EEN KEUZE OP LEVEN EN DOOD:
DE WETENSCHAP OF SPIRITUALITEIT?
03 OKTOBER 2014|TEKST EMIEL POELERT|BEELD ILSE VAN LOON
De gevaarlijkste vulkaan van Indonesië, de Merapi, is wakker en lijkt voorlopig niet meer in slaap te vallen. Uitbarstingen in 2006 eisten ruim dertig levens, in 2010 vonden meer dan driehonderd Indonesiërs de dood. De voortdurende activiteit van de vulkaan baart de Merapi-bewoners zorgen. Als een nieuwe ramp dreigt, geloven ze dan in de gaven van de spirituele vulkaanleider of vertrouwen ze de bevindingen van rationele aardrijkskundigen?
Het straatbeeld in Indonesië wordt vrijwel overal gesierd door de vriendelijk glimlachende inwoners van het land. Zo ook in de knusse dorpjes die tegen de hellingen van de Merapi zijn aangeplakt. Achter de glimlach van de Merapi-bewoners schuilen echter grote zorgen. Die zorgen gaan om de toestand van de vulkaan. De uitbarsting in 2006 heeft een angstig gevoel aangewakkerd, de eruptie in oktober 2010 – die door het enorme aantal slachtoffers door president Susilo Bambang Yudhoyono werd uitgeroepen tot nationale ramp – hebben dat gevoel alleen maar versterkt. De aswolken die de vuurberg nog altijd met enige regelmaat naar buiten proest, geven niet bepaald voor een geruststellend gevoel. De inwoners van Kinahrejo moeten zich de meeste zorgen maken. Dit dorpje ligt het dichtst bij de top. Een deel van Kinahrejo is al in de as gelegd door de uitbarstingen van 2010. Slechts vijf kilometer afstand scheidt de dorpsbewoners van de borrelende tijdbom.
Door God gegeven
Een bestaan op de hellingen van de gevaarlijkste vulkaan van Indonesië lijkt misschien een onhandige keuze. Zo ongenuanceerd ligt het echter niet. De inwoners zijn op deze plek geboren en getogen en hechten veel waarde aan deze grond. Daarnaast leven ze ruim onder het Indonesische modaal, waardoor verhuizen niet eenvoudig is. Veel bewoners verdienen hun brood als boer. De grond rondom vulkanen is bijzonder vruchtbaar, omdat lava en as erg veel voedingsstoffen bevatten.
Lees verder bij VersPers