Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Marielle Saegaert: Lief Dagboek en Nooit meer buigen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Marielle Saegaert: Lief Dagboek en Nooit meer buigen Empty
BerichtOnderwerp: Marielle Saegaert: Lief Dagboek en Nooit meer buigen   Marielle Saegaert: Lief Dagboek en Nooit meer buigen Icon_minitimedo 18 dec 2014 - 11:46

- - - - - - P E R S B E R I C H T - - - - - -


Elst (Utr), 17 december 2014


Deze maand ziet een bijzondere tweelingpublicatie het licht:

Marielle Saegaert publiceert ‘Lief dagboek... Herinneringen uit het kampleven’: de bewerking van het originele en bewaard gebleven kampdagboek uit het voormalig Nederlands-Indië van de toen zestien-jarige Riek H. Als opstandige en opgesloten tiener in een Japans interneringskamp begint zij haar getuigenis op te schrijven.

Ze heeft de dagboeken haar hele leven bewaard maar zoals zovele ‘Indiëgangers’ er nauwelijks openlijk over gesproken. ‘Doe er maar iets mee als ik er niet meer ben...’
Haar hartsvriendin Hansje die met haar in dezelfde kampen heeft gezeten, licht op onnavolgbare wijze hun verhaal toe in deze bewerking van een persoonlijke getuigenis van een fundamentele periode uit de Nederlandse geschiedenis waar men misschien wel niet zoveel over weet als gedacht.

De Indische achtergrond van de schrijfster zorgt voor een persoonlijke lading in deze bewerking van het kampdagboek van Riek en onderstreept de persoonlijke band die zij met de inmiddels overleden hoofdpersoon deelde. Het voorwoord van ‘Lief dagboek’ wordt verzorgd door Yvonne van Genugten, de directrice van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek te Arnhem.

Riek is tevens de hoofdpersoon in de meeslepende roman ‘Nooit meer buigen’ die haar levensverhaal vertelt. Deze geheel herziene en vernieuwde uitgave vertelt hoe Rieks leven haar van het wonderlijke Nederlands-Indië via de ontberingen van de Jappenkampen naar een melkveeboerderij in Australië en na een nieuwe start in Ierland naar het einde van haar dagen in Nederland brengt. Het is een aangrijpende roman die vertelt over Rieks indrukwekkende levenservaringen en tegelijkertijd het beeld schetst van een sterke, liefdevolle vrouw die de moed nooit opgeeft.

Riek schreef het al hoopvol in 1945 in haar kampdagboek in het ‘Jappenkamp’ waar ze toen geïnterneerd was en waaruit in de roman geciteerd wordt:
“ ’s Avonds in bed fantaseren we van alles. Als al die luchtkastelen nu maar eens gauw werkelijkheid worden. Ik popel gewoon van verlangen het nieuwe leven te beginnen. Misschien komt het wel heel anders uit dan we denken, maar hoe dan ook, waarderen zullen we het leven dan!”

Auteur Marielle Saegaert is na haar studie aan de Universiteit van Amsterdam naar het Spaanse Santiago de Compostela verhuisd. Ze publiceerde eerder ‘Waar de regen kunst is’, een bundel korte verhalen over het dagelijkse leven in deze wereldberoemde pelgrimsstad.


Lief Dagboek... Herinneringen uit het kampleven,
Uitgeverij Village, een imprint van VanDorp Uitgevers
ISBN 978 94 61850 850

Nooit meer buigen,
Uitgeverij Village, een imprint van VanDorp Uitgevers
ISBN 978 94 61850 867


- - - - - - Einde persbericht - - - - - -
Van Dorp Uitgevers

Marielle Saegaert: Lief Dagboek en Nooit meer buigen Dgqy43
de auteur met beide boeken
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Marielle Saegaert: Lief Dagboek en Nooit meer buigen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: