Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Herdenking 70 jaar capitulatie Japan

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimevr 17 jul 2015 - 7:33

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan

REGIO | 16 juli 2015 | Door Marie-Thérèse Woltering, Dichtbijmeeschrijver
ROTTERDAM - Op 15 augustus wordt op de Vlaggenparade aan de Boompjes in Rotterdam, tegenover ‘Brutus Beer’, het einde van de bezetting van Nederlands-Indië door Japan voor de vijfde keer herdacht. Het is in 2015 precies 70 jaar geleden dat in Z.O. Azië de Tweede Wereldoorlog officieel eindigde.


Speciale gast is Reggie Baay, historicus en schrijver. Zijn eerste boek “De Ogen van Solo” is de geschiedenis van een vader verteld door zijn zoon, soms pijnlijk dan weer ontroerend, door detail en toon zeer herkenbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in migratie en ontworteling. Reggie Baay raakt een snaar uit het verleden die vandaag nog natrilt (citaat Adriaan van Dis). Zijn meest recente werk “Daar werd wat gruwelijks verricht” is het eerste boek waarin de geschiedenis van de slavernij in ‘ons Indië’ in zijn geheel verteld wordt.

Om 11.00 uur wordt door de heer Joost Eerdmans, locoburgemeester, ceremonieel de Nederlandse vlag gehesen. De Nederlands-Indische gemeenschap hecht groot belang aan de vlag en aan herdenken. De donkere oorlogsperiode eiste niet alleen in de vuurlinie slachtoffers. Ook de mensen die de Jappenkampen hebben overleefd en de zogenaamde ‘buitenkampers’ zijn beschadigd. Hun verdriet is nog steeds actueel. De stichting is voornemens een monument te onthullen om dit stille verdriet een plaats te geven.

De herdenkingsplechtigheid wordt door lokale documentairemakers vastgelegd en opgenomen in een vijfdelige reeks over drie generaties uit de Indische gemeenschap. Deze wordt in augustus en september uitgezonden op Open Rotterdam.

Vlaggen staan symbool voor oorlog en vrede, voor vreugde en verdriet. De Vlaggenparade is de juiste plek om met een vlag aandacht aan te schenken aan deze emoties.


Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 16 juli 2015

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimeza 18 jul 2015 - 20:00

Het Gooi gaat einde WO-II in Indië herdenken

Regio, 17-07-2015
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands - Indië ten einde kwam. Vanwege dit bijzondere jaar is er voor het eerst een herdenking voor alle gemeenten van de Gooi en Vechtstreek. Die is op zaterdag 15 augustus bij het Indisch Monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum. Deze herdenking is bedoeld voor de Indische gemeenschap en alle andere geïnteresseerden in de Gooi- en Vechtstreek.

Om 15.00 uur begint het officiële programma met toespraken door de burgemeester van Hilversum, de heer Pieter Broertjes, de voorzitter Raad van Toezicht van Stichting Nusantara de heer Pieter Anthonio en familieleden uit de volgende generatie. Het geheel wordt omlijst met muziek en zang. De plechtigheid wordt afgesloten met 2 minuten stilte en het leggen van bloemen en kransen.

Radio 6FM
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimevr 24 jul 2015 - 8:37

70e herdenking gevallenen en slachtoffers Nederlands-Indië
23 juli 2015


Met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië en tegelijk van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Op vrijdag 14 augustus 2015 om 19.20 uur vindt de regionale herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië plaats bij het Indië Monument in het Broersepark te Amstelveen. Dit jaar is er een speciale herdenking, omdat het 70 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Aan de vooravond daarvan worden bij dit monument in Amstelveen alle gevallenen en slachtoffers van die oorlog en haar nasleep herdacht.
De heer Ron Wong vertelt binnen het thema van de herdenking ‘Mijn herinnering, jouw verhaal’ onder andere over zijn kampervaringen in Nederlands-Indië. Het Indische Onze Vader wordt na zijn toespraak door zangeres May-Lin Go ten gehore gebracht. Tevens draagt een leerling van basisschool de Cirkel, adoptieschool van het Indië Monument, een gedicht voor.

