Maagdelijkheidstest hardnekkig probleem in IndonesiëAmber Dujardin − 10/02/15, 18:39
In de Indonesische stad Jember moeten meisjes niet alleen slagen voor wiskunde of Engels om hun diploma te halen, maar ook voor een 'maagdelijkheidstest'. Althans, dat is het voorstel van regionaal parlementslid Mufti Ali. Hij wil daarmee voorkomen dat meisjes seks voor het huwelijk hebben of in de prostitutie terechtkomen, wat in Indonesië beschouwd wordt als een groot probleem.
Op de middelbare school in Jember in Oost-Java komt de maagdelijkheidstest er uiteindelijk niet, omdat het voorstel om jonge meisjes aan zo'n test te onderwerpen op weerstand stuitte van Indonesische moslimorganisaties. Maar bij vrouwen die bij de politie en het leger willen is de test al jaren in gebruik, tot grote zorg van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
Trauma
"O, ze zijn getraumatiseerd!", verzucht Andreas Harsono, Indonesië-correspondent van Human Rights Watch, op de vraag hoe vrouwen de test ervaren. "Ik heb een vrouw gesproken die de test in 1984 onderging omdat ze bij de luchtmacht wilde. Vier jaar later trouwde ze, maar het kostte haar twee maanden om seks met haar man te hebben. Zo getraumatiseerd was ze."
"We doen er alles aan om de regering onder druk te zetten om dit soort rare ideeën niet meer toe te laten"
Human Rights Watch
Vernederend
De maagdelijkheidstest is in Indonesië een oud en hardnekkig gebruik. Vrouwen die agent willen worden of bij het leger willen, moeten geloven aan het onderzoek dat veel vrouwen als bijzonder vernederend ervaren. Met twee vingers wordt gekeken of het maagdenvlies nog intact in. HRW noemt de test 'discriminerend' en wil dat de Indonesische president Joko Widodo de 'bizarre wetgeving' verbiedt.
"We doen er alles aan om de regering onder druk te zetten om dit soort rare ideeën niet meer toe te laten", zegt een Nederlandse woordvoerder van Human Rights Watch. De politie gebruikt de test sinds 1964, zo vertelt Harsono, en bij het leger gebeurt het al veel langer. Door gesprekken met de politie en brieven aan de Indonesische minister van gezondheid probeert hij een verbod op de omstreden test te bereiken, maar er is nog een lange weg te gaan.
Moreel doel
Over het waarom van de test zijn de meningen op zijn zachtst gezegd verdeeld. In een in november verschenen rapport citeert HRW een psycholoog die voor de politie werkt en de test al jaren probeert te stoppen. Volgens deze vrouw zit er een morele kant aan de test: voorstanders zouden de politie willen vrijwaren van 'prostituees'. Maar een politiewoordvoerder zei tegen persbureau AP dat de test moet uitwijzen dat vrouwen geen geslachtsziekten hebben. Hij meent dat de wereld 'niet negatief' over de test moet oordelen, omdat die op professionele wijze plaatsvindt.
Van die professionaliteit is Human Rights Watch niet overtuigd. Andreas Harsono sprak meer dan twintig vrouwen die de test ondergingen en vertelt dat zij stuk voor stuk geschokt en vernederd zijn.
Volgens Harsono ligt er nog altijd een groot probleem bij de politie en het leger. "Dit is nog lang niet afgelopen, dus we gaan door met de strijd. Ik heb zelf een dochtertje van drie. Ik wil niet dat dit haar overkomt. Dit is niet alleen een zaak van vrouwen, maar van ons allemaal."
Trouw