do 29 jan 2009, 13:20
Thailand onderzoekt Rohingya-schandaal
BANGKOK - Het Thaise leger gaat een onderzoek instellen naar beschuldigingen dat legercommando's een groep van duizend Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar (Birma) hebben mishandeld en uitgezet. Enkele honderden vluchtelingen werden dobberend op zee voor de kust van Indonesië aangetroffen. Vele honderden zijn waarschijnlijk verdronken.
Minister van Buitenlandse Zaken, Kasit Piromyas, heeft gezegd dat als het interne militaire onderzoek geen uitkomst biedt, een andere instantie opnieuw onderzoek zal doen.
De vluchtelingen waren uit het westen van Myanmar (Birma) gevlucht, waar de junta deze moslimminderheid niet erkent en zwaar onderdrukt. De vluchtelingen werden door de Myanmarese marine onderschept, mishandeld en weggestuurd met de waarschuwing nooit meer terug te keren. Ze kwamen met bootjes in Thailand aan waar legercommando's van de ISOC, een legereenheid die tijdens de Koude Oorlog anticommunistische doodseskaders leidde, hen mishandelden en vastgebonden in bootjes met nauwelijks eten of drinken uitzetten.
De ISOC werd in 2006 nieuw leven ingeblazen om de oppositie te onderdrukken die premier Thaksin Shinawatra wilde afzetten. Het is onduidelijk waarom de commando's opeens immigratiekwesties op zich hebben genomen. De taak was voorbehouden aan de politie.
Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken fluisteren dat ze nauwelijks informatie van de commando's van ISOC krijgen. Een groep van 126 Rohingya zou nog gevangenzitten en VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr heeft gevraagd om de groep te mogen bezoeken. Volgens ISOC is de groep inmiddels echter het land uit.
Ondertussen zit ook het islamitische Indonesië met de Rohingya in de maag. „We hebben gehoord dat we terug naar Myanmar worden gestuurd”, aldus een van de vluchtelingen in de noordelijke provincie Aceh. „Als dat het geval is vraag ik de Indonesiërs om ons te vermoorden.” Volgens de Myanmarese moslim worden ze in Myanmar zeker vermoord.
In Myanmar leven volgens schattingen ongeveer 800.000 Rohingya. Enkele honderdduizenden wonen in buurlanden als Bangladesh en Maleisië, die de vluchtelingen al jaren beu zijn en ze het land proberen uit te krijgen.
Telegraaf