Sprekers tijdens de herdenking zijn: burgemeester Mirjam van ‘t Veld namens de gemeente Amstelveen, voorzitter Willem van Lith namens de Bond van Wapenbroeders  en voorzitter Clemens Bouwens namens de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië te Amstelveen.

De stemmige muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van kapelmeester Eerste luitenant J. van Overbeek.

Voor meer informatie zie: Programma

rtva.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimeza 25 jul 2015 - 20:04

Herdenking slachtoffers Nederlands-Indië 70 jaar na de Japanse Capitulatie

zaterdag 25 jul. 2015 09.09 uur | laatst gewijzigd: zaterdag 25 jul. 09.14 uur | auteur: Jan Van Dam

Op 15 augustus a.s. vindt in de Pauluskerk in Breukelen een herdenkingsbijeenkomst plaats voor de duizenden slachtoffers die zijn gevallenen tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en tijdens de daarop volgende Indonesische vrijheidsstrijd. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat Japan capituleerde en er een einde kwam aan de oorlog in Zuidoost-Azië. De bijeenkomst is van 15.00 uur tot 16.00 uur. Aansluitend wordt een krans gelegd bij het ‘Gedenkteken voor de Gevallenen voor Vrede, Vrijheid en Democratie’, Titus de Witplantsoen, in het centrum aan de Straatweg in Breukelen.

Programma:
Tijdens de herdenking leest Evelyn van Rooyen uit Breukelen een fragment voor uit ‘Dagboek uit het Jappenkamp Moentilan’. Het dagboek werd geschreven door haar moeder, mevr. E. van Rooyen- Leeuw, die als 17-jarige samen met honderden andere vrouwen en kinderen de Japanse bezetting in gevangenschap doorbracht. De inmiddels 88-jarige vrouw overleefde de oorlog. Actrice en zangeres Wieteke van Dort zal een gedicht voordragen en twee liederen zingen. De bijeenkomst wordt geleid door predikant, ds. Harold Schorren. Na de kranslegging is er in de Pauluskerk een informeel samenzijn met een drankje en Indisch hapje.

Opening Expositie
Vanwege het lustrumjaar is er in de Pauluskerk een expositie met voorwerpen en documenten uit Nederlands-Indië. Samen geven zij een beeld van het leven vóór en tijdens de Japanse bezetting en de periode van de vrijheidsstrijd. De tentoongestelde voorwerpen zijn afkomstig van particulieren uit Stichtse Vecht. Burgemeester Witteman zal op woensdag 12 augustus om 20.00 uur de expositie openen. Bezichtigingstijden: 13 en 14 augustus van 10.00 - 16.00 uur, 15 augustus van 10.00 - 17.00 uur, 16 augustus van 12.00 - 16.00 uur. Adres: Pauluskerk, Straatweg 37, Breukelen. De toegang is vrij.

RTV Stichtse Vecht
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimeza 25 jul 2015 - 20:05

'Regionale' herdenking van Indië in Hilversum

REGIO | 25 juli 2015 | reageer | Door de Dichtbijredactie (Gooi en Eembode)


HILVERSUM - De jaarlijkse herdenking bij het Indisch Monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum is dit keer voor het eerst voor alle gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek. Aanleiding is dat het nu zeventig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië ten einde kwam.

Ieder jaar op 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan, waarmee in 1945 de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden ten einde kwam. Voor de Indische Nederlanders in het voormalig Nederlands Indië brak vervolgens de traumatische Bersiap periode uit, die tot 1949 zou duren. Op 15 augustus worden alle slachtoffers herdacht; de militairen en hen die in de Jappenkampen (1940-1945) de Bersiap-periode (1945-1949) en de periode daarna zijn omgekomen, alsmede voor hen die daar tot nu toe de littekens van dragen

Vooraf aan de officiële herdenking is er van 11.00 tot 15.00 gelegenheid om in de aula van de Noorderbegraafplaats een bijzondere foto-expositie te bezichtigen met foto's, in chronologische volgorde, over de oorlog in Nederlands-Indië. Deze foto-expositie is vrij toegankelijk.

