegd. Het voeren van deze vlag in de openbare ruimte is overigens (strafrechtelijk) ook niet verboden en valt onder de vrijheid van meningsuiting.”

Den Haag FM
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitimedo 14 aug 2014 - 14:11


Wat zegt de wet: een vlag verbieden, kan dat zomaar?

Door: Thomas Hogeling − 12/08/14, 17:25


In juni werd een man opgepakt na het tonen van de vlag van onafhankelijk Westelijk Nieuw-Guinea tijdens de Nederlandse Veteranendag, in diezelfde maand was er ophef over het tonen van van vlaggen van ISIS (nu bekend als IS, Islamitische Staat) tijdens een demonstratie in Den Haag. In juli verbood Amsterdam het tonen van ISIS- en Hamasvlaggen, Den Haag volgde deze maand dat voorbeeld. Wat is de juridische basis van zo'n verbod op een vlag?

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zei over het verbieden van ISIS- en Hamasvlaggen tijdens een Pro-Palestina-demonstratie: 'ISIS is een terroristische organisatie die vrouwen wil besnijden. Daarom is de ISIS-vlag op voorhand strafbaar, net als de Hamas-vlag.'

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt hierover tegen de Volkskrant: 'Er bestaan in Nederland geen verboden van vlaggen of symbolen die te allen tijden gelden. Het OM vaardigt geen verbod uit op uitingen, maar beoordeelt of een bepaalde uiting een strafbaar feit oplevert.' De meeste voor de hand liggende strafbare feiten zijn in dit geval volgens het OM groepsbelediging, aanzetten tot haat, discriminatie of geweld, bedreiging, belediging of opruiing.

artikel in de VK
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Re: Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag   Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Morgenstervlag mag niet mee in defilé Veteranendag
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: