„Jihadstrijder in Indonesië wil graag afreizen naar Gazastrook”
07-01-2009 11:43 | Van onze correspondent
JAKARTA - Indonesiërs scharen zich als één man achter de Palestijnen. Duizenden Indonesische moslims willen naar Gaza afreizen. Ze eisen een "jihad tegen het zionistische Israël." Ook Indonesische christenen hebben kritiek op Israël.
Zondag demonstreerden duizenden moslims bij het Nationale Monument in Jakarta. Hun eis aan de Indonesische regering: Zend het leger naar Gaza voor militair ingrijpen. President Susilo Bambang Yudhoyono ziet echter meer in een onmiddellijk staakt-het-vuren en humanitaire hulp aan de Palestijnen.
Vooralsnog probeert een kleine delegatie van Indonesische artsen Gaza te bereiken. De solidariteit van Indonesische moslims met Palestina lijkt de afgelopen dagen enorm.
Gisteren zei de minister van Buitenlandse Zaken Hasan Wirayuda dat het geweld in Gaza geen religieuze zaak is. Maar ook hij sprak harde taal. "Een deel van de westerse landen beschouwt de aanval als een Israëlische verdediging tegen Hamas. Terwijl juist de Palestijnen het recht op zelfverdediging hebben", zei minister Wirayuda in Jakarta.
Het protest tegen Israël trekt al meer dan een week als een wervelwind door Indonesië. Hoewel Indonesië geen Arabisch land is, is het toch het land met de meeste moslims ter wereld.
Zondag vonden in zeker vijftien steden massademonstraties tegen Isra?l plaats. In Makassar, op Zuid-Sulawesi, leverden moslimmannen massaal hun mobiele telefoons in om te verkopen. De opbrengst gaat naar hulp voor de Palestijnen.
In Solo, Midden-Java, zamelden gisterochtend honderden basisschoolleerlingen geld in voor hulpgoederen. Niet alleen de bekende ultraconservatieve moslimorganisaties, zoals Hizb-ut Tahrir en islamitische Partij voor Gerechtigheid en Vrede (PKS), schreeuwen moord en brand. Ook nationalistische partijen en gematigde politici zijn woedend op Israël.
Ze zijn niet alleen boos op Israël, veel Indonesiërs hekelen ook de hypocrisie van westerse landen. Ze beschuldigen de Europese Unie en Amerika ervan met twee maten te meten. Zo haalde de rechts-nationalistische krant Rakyat Merdeka uit naar Bush.
Maar ook de aankomende Amerikaanse president Barack Obama moet het ontgelden in de Indonesische media. De aanvankelijke trots op de jonge president -die enkele jeugdjaren in Jakarta doorbracht- maakt plaats voor nieuwe achterdocht. Want waar is de kritiek op Israël van Obama, die na de aanslagen in Bombay in november waarschuwde voor een "militante islam"?
De oproep van de voormalige Maleisische premier Mahathir tot een boycot van Amerikaanse producten zoals Coca-Cola vindt dan ook veel gehoor in Indonesi?.
De landelijke protestgolf tegen Israël brengt christelijke organisaties in Indonesië in een lastig parket. Met hun begroeting met "shalom" dragen veel protestantse christenen de Joodse staat een warm hart toe.
Maar de golf van verontwaardiging in Indonesi? over het militaire ingrijpen door Israël dwingt christelijke organisaties ook een standpunt in te nemen. In Surabaya uitten protestantse kerkorganisaties vorige week kritiek op Israël tijdens een protestdemonstratie. "Indonesië is een land met een grote moslimmeerderheid, en zelfs het meeste aantal moslims ter wereld. Dus natuurlijk is er grote solidariteit", erkent Denny Tewu van de christelijke Partij voor Vrede en Welvaart (PDS).
"Onze christelijke partij steunt de pogingen van de VN om een wapenstilstand te organiseren, wat door de VS en Groot-Brittannië is afgewezen. We vragen daarom Amerika en Europa om daar voor vrede te zorgen."
Politiek analisten van onder andere de westers georienteerde denktank Centre for Strategic and International Studies (CSIS) proberen in televisieprogramma's mondjesmaat ook een Israëlisch perspectief te bieden. Maar het lijkt bij kijkers juist olie op het vuur te gooien.
Desondanks manen gematigde figuren in de Indonesische politiek tot enige behoedzaamheid. Met de Indonesische verkiezingen in april in het vooruitzicht vraagt oud-president Wahid zich openlijk af of de massademonstratie van de PKS geen verkapte verkiezingscampagne is.
Ook is het een publiek geheim dat Israël en Indonesië stilzwijgend winstgevende economische betrekkingen hebben. Regelmatig reizen Indonesische handelsdelegaties naar Israël.
Intussen worden de solidariteitsgevoelens van veel Jakartanen voor de Palestijnen flink op de proef gesteld. Voor hen betekenen de betogingen toch vooral urenlange verkeersfiles. De leider van de PKS-partij Tifatul Sembiring heeft na de massademonstratie op zondag inmiddels zijn excuses aangeboden bij de inwoners van Jakarta.
Reformatorisch Dagblad