Om 15.00 uur begint het officiële programma met onder meer toespraken van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, de voorzitter Raad van Toezicht Pieter Anthonio van Stichting Nusantara én familieleden uit de volgende generatie. Muziek en zang komen van het Indisch koor Seni Suara en zangeres Annet Hesterman met pianist Cees Cools. Tot slot zijn er twee minuten stilte plus bloem- en kranslegging.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimema 3 aug 2015 - 19:40

Jaarlijkse herdenking bij Indië monument

3 AUGUSTUS 2015

BREDA – Zaterdag 15 augustus 2015 is het 70 jaar geleden dat Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Japanse overheersing in Nederlands Indië.

Stichting Arjati nodigt u van harte uit om deze 15e Augustus Herdenking bij te wonen. Het formele programma van de herdenking begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur. Om daadwerkelijk om14.00 uur te kunnen beginnen, verzoeken wij u tegen 13.45 uur plaats te nemen.

Als vanzelfsprekend organiseert Stichting Arjati ook dit jaar de 15 Augustus Herdenking bij het Indië monument in de tuin van Woonzorgcentrum Raffy in Breda. Dit keer met het thema 70 jaar; een mensenleven. Een mensenleven lang hebben mensen deze oorlog(en) met en in zich meegedragen. Veel verhalen zijn geschreven en veel verhalen zijn nog niet verteld. De kans dat deze verhalen niet meer verteld worden, wordt steeds groter. Een reden voor Stichting Arjati om dicht bij huis (in Breda dus) op zoek te gaan naar burgers en veteranen die hun persoonlijke verhaal wilden delen met kinderen van KBS Kievitsloop en cadetten van KMA Breda. Al deze verhalen zijn gebundeld met als resultaat een bijzonder document, dat is te bekijken bij de boeken- en documentatietafel van Stichting Arjati. Na afloop van de formele herdenking is het mogelijk om dit boekje te kopen. Ook is er na afloop ruimte voor ontmoeting en kunt u gesprekken aangaan met cadetten van de KMA Breda of kinderen van KBS Kievitsloop. Sinds een aantal jaren heeft KBS Kievitsloop het Indië monument in de tuin van Raffy geadopteerd. Wat dat precies betekent en hoe KBS Kievitsloop hieraan vorm geeft, wordt door deze kinderen uitgelegd. Daarnaast kan de tentoonstelling van Will van de Corput als vast onderdeel van deze herdenkingsdag niet ontbreken. Ieder jaar opnieuw weet hij bezoekers te boeien met tentoonstellingen, die geënt zijn op het thema; deze keer ’70 jaar; een mensenleven’.

Meer informatie: Magda Wallenburg, m.wallenburg@arjati.nl, 06-30879642, www.arjati.nl

Bredase Bode
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimedi 4 aug 2015 - 8:51Indië-herdenking met voorstelling MAX305
di 4 aug 2015, 9:22WEESP - Ook dit jaar is er in de synagoge weer een Indië-Herdenking. Op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De organisatie is in handen van Eric Hage.

De herdenking is rond een voorstelling van MAX305. Op basis van haar vaders oor­logser­varin­gen in Ned­er­lands-Indië, in het Hiroshima-2b kamp in Japan, maakte Ernestine Alexandrine De Wilde de Ligny de voorstelling Max (sol­daat num­mer 305). Een ver­haal over erken­ning, keuzevri­jheid, en moed. Met tra­di­tionele ele­menten van de Indone­sis­che archipel en Indis­che cul­tuur.

Gratis
De avond begint op 15 augustus om 20.00 met 1 minuut stilte, waarna de voorstelling zal beginnen. Toegang gratis. De deuren openen om 19.30 uur.

WeesperNieuwsSynagoge Weesp
Adres: Nieuwstraat 3-5, 1381 BB Weesp
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimedi 4 aug 2015 - 8:54


Oostburg organiseert herdenking Japanse capitulatie

OOSTBURG - Het comité vier mei in Oostburg, dat elk jaar de dodenherdenking organiseert, houdt dit jaar ook een herdenking om de Japanse capitulatie te herdenken.

Op 15 augustus is er om 12.00 uur een kleine ceremonie bij het monument op het Raadhuisplein in Oostburg.


Nederlands Indië
Japan capituleerde zeventig jaar geleden. Daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dat moment was ook de oorlog in Nederlands Indië voorbij. De herdenking in Oostburg is tegelijk met de landelijke herdenking bij het Indisch monument in Den Haag.

laatste keer aangepast: di 04-08-2015, 08:11
geplaatst op: di 04-08-2015, 08:06

Omroep ZeelandShocked  'Vanaf dat moment was ook de oorlog in Nederlands Indië voorbij.' No
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimewo 5 aug 2015 - 11:57


De Brug Nijmegen
04 aug 2015

NIJMEGEN - Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen houdt op vrijdag 14 augustus een herdenkinsdienst voor de slachtoffers van WO II in Nederlands-Indië.
De dienst vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Nijmegen. De in Indonesië geboren auteur Kester Freriks (1954), auteur van Echo’s van Indië, is een van de gastsprekers die het thema ‘70 jaar Bevrijding; schakel tussen verleden, heden en toekomst’ zal belichten vanuit zijn eigen ervaring. Naast hoofdspreker Freriks, spreken onder andere Ben van Hees, loco-burgemeester van Nijmegen en Sylvia Fleuren, loco-burgemeester van de gemeente Groesbeek. Samen met de verschillende sprekers staan de aanwezigen stil bij het thema ’70 jaar Bevrijding; schakel tussen verleden, heden en toekomst’. De muzikale omlijsting wordt dit jaar verzorgd door het Groesbeeks Gemengd Koor. Het programma start om 19.30 uur. Het adres is Korte Nieuwstraat 6 in Nijmegen.

de Weekkrant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimewo 5 aug 2015 - 16:13Ter Apel krijgt monument voor slachtoffers 'Bersiap'
Geplaatst: 22:54 uur, maandag 3 augustus 2015


Op zaterdag 15 augustus wordt in Ter Apel een herdenkingsmonument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers, die zijn gevallen in Nederlands-Indië. In de Tweede Wereldoorlog werd dat land bezet door Japan.

Toen Japan in 1945 capituleerde en de Indonesische revolutie begon, werden duizenden Nederlanders en andere Europeanen vermoord.

Bersiap
Die chaotische periode heet 'de Bersiap'. Volgens Werkgroep Ter Apel 70 Jaar Vrij wordt daar tijdens herdenkingen te weinig aandacht aan besteed.

Daarom komt er op 15 augustus 's morgens om tien uur een herdenking in de Lekenkerk van het Ter Apelder klooster. Op de begraafplaats aan de Poortweg wordt aansluitend het monument onthuld.

RTV Noord
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimewo 5 aug 2015 - 16:22


05 augustus 2015   Den Helder: Herdenking 15 augustus 1945

Bron: Gemeente Den Helder - Zaterdag 15 augustus 2015 is het zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het hele Koninkrijk der Nederlanden. Ons land herdenkt jaarlijks officieel op deze dag alle slachtoffers van de oorlog met Japan.

In Den Helder doen wij dit bij het monument 'Voor hen die vielen' aan De Vijfsprong. Herdacht worden de militairen, de krijgsgevangenen, de mannen, vrouwen en kinderen in en buiten de kampen en de vele slachtoffers onder de Indonesische bevolking. Iedereen is uitgenodigd om bij deze herdenking aanwezig te zijn, evenals bij de ontvangst vooraf en het informele samenzijn achteraf in Hotel Wienerhof. De herdenking begint om 11.00 uur en duurt een uur.


Verkeersmaatregelen

In verband met de herdenking zijn verschillende verkeersmaatregelen nodig op het verkeersknooppunt de Vijfsprong. Al het verkeer zal tussen circa 10.30 uur en 12.00 uur op de toegangswegen naar de rotonde worden tegengehouden en omgeleid.

Dit geldt ook voor het openbaar vervoer. Het gaat om de Middenweg ter hoogte van de Pasteurstraat, de Javastraat ter hoogte van de Van Galenstraat, de Polderweg ter hoogte van de Hertzogstraat, de Middenweg ter hoogte van het voormalig postkantoor en - indien noodzakelijk - de Parallelweg ter hoogte van Wienerhof.

Bij al deze afzettingen worden hekken geplaatst en houden politieagenten of marechaussees toezicht. Een uitzondering wordt gemaakt voor hulpverleningsvoertuigen op weg naar een noodgeval.


Vlaginstructie

Op 15 augustus 2015 is de algemene vlaginstructie voor de overheid van toepassing, vanwege de historisch betekenis van deze dag als het formele einde van de Tweede Wereldoorlog. Op die datum wordt vanaf alle overheidsgebouwen de vlag uitgestoken. Particulieren worden uitgenodigd om ook de vlag uit te hangen. De vlag wordt in de top gehesen (let op: niet halfstok), zonder oranje wimpel.

noordtopics.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimewo 5 aug 2015 - 16:31Herdenking omgekomenen in Oost-Azië
woensdag 5 augustus 2015 10:19


Zwolle - De gemeente Zwolle herdenkt zaterdag 15 augustus alle militairen en burgers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats van 19.00 tot 20.00 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. De herdenking werd 25 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.

Weblog Zwolle
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimewo 5 aug 2015 - 16:35

Ter Apel krijgt monument voor slachtoffers 'Bersiap'


Zou Huib Otto hier ook van op de hoogte zijn?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimewo 5 aug 2015 - 16:36

Ter Apel krijgt monument voor slachtoffers 'Bersiap'


Zou Huib Otto hier ook van op de hoogte zijn?
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Boeroeng

Boeroeng

Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimewo 5 aug 2015 - 20:55

Citaat :
15 augustus Herdenking BERSIAP periode
Ter herdenking van de 3500 burgerslachtoffers van de BERSIAP van 15 september 1945 tot 15 april 1946 in Nederlands Indië zal er om 10.00 uur in de Kloosterkerk een herdenkingsdienst worden gehouden.
Aansluitend wordt in de ontmoetingsruimte bij de Algemene begraafplaats

merci voor de tip
http://www.terapel70jaarvrij.nl/Programma/
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimedo 6 aug 2015 - 19:27

Herdenking bij Indiëmonument Nieuwerkerk
REGIO | 06 augustus 2015 | Door Martijn Kuiler, Dichtbijredacteur


NIEUWERKERK AD IJSSEL - Op vrijdag 14 augustus vindt de jaarlijkse Indiëherdenking van Zuidplas plaats bij het Indiëmonument aan de Kerklaan ter hoogte van nummer 42 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Herdacht worden dan de militairen en burgers, die in de periode 1941-1951 zijn omgekomen in voormalig Nederlands-Indië. De herdenking begint om 20.00 uur.

Net als voorgaande jaren vertrekt de herdenkingsstoet vanaf het gemeentehuis aan het Raadhuisplein 1. Een ieder die aan de herdenking wil deelnemen, kan vanaf het gemeentehuis meelopen naar het Indiëmonument. Het vertrek staat gepland rond 19.52 uur. Een deputatie van oud-militairen en de Indische naoorlogse generaties verlenen ook dit jaar hun medewerking. Namens het gemeentebestuur verzorgt locoburgemeester Rik van Woudenberg de jaarlijkse toespraak en kranslegging.

De Indiëherdenking van Zuidplas vindt traditioneel een dag vóór de landelijke Indiëherdenking plaats. Ieder jaar is 15 augustus de officiële dag waarop de ingrijpende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de jaren erna worden herdacht, in gezelschap van personen met een gedeelde Indische achtergrond. De landelijke herdenking vindt altijd plaats bij het Indisch Monument aan de Teldersweg in Den Haag.

Nederland is bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum was er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen sprake van vrijheid. De Japanse overheersing van Nederlands-Indië drukte in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten. Pas op 15 augustus 1945 kwam er door de capitulatie van Japan een einde aan de oorlog in dit gebied.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimevr 7 aug 2015 - 15:45

Zaterdag 15 augustus Indië-herdenking in HeerenveenHEERENVEEN – Op 15 augustus herdenkt Nederland de Japanse capitulatie en de bevrijding van Nederlands-Indië en de slachtoffers die daarbij vielen.
Ook in Heerenveen vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het Indië-monument bij het plantsoen aan de Van Kleffenslaan.
De ceremonie start om 19.00 uur met een toespraak door burgemeester Tjeerd van der Zwan. Daarna volgt een toespraak van het Veteranenplatform waarna om 19.15 uur het signaal nationaal taptoe klinkt gevolgd door een minuut stilte.
Daarna worden er bloemen gelegd en afsluitend is er een mogelijkheid tot koffiedrinken in de Heerenveense School aan de Mincklersstraat 11 in Heerenveen.
Elk jaar herdenkt de Heerenveense gemeenschap op deze dag niet alleen het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan, maar ook de vijf Heerenveense slachtoffers die hun leven lieten in Indië.

Artikel geplaatst door Harry de Jong op 7-08-15 08:41.

Heerenveense Courant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimezo 9 aug 2015 - 19:57

Herdenking slachtoffers Nederlands-Indië

zondag 09 aug. 2015 17.04 uur | laatst gewijzigd: zondag 09 aug. 17.07 uur | auteur: ds. Harold Schorren

Op zaterdag 15 augustus a.s. worden in de Pauluskerk de slachtoffers herdacht die hun leven lieten in het voormalig Nederlands-Indië. Tijdens deze bijeenkomst en in de expositie die van 13 t/m 16 augustus te bezichtigen is, zal er ook aandacht zijn voor de veteranen.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal oud-marinier Coen Kilian spreken over zijn ervaringen en een ontroerend gedicht voordragen over de littekens die vele veteranen in verschillende oorlogen en confrontaties hebben opgelopen en in pijn en stilte meedragen. Veteraan Cor van Ginkel zal mede de krans leggen. De herdenkingsbijeenkomst is op 15 augustus van 15.00 uur tot 16.00 uur. De Pauluskerk bevindt zich aan de Straatweg 37 te Breukelen.

Hoe oud waren de jongens die na de Tweede Wereldoorlog naar ‘ons’ Indië werden gestuurd? Achttien, negentien? Velen hebben het leven gelaten, anderen zijn getraumatiseerd teruggekomen. Vreselijke dingen hebben ze gezien en onmacht ervaren. Wel willen en niets kunnen doen. Schuld om wat gedaan is en niet gedaan had moeten worden. Pijn en tranen om kameraden die sneuvelden. En al die jongens en meisjes die in latere conflicten op missies uitgezonden zijn, kennen dezelfde ervaringen. Verhalen die bij thuiskomst vaak geen gehoor en geen erkenning vonden. Opvang en nazorg is pas in latere jaren gewoonte geworden.

RTV Stichtse Vecht
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimedi 11 aug 2015 - 14:38

Kamervoorzitters herdenken gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

De Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, en de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, leggen op vrijdag 14 augustus 2015 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw. Een dag later, op 15 augustus, zijn de beide Kamers ook vertegenwoordigd bij de Indië-herdenking.
De herdenking op vrijdag 14 augustus begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Herdenking 15 augustus 1945’, Jan Kees Wiebenga. Aansluitend spreekt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg.

TWEEDE WERELDOORLOG

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de ‘Stichting Herdenking 15 Augustus 1945’ een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van sympathiserende organisaties.

De bronzen Indische plaquette is op 15 augustus 1985 onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

INDIË-HERDENKING

Op 15 augustus leggen de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol en de ondervoorzitter van de Tweede Kamer, Martin Bosma, een krans bij het Indisch monument aan de Prof. Teldersweg in Den Haag; de NOS zal hier verslag van doen.

Tweede Kamer
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimedi 11 aug 2015 - 14:39

Herdenking bij Indië-monument Vught

Geplaatst op 11 augustus 2015


VUGHT - Vught herdenkt op zaterdag 15 augustus de Vughtenaren die in Indië zijn gesneuveld. Dat gebeurt traditiegetrouw bij het Indië-monument in het Lievevrouwepark in Vught. Locoburgemeester Pennings zal daar namens het gemeentebestuur een krans leggen.
De plechtigheid begint om 15:00 uur. Naast de Vughtse gesneuvelden worden ook de overige militairen en burgers die in Indië zijn omgekomen herdacht. De herdenking is openbaar.

Met de capitulatie van Japan, op 15 augustus 1945, kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Voor Indië was de vrede toen nog veraf. Twee dagen na de Japanse capitulatie verklaarde de Republiek Indonesië zich onafhankelijk. Nederland trachtte vervolgens tot 1949 zijn gezag in de voormalige kolonie te herstellen tijdens de zogenaamde politionele acties.

In die jaren zijn ongeveer 150.000 militairen uitgezonden. Hiervan zijn er ruim 6.200 omgekomen. Bij de Vughtse herdenking worden ook de Nederlandse militairen herdacht die tot 1962 in Papoea Nieuw Guinea zijn omgekomen.

Brabants Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimedi 11 aug 2015 - 19:04

Den Bosch herdenkt slachtoffers oorlog in Nederlands-Indië

Geplaatst op 11 augustus 2015


DEN BOSCH - Voor de 10e keer wordt zaterdag in Den Bosch stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers uit Nederlands-Indië tussen 1942 en 1949. Die herdenking vindt plaats bij het monument bij zorgcentrum De Grevelingen.
De Bossche Mary Kramp overleefde een vlucht door de rimboe en het Jappenkamp. "Jullie vieren Bevrijdingsdag in mei", stelt ze, "maar voor ons ging de oorlog door tot 15 augustus, toen de Japanners zich overgaven."


In het Brabants Dagblad, editie 's-Hertogenbosch, van woensdag vertelt Mary Kramp over de verschrikkingen die ze doormaakte.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimedi 11 aug 2015 - 19:06

Indië herdenking
zaterdag 15 augustus 2015


In de Weesper synagoge wordt het einde van WOII, nu 70 jaar geleden dat de Jappen capituleerden, herdacht. De avond voor iedereen die (familie)banden heeft met het toenmalige Nederlands Indië van voor, tijdens en ná WOII. Aanvang 20.00 uur een minuut stilte en herdenking, daarna de voorstelling 'Max, soldaat nummer 305'. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

WeesperNieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitimeza 15 aug 2015 - 14:57ik weet niet.... of het wel een heel echt 'Bersiap monument' is zoals Huib Otto het voor ogen had....
(zie vorige pagina)  NeutralBurgemeester Leontien Kompier onthult plaquette geschiedenis Nederlands Indië
15 augustus 2015 - 16:20

TER APEL, 15 augustus – Vandaag onthulde burgemeester Kompier een plaquette ter herinnering aan de geschiedenis in Nederlands Indië.

Vandaag is het zeventig jaar geleden dat Japan capituleerde en de bevrijding kwam voor Nederlands Indië. Echter voor de in concentratiekampen geïnterneerden, voornamelijk blanken, kwam helaas deze bevrijding niet als echte vrede. De periode tussen 15 augustus ’45 en medio ’46, en eigenlijk tot de aanvang van de Eerste Politionele actie in 1947 was het, buiten een paar grote steden, niet veilig in Indonesië.

Op 17 augustus 1945 riep Soekarno, samen met Hatta en Sjahrir, wegens de afwezigheid van de geallieerden, die het gezag van Japan hadden moeten overnemen, de Republiek Indonesië uit.

Het was dus traumatisch voor de mensen die al drie jaar in concentratiekampen hadden gezeten met een groot gebrek aan medicijnen, ziekenzorg en voldoende voedsel, dat zij geen feest van bevrijding konden vieren, zoals elk jaar opnieuw 5 mei in Nederland gevierd wordt.

Deze periode heet Bersiap , Maleis voor “Weest Paraat”, en wordt eigenlijk nauwelijks genoemd bij de verschillende herdenkingen van 15 augustus in ons land. In die periode werden door de pemoeda’s, de jongeren getraind en georganiseerd onder de Japanse bezetting, vermoedelijk 3.500 blanken gemarteld en gedood; 16.000 mensen werden vermist.

Om hier wat meer bekendheid aan te geven organiseerde de “Werkgroep Ter Apel 70 jaar vrij” vandaag in de Lekenkerk van het Klooster in Ter Apel een herdenking aan de slachtoffers van de Bersiap. Deze herdenking werd goed bezocht. Er werden een aantal toespraken gehouden en indrukwekkende, onbekende, verhalen verteld. Het koor Wiltsangh bracht een aantal liederen ten gehore.

Na de plechtigheid toog het gezelschap naar de algemene begraafplaats aan de Poortweg. Hier werd door burgemeester Kompier een plaquette onthuld ter herinnering aan de geschiedenis die, zoals de burgemeester zegt op Twitter,  “schaamteloos lang is vergeten”.

met foto’s van Jannet Brinks op Westerwolde Actueel
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 70 jaar capitulatie Japan   Herdenking 70 jaar capitulatie Japan Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenking 70 jaar capitulatie Japan
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: